JEСТЕ ЛИ ПРОБАЛИ ЦРНИ ЧЕН БЕЛОГ ЛУКА? Не мирише непријатно, а производи га Параћинац Зоран Стојанов (ФОТО)
ЦРНИ лук беле боје ових дана у прилици су да конзумирају бројни Параћинци јер им га поклања произвођач ове необичне врсте лука, суграђанин Зоран Стојанов.
Овај деликатес се ретко где може јести у Србији, а у питању је сасвим природни производ, ферментисани бели лук који је задржао сва сјајна својствима ове врсте лука кога Срби обожавају, али ипак – због непријатног мириса - избегавају да конзумирају.
Стојанов је успео да произведе прву мању количину тог деликатеса и бесплатно га дели суграђанима, како би открио има ли овај новитет у српском јеловнику прођу. Ако има – почеће да проширује производњу.
- Пре неколико месеци на интернету пажњу ми је привукао овај производ и почео сам да истражујем како се ради ферментација. Тек након пуно покушаја успео сам у кућним условима да произведем малу количину белог лука црне боје. Он је заиста редак код нас у Србији. Добија се ферментацијом обичног белог лука током периода од три до четири недеље у контролисаним влажним условима, на температури од 60 до 80 степени Целзијусових – открива овај иновативни Параћинац, познат у свом граду као особа која воли да истражује новитете.
Црни чен, као и бели, садржи алицин, витамине Ц и Б6, чак има више влакана, антиоксиданаса, гвожђа, селена, магнезијума и осталих минерала. Изгубио је само оно што и треба да изгуби – интензиван мирис. Наш саговорник је тако појео током једног дана двадесетак чена тог лука, а затим, без проблема – наставио да се бави својим основним занимањем – доставом хране.
- Експеримент је успео, баш нико се није жалио на непријатан мирис – открива нам. Са друге стране, многи су изненађени необичним укусом овог специјалитета и изразили су жељу да га уврсте у јеловник. По киселкасто-слаткастом укусу подсећа на карамелу или на соја сос. Приликом производње не додаје се – ништа. Никакави адитиви, боје, конзерванси. Поступак производње у посебној комори је потпуно природан – наглашава Стојанов.
Ферментацију белог лука први у свету су почели да раде Корејанци пре више векова. Из азијске кухиње овај производ се затим ширио светом, а у Србији има свега неколико произвођача. Може се купити у појединим продавницама здраве хране. Црни бели лук иначе је данас врло популаран у Јапану, где држава даје субвенцију његовим произвођачима.
Занимљиво је да се црни чен може да користи као намаз за хлеб јер је кремасте структуре. Додаје се чорбама, сосевима и салатама, а најбољи је у комбинацији са медом јер онда постаје прави еликсир здравља. Чува имунитет и когнитивне функције.
ВЕЛИКА ПОБЕДА РУСА У ЧАСОВОМ ЈАРУ: "Избачени су, у току чишћење стамбених зграда"
ОРУЖАНЕ снаге Руске Федерације избациле су украјинске трупе са територије фабрике ватросталних материјала у Часовом Јару, а непријатељ је потиснут у приватни сектор. У току је чишћење стамбених зграда у граду, изјавио је саветник председника ДНР-а Игор Кимаковски.
14. 01. 2025. у 10:56
ХРВАТСКИ СТРУЧЊАК: Поштовање до неба "Ер Србији", а вама неспособним олошима у Хрватској - срам вас било
ХРВАТСКА има битно више авио-путника него Србија. Међутим, Ер Србија је потпуно доминантна у региону, пише хрватски ваздухопловни аналитичар и стручњак Ален Шћурић са регионалног портала "Замааеро", чији текст преносимо у целости.
14. 01. 2025. у 11:38
ОД КОЛЕГА ИЗ "ПОТЕРЕ", САМО МЕМЕД: Зашто "трагачи" нису били на сахрани?
МИЛОРАД Милинковић преминуо је у 60. години на Божић, у цркви у Јабуковцу где је пратио литургију.
13. 01. 2025. у 20:59
Коментари (0)