ТРАДИЦИЈА У СРБИЈИ КОЈУ МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Да ли сте чули за Ускршњак - некада је био неизоставан
ДОК се широм Србије на Велику суботу у домовима шире мириси празничне трпезе, један традиционални обредни колач, познат као Ускршњак, полако поново добија заслужено место у обичајима. Иако га данас ретко ко прави, Ускршњак носи богату симболику и некада је био неизоставан део прославе Васкрса.

Unsplash
У питању је колач који се меси дан пред празник, а једе се на сам дан Васкрса. Прави се од богатог и слатког теста, украшава се босиљком и често се у њега утискују слова или симболи, док се у његов центар ставља бело кувано јаје - симбол новог живота и васкрсења. Некада се веровало да овај колач доноси срећу, здравље и благостање, а деца су се даривала управо њиме, као знаком љубави и пажње.
Данас, Ускршњак и даље краси трпезе појединих домаћинстава, као симбол радости, заједништва и празничне топлине, али је његова традиција делимично потиснута савременим навикама и бржим начином живота. Ипак, све више породица одлучује се да га поново уведе у своје обичаје, било због носталгије, било због жеље да се очува дух старих времена.
За оне који желе да направе овај колач код куће, рецепт је једноставан, а мирис који се шири током печења враћа сећања на детињство.
Рецепт за Ускршњак
Потребно:
- 500 г брашна
- 200 мл млека
- 1 квасац (свежи или 1 кесица сувог)
- 100 г шећера
- 2 јајета
- 100 г маслаца или маргарина
- прстохват соли
- рендана корица лимуна
- босиљак (за украс)
- 1 јаје за премаз
- 1 бело кувано јаје (за средину)
Припрема:
- У млаком млеку растопити квасац и оставити да надође.
- Умутити јаја са шећером и сољу, додати надошли квасац, отопљен маслац и лимунову корицу.
- Постепено додавати брашно и умесити мекано тесто. Оставити да расте око један сат.
- Обликовати венац или хлеб, по жељи декорисати обојеним јајима.
- У средину ставити бело јаје, премазати умућеним јајетом и украсити босиљком.
- Пећи у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 30–35 минута, док не порумени.
У времену када се многе старе навике заборављају, Ускршњак представља спој мириса традиције, укуса детињства и радости празника. Можда је право време да се ова лепа и симболична пракса врати на наше трпезе.
(Телеграф)
БОНУС ВИДЕО - КАКО СЕ РЕШИТИ ГРИЖЕ САВЕСТИ? Душан Благојевић открио у чему леже кључеви среће
Препоручујемо

ПРОГРАМ БАНАТСКОМ ДВОРУ: Ускршња сликарска радионица и дечије игре без граница
16. 04. 2025. у 10:30

УСКРШЊИ КОНЦЕРТ ВЕЧЕРАС У СМЕДЕРЕВУ:Оперски прваци изводе наполитанске канцоне
16. 04. 2025. у 10:07

НИЈЕ НИ КУПИЛА КАРТУ, НА ПЛАЖИ ЈОЈ ПОНУДИЛИ БЕСПЛАТНУ ВОЖЊУ: Нови детаљи трагичне смрти Новосађанке у Будви
ТИНЕЈЏЕРКА је, како каже њен близак пријатељ, била девојка пуна живота, имала је много планова за будућност, а тек је имала 19 година, и цео живот је био пред њом, а сада је читава њена породица завијена у црно.
30. 05. 2025. у 14:42

УКРАЈИНА ИЗВЕЛА ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ НАПАДА НА РУСИЈУ: Аеродроми у Москви затворени, уништена важна фабрика (ВИДЕО)
УКРАЈИНА је током ноћи извела један од највећих напада дроновима од почетка рата, гађајући више циљева на територији Русије. Због напада су московски аеродроми били приморани да привремено обуставе рад, што је изазвало хаос у ваздушном саобраћају.
28. 05. 2025. у 09:45

УЧЕНИЦИ БИЛИ ЗАБЕЗЕКНУТИ: Шта је наставница обукла - одмах је сликали, фотке су обишле свет
НАСТАВНИЦА Вероника Дукју потрудила се да визуелизује своју лекцију из анатомије. Њен потез одушевио је хиљаде корисника друштвених мрежа, на којима су се прошириле фотографије са њеног часа.
04. 06. 2025. у 10:42
Коментари (0)