JEСТЕ ЛИ ПРОБАЛИ ЦРНИ ЧЕН БЕЛОГ ЛУКА? Не мирише непријатно, а производи га Параћинац Зоран Стојанов (ФОТО)
ЦРНИ лук беле боје ових дана у прилици су да конзумирају бројни Параћинци јер им га поклања произвођач ове необичне врсте лука, суграђанин Зоран Стојанов.

Фото: З. Рашић
Овај деликатес се ретко где може јести у Србији, а у питању је сасвим природни производ, ферментисани бели лук који је задржао сва сјајна својствима ове врсте лука кога Срби обожавају, али ипак – због непријатног мириса - избегавају да конзумирају.
Стојанов је успео да произведе прву мању количину тог деликатеса и бесплатно га дели суграђанима, како би открио има ли овај новитет у српском јеловнику прођу. Ако има – почеће да проширује производњу.
*До 10.000, без депозита!
Бонус који испуњава 3 жеље - заврти точак среће, узми до 300% бонуса и играј до 5 дана бесплатно!*
- Пре неколико месеци на интернету пажњу ми је привукао овај производ и почео сам да истражујем како се ради ферментација. Тек након пуно покушаја успео сам у кућним условима да произведем малу количину белог лука црне боје. Он је заиста редак код нас у Србији. Добија се ферментацијом обичног белог лука током периода од три до четири недеље у контролисаним влажним условима, на температури од 60 до 80 степени Целзијусових – открива овај иновативни Параћинац, познат у свом граду као особа која воли да истражује новитете.

Фото: З. Рашић
Црни чен, као и бели, садржи алицин, витамине Ц и Б6, чак има више влакана, антиоксиданаса, гвожђа, селена, магнезијума и осталих минерала. Изгубио је само оно што и треба да изгуби – интензиван мирис. Наш саговорник је тако појео током једног дана двадесетак чена тог лука, а затим, без проблема – наставио да се бави својим основним занимањем – доставом хране.
*До 10.000, без депозита!
Бонус који испуњава 3 жеље - заврти точак среће, узми до 300% бонуса и играј до 5 дана бесплатно!*
- Експеримент је успео, баш нико се није жалио на непријатан мирис – открива нам. Са друге стране, многи су изненађени необичним укусом овог специјалитета и изразили су жељу да га уврсте у јеловник. По киселкасто-слаткастом укусу подсећа на карамелу или на соја сос. Приликом производње не додаје се – ништа. Никакави адитиви, боје, конзерванси. Поступак производње у посебној комори је потпуно природан – наглашава Стојанов.
Ферментацију белог лука први у свету су почели да раде Корејанци пре више векова. Из азијске кухиње овај производ се затим ширио светом, а у Србији има свега неколико произвођача. Може се купити у појединим продавницама здраве хране. Црни бели лук иначе је данас врло популаран у Јапану, где држава даје субвенцију његовим произвођачима.

Фото: З. Рашић
Занимљиво је да се црни чен може да користи као намаз за хлеб јер је кремасте структуре. Додаје се чорбама, сосевима и салатама, а најбољи је у комбинацији са медом јер онда постаје прави еликсир здравља. Чува имунитет и когнитивне функције.

ПУТИН И ЗЕЛЕНСКИ ДОЛАЗЕ НАДОМАК СРБИЈЕ?! Нове информације о месту сусрета двојице лидера
ВИШИ званичник у администрацији америчког председника Доналда Трампа рекао је да би састанак руског и украјинског председника Владимира Путина и Володимира Зеленског могао да се одржи у Мађарској, преноси Ројтерс.
19. 08. 2025. у 11:18

"СРАМ ВАС БИЛО ЗА СВЕ ШТО РАДИТЕ" Вучић са презиром одговорио Жаклини Таталовић на добацивања и упадице
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић одговорио је на упадице и добацивања новинарки Н1 Жаклини Таталовић.
17. 08. 2025. у 14:28

ИЗ СВИХ УГЛОВА: 32 године млађа жена нашег глумца се скинула у бикини (ФОТО)
МАРИЈА је објавила читав низ фотографија. Она је позирала у бикинију и фотографисала се из свих могућих углова.
18. 08. 2025. у 22:13
Коментари (0)