JEСТЕ ЛИ ПРОБАЛИ ЦРНИ ЧЕН БЕЛОГ ЛУКА? Не мирише непријатно, а производи га Параћинац Зоран Стојанов (ФОТО)
ЦРНИ лук беле боје ових дана у прилици су да конзумирају бројни Параћинци јер им га поклања произвођач ове необичне врсте лука, суграђанин Зоран Стојанов.
Овај деликатес се ретко где може јести у Србији, а у питању је сасвим природни производ, ферментисани бели лук који је задржао сва сјајна својствима ове врсте лука кога Срби обожавају, али ипак – због непријатног мириса - избегавају да конзумирају.
Стојанов је успео да произведе прву мању количину тог деликатеса и бесплатно га дели суграђанима, како би открио има ли овај новитет у српском јеловнику прођу. Ако има – почеће да проширује производњу.
- Пре неколико месеци на интернету пажњу ми је привукао овај производ и почео сам да истражујем како се ради ферментација. Тек након пуно покушаја успео сам у кућним условима да произведем малу количину белог лука црне боје. Он је заиста редак код нас у Србији. Добија се ферментацијом обичног белог лука током периода од три до четири недеље у контролисаним влажним условима, на температури од 60 до 80 степени Целзијусових – открива овај иновативни Параћинац, познат у свом граду као особа која воли да истражује новитете.
Црни чен, као и бели, садржи алицин, витамине Ц и Б6, чак има више влакана, антиоксиданаса, гвожђа, селена, магнезијума и осталих минерала. Изгубио је само оно што и треба да изгуби – интензиван мирис. Наш саговорник је тако појео током једног дана двадесетак чена тог лука, а затим, без проблема – наставио да се бави својим основним занимањем – доставом хране.
- Експеримент је успео, баш нико се није жалио на непријатан мирис – открива нам. Са друге стране, многи су изненађени необичним укусом овог специјалитета и изразили су жељу да га уврсте у јеловник. По киселкасто-слаткастом укусу подсећа на карамелу или на соја сос. Приликом производње не додаје се – ништа. Никакави адитиви, боје, конзерванси. Поступак производње у посебној комори је потпуно природан – наглашава Стојанов.
Ферментацију белог лука први у свету су почели да раде Корејанци пре више векова. Из азијске кухиње овај производ се затим ширио светом, а у Србији има свега неколико произвођача. Може се купити у појединим продавницама здраве хране. Црни бели лук иначе је данас врло популаран у Јапану, где држава даје субвенцију његовим произвођачима.
Занимљиво је да се црни чен може да користи као намаз за хлеб јер је кремасте структуре. Додаје се чорбама, сосевима и салатама, а најбољи је у комбинацији са медом јер онда постаје прави еликсир здравља. Чува имунитет и когнитивне функције.
ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)
МИНИСТАРСТВО културе је, припремајући се за обележавање 150 година од рођења српске научнице Милеве Ајнштајн, на аукцији аукцијске куће Кристи у Лондону купило вредну документарну грађу коју чини серија од 43 потписана аутограмска писма Алберта Ајнштајна упућена Милеви Марић, са 10 аутограмских писама које је потписала Милева, упућених Ајнштајну.
12. 12. 2024. у 13:43
ОВОГ ДАТУМА ТЕМПЕРАТУРА ПАДА НА МИНУС 15: Детаљна временска прогноза до краја децембра
МЕТЕОРОЛОГ Иван Ристић најавио је да нас након краткотрајне стабилизације времена у другој половини децембра очекује јаче захлађење тачно 21. и 22. децембра.
12. 12. 2024. у 13:58
"УЦЕЊИВАО НАС ЈЕ": Илић 23 године крио разлог свађе са Поповићем
МИРОСЛАВ Илић одржао је први од два велика солистичка концерта у „Сава центру”, и то баш на 74. рођендан.
13. 12. 2024. у 17:54
Коментари (0)