JEСТЕ ЛИ ПРОБАЛИ ЦРНИ ЧЕН БЕЛОГ ЛУКА? Не мирише непријатно, а производи га Параћинац Зоран Стојанов (ФОТО)
ЦРНИ лук беле боје ових дана у прилици су да конзумирају бројни Параћинци јер им га поклања произвођач ове необичне врсте лука, суграђанин Зоран Стојанов.

Фото: З. Рашић
Овај деликатес се ретко где може јести у Србији, а у питању је сасвим природни производ, ферментисани бели лук који је задржао сва сјајна својствима ове врсте лука кога Срби обожавају, али ипак – због непријатног мириса - избегавају да конзумирају.
Стојанов је успео да произведе прву мању количину тог деликатеса и бесплатно га дели суграђанима, како би открио има ли овај новитет у српском јеловнику прођу. Ако има – почеће да проширује производњу.
- Пре неколико месеци на интернету пажњу ми је привукао овај производ и почео сам да истражујем како се ради ферментација. Тек након пуно покушаја успео сам у кућним условима да произведем малу количину белог лука црне боје. Он је заиста редак код нас у Србији. Добија се ферментацијом обичног белог лука током периода од три до четири недеље у контролисаним влажним условима, на температури од 60 до 80 степени Целзијусових – открива овај иновативни Параћинац, познат у свом граду као особа која воли да истражује новитете.

Фото: З. Рашић
Црни чен, као и бели, садржи алицин, витамине Ц и Б6, чак има више влакана, антиоксиданаса, гвожђа, селена, магнезијума и осталих минерала. Изгубио је само оно што и треба да изгуби – интензиван мирис. Наш саговорник је тако појео током једног дана двадесетак чена тог лука, а затим, без проблема – наставио да се бави својим основним занимањем – доставом хране.
- Експеримент је успео, баш нико се није жалио на непријатан мирис – открива нам. Са друге стране, многи су изненађени необичним укусом овог специјалитета и изразили су жељу да га уврсте у јеловник. По киселкасто-слаткастом укусу подсећа на карамелу или на соја сос. Приликом производње не додаје се – ништа. Никакави адитиви, боје, конзерванси. Поступак производње у посебној комори је потпуно природан – наглашава Стојанов.
Ферментацију белог лука први у свету су почели да раде Корејанци пре више векова. Из азијске кухиње овај производ се затим ширио светом, а у Србији има свега неколико произвођача. Може се купити у појединим продавницама здраве хране. Црни бели лук иначе је данас врло популаран у Јапану, где држава даје субвенцију његовим произвођачима.

Фото: З. Рашић
Занимљиво је да се црни чен може да користи као намаз за хлеб јер је кремасте структуре. Додаје се чорбама, сосевима и салатама, а најбољи је у комбинацији са медом јер онда постаје прави еликсир здравља. Чува имунитет и когнитивне функције.

ТРАМП ОТКРИО КОЛИКО ЉУДИ НЕДЕЉНО ГИНЕ У УКРАЈИНИ: "Путин убија много украјинских војника"
ПРЕДСЕДНИК Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп изјавио је данас да је незадовољан понашањем руског председника Владимира Путина и навео да разматра нове санкције против Русије.
08. 07. 2025. у 20:36

СКАНДАЛ! ПЛЕНКОВИЋ О УСТАШКОМ КОНЦЕРТУ ТОМПСОНА: "Поносни смо, једино он може да окупи пола милиона"
ПРЕМИЈЕР Хрватске Андреј Пленковић одржао је конференцију за медије након седнице Председништва Хрватске демократске заједнице (ХДЗ). Главна тема била је концерт Марка Перковића Томпсона на Хиподрому и усташка иконографија која се тамо могла видети, али и чути.
07. 07. 2025. у 18:33

АРКАН ЈЕ ЗБОГ ЊЕГА ЗАПЛАКАО: Пустио је сузу на сахрани кума
ДРАГАН Ковач Кова, легенда шведског подземља, ликвидиран је пре тачно 24 године, испред ресторана у Стокхолму.
09. 07. 2025. у 11:36
Коментари (0)