ЛИKЕР ОД ОРАХА: Савети стручњака Пољопривредне саветодавне и стручне службе у Јагодини

Зорица Глигоријевић

03. 10. 2024. у 15:55

-ДОБАР ликер је спој ракије, која се користи као база, и воћа које ракији предаје своје карактеристичне ароме – каже дипломирани инжењер Весна Јевтић, саветодавац за Прехрамбену технологију Пољопривредне саветодавне и стручне службе у Јагодини.

ЛИKЕР ОД ОРАХА: Савети стручњака Пољопривредне саветодавне и стручне службе у Јагодини

Фото:ПСССЈ

Један од најпознатијих ликера код нас јесте ликер од ораха. За припрему ликера као базу најбоље је користити лозовачу, комовицу или јабуковачу због повољног утицаја на очување основне ароме у пићу. Kвалитет воде има важну улогу, па зато треба користити дестиловану воду. Шећер се користи у виду сирупа уз могућност карамелизације шећера ради добијања нијансе жељене боје. Пре пржења шећера може му се додати мало лимуновог сока, лимунске киселине или белог вина.

-За ликер од зелених ораха потребно је 20 комада зелених ораха, 250гр шећера и литар ракије. Зелене орахе исећи на половине или четвртине, помешати са шећером и ставити у теглу од 2 литара. Оставити да стоји на сунцу најмање 15 дана. После тога исцедити орахов мацерат, сипати ракију и оставити ликер да стоји најмање још два месеца – открива Весна Јевтић један од рецепата.

Фото:ПСССЈ

Ликер може да се прави и од 40 младих зелених ораха, килограма шећера, литра ракије и једног до два прутића ваниле.

-Убрати младе зелене плодове ораха, величине од једног до два центиметра, опрати, осушити, па ситније плодове зарезати, а крупније преполовити. У већу теглу ставити орахе и шећер или исту количину меда, помешати, па залити ракијом и по жељи додати ванилу. Теглу затворити и ставити на сунчано место да одстоји 40 дана. За то време свакодневно мешати садржај , док се сав шећер не растопи. После 40 дана, теглу склонити са сунца, па течност процедити кроз газу и сипати у стаклене флаше. Добро затворити и оставити на тамном месту око два месеца да ликер добије пуну арому – открива Весна Јевтић други рецепт.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПРЕД НАМА СУ ТРИ ВЕЛИКА ПРАЗНИКА У НИЗУ: Сутра је Крстовдан - ове обичаје би требало да испоштујете

ПРЕД НАМА СУ ТРИ ВЕЛИКА ПРАЗНИКА У НИЗУ: Сутра је Крстовдан - ове обичаје би требало да испоштујете

СРПСКА православна црква (СПЦ) сутра слави Крстовдан, као успомену на прве хришћане који су примили веру на самом почетку хришћанске проповеди. Потом следи Богојављење, па Јовањдан.

17. 01. 2025. у 15:55

Коментари (0)

ОВО ЈЕ МАРКО КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО КОД ЗРЕЊАНИНА: Потресне речи комшинице - То ће бити велика сахрана, његове сви знају и воле...