ЂАНИЋИ ЛЕПО ЖИВЕ ОД РИБЕ: Трећа генерација из Бачког Моноштора производи шаранску млађ
ДАМИР Ђанић из Бачког Моноштора, код Сомбора, на три језера производи властиту шаранску млађ од личинке до два грама тежине. Он је трећа генерација Ђанића који се бави рибњацима.

Дамир Ђанић обилази језеро шаранске млађи / Фото Приватна архива
- Овде у Бачком Моноштору имамо три језера од по 13, седам и три хектара, док у салашком насељу Шапоње на размеђу Сомбора и Чонопље имамо још једно језеро површине два хектара на којем искључиво производимо властиту шаранску млађ - појашњава Дамир.
Захваљујући рибарници у Сомбору, у овом послу су и његова мајка и рођена сестра, док највећем младом заљубљенику у рибарство, његовом средњем сину Вељку, друштво често праве Дамиров најстарији син Душан, ћерка Теодора и најмлађи син, шестогодишњи Давид. Ту је и његов отац Жељко, стручњак речног рибарства који даје савете, наравно и помаже у послу.
Породичну "опсесију" рибарством Дамир Ђанић види као готово неизбежни усуд, јер је и он од малих ногу растао уз мреже, чамце, храњење и излов рибе, па и поред тешке ситуације у овој врсти сточарске производње, себе и будућност своје породице не види ван оквира рибарства.
- Постижемо све, мада током излова морамо да ангажујемо додатне раднике, захваљујући и одличној позицији рибњака који се налазе у простору смештеном између Великог бачког и ДТД канала, међу којима је висинска разлика неких седам метара. Немамо потребе за пумпама, гравитација ради за нас не само приликом пуњења и пражњења језера, већ и када треба током топлих летњих месеци освежити, односно обогатити кисеоником воду у језерима - вели Дамир.
Он додаје да рибу продају у приобаљу Дунава од Бездана до Богојева, крају у којем су рибљи паприкаш и остала јела од слатководне рибе не само неприкосновени деликатес, већ и готово свакдоневни оброк.
Иначе, за разлику од проблема у многим другим делатностима, пандемија вируса корона није омела планове Ђанића. Не само да нису осетили пад продаје, него су је двоструко увећали.

Дамир и син Вељко / Фото Ј. Б.
КУВА СЕ НАЈБОЉИ ПАПРИКАШ
НА потезу од Бездана до Богојева, у којем је и Бачки Моноштор, кува се најбољи рибљи паприкаш. Дамир и његов пријатељ Стевица Нађ, уживају у кувању рибе. Тад се окупи цела Дамирова породица.
Препоручујемо

ВЛАДАН МРКУШИЋ, РИБОЛОВАЦ ИЗ ПАРАЋИНА: Преживео удес, па одбранио титулу шампиона
09. 09. 2020. у 14:07

БОГАТИ УЛОВ УЛЦИЊСКИХ РИБАРА: Иво и Фикрет имали рекордни дан, чамац био крцат рибом
18. 08. 2020. у 17:17

МУРАЛ У ЧАСТ ПРИРОДЕ: Осликана зграда основне школе у Бачком Моноштору код Сомбора
16. 09. 2020. у 21:51

РАСКОМАДАО ТЕЛА ГЕЈ ПАРА, ГЛАВЕ СТАВИО У ЗАМРЗИВАЧ: Пороти се смучило због монструозног снимка, један није дошао на суђење (ФОТО)
КОЛУМБИЈСКИ држављанин Јостин Андрес Москера (35) проглашен је кривим за двоструко убиство у случају који је шокирао британску јавност.
21. 07. 2025. у 18:43

ШОК ПРИЗОР НА ЕВЗОНИЈУ: Човек стигао на границу у ово време, нема живе душе! Ево када да кренете пут Грчке
ЛЕТЊИ одмор за многе грађане Србије и региона започиње у бескрајном реду на граничном прелазу Евзони, на улазу из Северне Македоније у Грчку.
20. 07. 2025. у 11:15

Научници ајкулама спустили мртву краву на 1.629 метара дубине - нису могли да верују шта су рибе урадиле (ВИДЕО)
"ТО ПОКАЗУЈЕ стратегију преживљавања код врста које се не хране усамљено."
14. 07. 2025. у 13:06
Коментари (1)