ОД ТУЦИНДАНА И БАДЊЕГ ДНА ДО БОЖИЋА: Како се слави у Вуковом крају
У ПОРОДИЦАМА православних верника, широм Србије и Републике Српске, данас, на Туциндан, спремане су божићне печенице.Тако су, вазда, чинили преци, тако се чини и данас у православним домовима.
 
                                                                                    Фото В Митрић
Свети владика Николај (Велимировић), светац, лелићки, охридски и жички, знао је, овај дан, каже: Е, Като, Като (мајка светог Николаја“, што ме роди на Туциндан да се читавог живота потуцам по свету. Сведочио је о лепоти празновања у његовом Лелићу, које је назвао давно „светим местом“, што се и обистинило, јер су за свеце проглашени и он и свети Ава Ћелијски(др Јустин Поповић), духовним Манастира Ћелија, светиња која је удаљена једва два километра његове куће и светиње коју је подигао и у којој су његове свете мошти.
- Увек са великим жаром, никад мањим него раније, дочекујемо наш најрадосници празник - прича Ђорђе Митић из Руњана, код Лознице, који наставља традицију своји добрих предака, међу којима је и Драган, његов отац, херој минулих ратова.
Све се ради уз добро расположење, уз лепе приче и обавезно наздрављање, пре свега, ракијом и вином.Владика Лаврентије нам је, пре упокојење, причао да је мислио да ће, како ће улазити у године, његов жар за Божић бити мањи, али, наглашавао је, није био у праву, додајући: Славио сам Божић на свим меридијанима и на минус 30 и на плус 30 и свугде је било прелепо.И тај празнични жар се, са година, само повећавао.То је оно што дивно милује душе наше и чини нас јачим.
А, ове године за печеницу од, рецимо, 20 килограма, када су у питању прасад, треба више од 100 евра. Прасетина је, у просеку, око 550 динара, за ређење треба 1500 динара и за преглед од 300-500 динара. Е, ко хоће печено, онда мора да плати још 150 по килограму печења, па печеница, те тежине, испадне и више од 15000 динара.
Много је више оних који пеку печенице у својим домови,а и уживају у том чину, а то се чини, по традицији, на Бадњи дан, кад је и омиљено пијукање малишана.Цена јагњади живе ваге је 600 динара у Србији, колико је и у Републици Српској, где за прасад треба се издвоји од 7,5 (470) до 9, 5 КМ(570) динара. Лане се цена кретарла од 12 до 17 КМ, јер је била велика несташица због свињске куге, па су ћара имали и препродавци.
Ту су пред кућама бадњаци, спремају се чеснице за божићну трепезу, на дан празника, када престаје пост, као и друга јела. У црквама Епархије шабачке и Митрополије зворничко тузланске није скоро било толико људи који долазе на причешће, који су постили цео пост.
Уз причешће, овдашњи људи, иду и на исповед у храмове, која је почела већ вечерас. Причешће је могуће, сутра ујутруј у осам часова, и у у поноћ после службе или на дан празника ујутру.
 
                    
                    УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ У КЛАНИЦИ ПОКРОВСКА: "У граду је прави пакао, Руси довели све снаге које могу"
РУСКА пешадија продрла је у градске границе једног од главних стратешких циљева председника Русије Владимира Путина, претећи да га опколи. Украјинске специјалне снаге укључиле су се у борбе у урбаном подручју.
29. 10. 2025. у 17:43
 
                    
                    САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији
СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.
29. 10. 2025. у 16:17
 
                    
                    ОДБРУСИЛА ЦАРИНИКУ: Гоцу на граници назвали Рашином мамом
ПЕВАЧИЦА без длаке на језику говори о односу са супругом Рашом Новаковићем, увек се са шалом осврћући на разлику у годинама која је многима била главна тема на почетку њиховог забављања.
31. 10. 2025. у 18:35
 
                             
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Коментари (0)