БОГОЉУБОВЕ ФРУЛЕ СА ДУШОМ: Мајстор за израду професионалног народног дувачког инструмента из Рековца има пуне руке посла
БОГОЉУБ Милојевић (80) из Ратковића код Рековца, један од само четворице мајстора за израду професионалних, штимованих фрула у Србији, толико има наруџбина да не може да стигне да их сачини довољно. Иако би бесплатно учио младе овом занату, нема интересената.

Фото:З.Глигоријевић
Милојевић ни сам не зна колико је фрула до сада израдио. Само је за школе широм Србије направио на стотине, а готово да не постоји музичар, поготову млађи, који не свира на његовој фрули. А не постоји ни континент на који их није слао српским музичарима на привременом раду у иностранству.
Израђивао је једноделне и дводелне фруле, двојнице и бугарске и македонске кавале, однедавно и румунске фруле. Прву му је наручио Лавинијус Николајевич, који свира фрулу, кларинет и саксофон, а потом и други музичари из Румуније, који траже одређене тоналитете. До њега је дошао и Александар Васов из села Пртопопинци код Пирота, који свира гајде у културно-уметничком друштву, па сада има наруџбине и из тог краја.
Самоук од 14. године
МИЛОЈЕВИЋ је прву фрулу направио када је имао 14 година.
- У почетку нисам имао мере за бугарски кавал. Пронашао сам их и сада их правим без проблема. Морао сам да научим и да их штимујем, да знам колико треба да буду дугачке, тачну ширину за рупу, као и размак између њих, који мора да буде тачан у милиметар.
- Израда сваке фруле тешка је на свој начин, свака је прича за себе и на свету не постоје две исте. То је мукотрпан и прецизан посао. Поред тога, фрула има душу. Док их правим, потпуно се искључим из стварности и у њену израду унесем себе. За тоналитет је најважнија структура дрвета. Оно мора да буде одсечено с јужне стране, да одстоји месец дана, па да се исече на одређене мере и да се суши пет година. Потом треба да одстоји у маслиновом уљу, након чега се премазује шел-лаком, што јој даје специфичну боју звука. За саму израду потребна су ми два дана - каже Милојевић и додаје да мора да познаје и металски занат, јер фрула има цев и карике од прохрома.
Најбоље фруле прави од шљиве, нарочито сорти метлаче и маџарке, затим од веома ретког дрвета које се зове маклура, дрена и трњина. Од жбуна трњина с његовог имања, старог пола века, израдио је пет фрула, а једну је задржао за себе и не би је продао ни за шта на свету. Фруле израђује и од шимшира, јоргована, али и од абоноса и палисандера, који су веома скупи.

ЏЕЈ ДИ ВЕНС УДАРИО НА ЗЕЛЕНСКОГ: То што он ради је апсурдно
У ИНТЕРВЈУУ за интернет портал УнХерд , амерички потпредседник Џеј Ди Венс назвао је нападе украјинског председника Володимира Зеленског на САД „непродуктивном реториком“ и „апсурдним“.
15. 04. 2025. у 10:27

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

"СИНА СМО САХРАНИЛИ У НИКШИЋУ" Жељко Самарџић о највећој животној трагедији: "То је била туга за све нас"
ПЕВАЧ проговорио о болној теми.
15. 04. 2025. у 10:18
Коментари (0)