ТРАДИЦИЈА У СРБИЈИ КОЈУ МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Да ли сте чули за Ускршњак - некада је био неизоставан
ДОК се широм Србије на Велику суботу у домовима шире мириси празничне трпезе, један традиционални обредни колач, познат као Ускршњак, полако поново добија заслужено место у обичајима. Иако га данас ретко ко прави, Ускршњак носи богату симболику и некада је био неизоставан део прославе Васкрса.
Unsplash
У питању је колач који се меси дан пред празник, а једе се на сам дан Васкрса. Прави се од богатог и слатког теста, украшава се босиљком и често се у њега утискују слова или симболи, док се у његов центар ставља бело кувано јаје - симбол новог живота и васкрсења. Некада се веровало да овај колач доноси срећу, здравље и благостање, а деца су се даривала управо њиме, као знаком љубави и пажње.
Данас, Ускршњак и даље краси трпезе појединих домаћинстава, као симбол радости, заједништва и празничне топлине, али је његова традиција делимично потиснута савременим навикама и бржим начином живота. Ипак, све више породица одлучује се да га поново уведе у своје обичаје, било због носталгије, било због жеље да се очува дух старих времена.
За оне који желе да направе овај колач код куће, рецепт је једноставан, а мирис који се шири током печења враћа сећања на детињство.
Рецепт за Ускршњак
Потребно:
- 500 г брашна
- 200 мл млека
- 1 квасац (свежи или 1 кесица сувог)
- 100 г шећера
- 2 јајета
- 100 г маслаца или маргарина
- прстохват соли
- рендана корица лимуна
- босиљак (за украс)
- 1 јаје за премаз
- 1 бело кувано јаје (за средину)
Припрема:
- У млаком млеку растопити квасац и оставити да надође.
- Умутити јаја са шећером и сољу, додати надошли квасац, отопљен маслац и лимунову корицу.
- Постепено додавати брашно и умесити мекано тесто. Оставити да расте око један сат.
- Обликовати венац или хлеб, по жељи декорисати обојеним јајима.
- У средину ставити бело јаје, премазати умућеним јајетом и украсити босиљком.
- Пећи у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 30–35 минута, док не порумени.
У времену када се многе старе навике заборављају, Ускршњак представља спој мириса традиције, укуса детињства и радости празника. Можда је право време да се ова лепа и симболична пракса врати на наше трпезе.
(Телеграф)
БОНУС ВИДЕО - КАКО СЕ РЕШИТИ ГРИЖЕ САВЕСТИ? Душан Благојевић открио у чему леже кључеви среће
Препоручујемо
ПРОГРАМ БАНАТСКОМ ДВОРУ: Ускршња сликарска радионица и дечије игре без граница
16. 04. 2025. у 10:30
УСКРШЊИ КОНЦЕРТ ВЕЧЕРАС У СМЕДЕРЕВУ:Оперски прваци изводе наполитанске канцоне
16. 04. 2025. у 10:07
ШТА СЕ ОВО ДЕШАВА У БРИСЕЛУ? ЕУ убеђује Белгију да прихвати план који би разбеснео Русију, воде се разговори ван главне сале самита
ЕВРОПСКА комисија и Белгија тренутно воде интензивне разговоре ван главне сале самита како би усагласиле најосетљивије делове плана Европске уније за коришћење 210 милијарди евра замрзнуте руске имовине у корист Украјине, рекло је за Политико пет дипломата и званичника ЕУ упознатих са током преговора.
18. 12. 2025. у 16:38
"СРБЕ СУ РАСТРГЛИ, РАСТРГЛИ СУ ЈЕДАН НАРОД" Путин жестоко ударио по Европи: Тамо нема цивилизације, само деградације!
ИСПОСТАВИЛО се да на Западу нема никакве цивилизације, већ само континуирана деградација, изјавио је председник Русије Владимир Путин на проширеном колегијуму Министарства одбране Русије.
17. 12. 2025. у 13:13
ВИДИТЕ СНИМАК - ШУТИРАЈУ ГА: Вујадин Савић нападнут у Београду - усред тржног центра (ВИДЕО)
БИВШИ фудбалер Црвене звезде наводно је нападнут у једном тржном центру у Београду.
18. 12. 2025. у 22:08
Коментари (0)