ТОВЉЕНИЦИ ИСПЛАТИВИЈИ И УКУСНИЈИ: Свињокољ у Чачку траје целе зиме јер је месо у трговинама многима прескупо
ВИСОКЕ цене свињског меса и прерађевина, попут пршуте, сланине или чварака, у трговинама и касапницама, натерале су многе Чачане да се врате узгоју товљеника за клање.

Фото В. Илић
Пошто је у градској средини законом забрањено узгајање стоке, доста је оних који су у својим давно напуштеним сеоским имањима или у домаћинствима својих рођака у селу поново напунили свињце. Они који немају ту могућност, често од сеоских домаћина купују товљенике и тако себи са доста мање трошка обезбеде квалитетно месо.
Рачуница је проста, и на страни је управо оних који се одлуче на овакав потез. Јер тренутна цена товљеника у чачанском и драгачевском крају је око 280 динара по килограму. Од добро ухрањене свиње од око 100 килограма, може да се, кажу домаћини, добије око 50 килограма свежег и меса за сушење, али и око 20 килограма костију за димљење, буткица, коленица... За толиког товљеника треба издвојити 28.000 динара плус трошкови клања, који обично износе око 5.000 динара. За тај новац у продајним објектима може да се купи драстично мање меса.
*До 10.000, без депозита!
Бонус који испуњава 3 жеље - заврти точак среће, узми до 300% бонуса и играј до 5 дана бесплатно!*
- Кум и ја за потребе наших породица два пута годишње купујемо свињу од око 100 килограма. Данас смо завршили посек и оно што ми радимо је да све што добијемо од меса ми то осушимо. Ту услугу такође платимо код домаћина и то нас кошта око 100 динара по килограму. Сада смо добили око 30 килограма сланине, 17 килограма пршуте и исто толико костију за сушење. Доста повољније је куповати на овај начин - рекао нам је Марко Николић из Чачка.
Од сиротињске хране до деликатеса
ЈЕДАН од узгајивача свиња, који пружа услугу клања и сушења у својој сушари, и то искључиво на буковим дрвима, Миладин Плазинић из Драгачева казао нам је да се овај посао исплати.
*До 10.000, без депозита!
Бонус који испуњава 3 жеље - заврти точак среће, узми до 300% бонуса и играј до 5 дана бесплатно!*
- Има оних који желе све да суше, али и муштерија које захтевају и свеже месо, маст, чварке, кавурму... Тада се, обично, узима већа свиња. Посебна прича су чварци који су у радњама достигли цену и до 2.500 динара по килограму. То је нечувено. Некада је то била сиротињска храна, а данас деликатес - каже Миладин.
У чачанским радњама најјефтинија свињска пршута кошта око 1.500 динара, а цена јој иде и до 2.500, сланина је од 1.000 до 1.800 динара, сува ребра око 500 динара.
- За 33.000 динара, колико смо ми платили свињу од 100 килограма, у продавницама се може пазарити готово само сланина, коју смо ми добили и ништа друго - додаје Николић.
Раније је било познато да је сезона свињокоља у новембру, евентуално у децембру, али сада је потражња током целе зиме, па чак и у пролеће. Људи су схватили да је овај начин да се снабдеју са месом и прерађевинама доста повољнији, а и све је укусније када се одгаја стока у сеоским домаћинствима.

РУСКИ АВИОНИ УШЛИ У ДРЖАВУ НАТО, ЗАДРЖАЛИ СЕ 12 МИНУТА: "Ово је неприхватиљво и невиђено брутално"
ТРИ руска борбена авиона МИГ-31 ушла су данас у естонски ваздушни простор у области острва Вајндло без дозволе и остала у естонском ваздушном простору скоро 12 минута, пренео је естонски портал "Ерр.ее".
19. 09. 2025. у 17:00

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане
ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.
25. 08. 2025. у 13:15

ДИРЉИВО: Објављена Халидова преписка са директором клинике (ФОТО)
ПЕВАЧ Халид Бешлић опоравља се након што је завршио у болници због здравствених проблема. Вест о његовој болести забринула је многе обожаваоце и естрадне личности, међу којима је Халид цењен и омиљен, а сада се огласио и заступник у НСРС и директор Универзитетског-клиничког центра РС Владо Ђајић.
19. 09. 2025. у 15:33
Коментари (0)