ЦРНИ БЕЛИ ЛУК ЗА ГУРМАНЕ: Параћинац Зоран Стојанов експериментално произвео редак деликатес у Србији

Зорана Рашић
Зорана Рашић

19. 08. 2024. у 12:39

МНОГИ житељи града на Црници били су у прилици да пробају својеврсни деликатес који се ретко где може јести у Србији, а поклонио им га је суграђанин Зоран Стојанов.

ЦРНИ БЕЛИ ЛУК ЗА ГУРМАНЕ: Параћинац Зоран Стојанов експериментално произвео редак деликатес у Србији

Фото: З. Рашић

У питању је сасвим природни производ - ферментисани бели лук, или бели лук црне боје - са свим добрим својствима овог поврћа које Срби обожавају, али избегавају да га конзумирају због непријатног мириса.

Е, поменути Стојанов успео је да произведе прву мању количину тог за нас новог деликатеса и бесплатно га дели Параћинцима, да би открио има ли овај новитет "прођу" у српском јеловнику. Ако има - почеће, каже, да проширује производњу.

Азија

ФЕРМЕНТАЦИЈОМ белог лука први у свету позабавили су се Корејанци, пре више векова. Из азијске кухиње овај производ затим се ширио светом, а у Србији има само пар произвођача. Иначе, "црни бели лук" данас је изузетно популаран у Јапану, где држава даје субвенције за његову производњу.

- Сасвим случајно, пре неколико месеци, на интернету пажњу ми је привукао овај производ. Било ми је занимљиво и почео сам да истражујем како се ради ферментација. Тек после много покушаја у кућним условима успео сам да произведем малу количину белог лука црне боје. Он је заиста редак код нас у Србији, а добија се ферментацијом обичног белог лука током периода од три до четири недеље, у контролисаним, влажним условима, на температури од 60 до 80 степени - објашњава Стојанов којег у граду "бије глас" човека који воли да истражује новитете.

"У све се меша"

ЦРНИ чен белог лука може да се користи сиров, као зачин и додатак јелима, а - захваљујући геластој текстури - једе се и самостално, као намаз на хлебу. Додаје се чорбама, сосевима и салатама, одличан је уз тестенине и месо. У комбинацији са медом, одличан је чувар здравља и когнитивне функције, а подиже имунитет и стабилизује шећер у крви, те холестерол и крвни притисак.

Али отишао је и корак даље, па сазнао да овако припремљена ђаконија задржава сва своја нутритивна својства из свежег стања - алицин, витамине Ц и Б6, чак има више влакана, антиоксиданаса, гвожђа, селена, магнезијума и осталих минерала. Изгубио је само оно што и треба да изгуби - интензиван мирис. Каже, лично је у једном дану појео двадесетак ченова, а затим, без проблема, наставио да се бави својим основним занимањем - доставом хране.

- Експеримент је успео јер се баш нико није пожалио на непријатан мирис. С друге стране, многи су изненађени необичним укусом овог специјалитета и изразили су жељу да га уврсте у јеловник. По киселкасто-слаткастом укусу, подсећа на карамелу или на соја сос - објашњава Зоран Стојанов, наглашавајући да се приликом производње не додаје баш ништа: ни адитиви, ни боје, ни конзерванси...

Фото: З. Рашић

Фото: З. Рашић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Са којим народом Срби деле највише генетског материјала - можда ћете се изненадити!

Са којим народом Срби деле највише генетског материјала - можда ћете се изненадити!

ЧУВЕНИ мит "ми смо црни јер смо 500 година били под Турцима", заправо нема везе са истином. Српски и Турски гени су веома различити, а највише сличности имамо са Македонцима (93%).

17. 08. 2024. у 21:29

Коментари (0)

СРАМОТА! Новак Ђоковић грми, никада није био овакав: Ово је невероватно! Апсурд!