НОВА ФАБРИКА ЧОКОЛАДЕ У НОВОМ САДУ: Посао за више од 100 радника, ускоро почиње производња

З. Г.

05. 04. 2021. у 17:32

ГРАДОНАЧЕЛНИК Новог Сада Милош Вучевић изјавио је данас, после састанка у Градској кући са представницима компаније “Бери Калебо“ (Barry Callebaut) и Технолошког факултета, да ускоро почиње производња у новосадској фабрици чоколаде тог чувеног швајцарског произвођача, чија се изградња приводи крају.

НОВА ФАБРИКА ЧОКОЛАДЕ У НОВОМ САДУ: Посао за више од 100 радника, ускоро почиње производња

Фото: Прес служба Града

Како је наведено у саопштењу, разговарано је о заједничким развојним пројектима и будућој сарадњи.

 - Стижу нам одличне вести из компаније „Бери Калебо“, а то је да ускоро почиње производња у овој фабрици чоколаде, у којој ће бити запослено више од 100 радника. То није само строго пословна инвестиција, већ она има шири друштвени контекст, с обзиром на то да укључује и блиску сарадњу са Технолошким факултетом.

Вучевић је посебно указао на значај те врсте сарадње привреде и образовања, приликом доласка великих страних инвестиција.

- Желимо да сведочимо наставку спајања снажних компанија са универзитетом и школама, као што ће „Бери Калебо“ бити добра адреса и пример за дуално образовање наших студената и ђака. У нашу државу је стигла најсавременија технологија, тако да је нешто о чему су само студенти само слушали на предавањима, могу сада да виде у практичној примени и то врло близу свог факултета.

Након почетка рада фабрике уследиће и снабдевање домаћих кондиторских произвођача, као и оних широм југоисточне Европе, казао је градоначелник и додао да се процес изградње фабрике ближи крају.

Вучевић је напоменуо да је Град Нови Сад у том пројекту учествовао са више од 300 милиона динара. Тај износ је инвестиран у водоводну, канализациону и саобраћајну инфраструктуру, док је ЈП „Путеви Србије“ изградило кружну раскрсницу код искључења Нови Сад–Исток, објаснио је градоначелник.

Декан Технолошког факултет проф. др Биљана Пајин је нагласила да та научна институција образује стручњаке из различитих области, међу којима је и прехрамбено инжењерство, у оквиру којег се посебно проучава технологија кондиторских производа.

- Сарадња са највећом светском компанијом у области производње чоколаде „Бери Калебо“ се реализује на обострано задовољство, у смислу трансфера знања у оба смера. С једне стране, студентима ће ово бити непроцењиво, јер ће имати свакодневно прилику да учествују у процесу производње, док ће фабрици значити наш научно-истаживачки рад и његова имплементација у даље пословање - рекла је професорка Пајин.

Менаџер квалитета компаније „Бери Калебо“ Јелена Јурић истакла је да очекује још много развојних пројеката са Технолошким факултетом.


 


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДНЕВНИК СТЕПИНЦА ЗАГРЕБ КРИЈЕ ДЕЦЕНИЈАМА: Интервју - Проф. др Предраг Илић, аутор тротомне студије о злочинима у НДХ

ДНЕВНИК СТЕПИНЦА ЗАГРЕБ КРИЈЕ ДЕЦЕНИЈАМА: Интервју - Проф. др Предраг Илић, аутор тротомне студије о злочинима у НДХ

О НЕКАДАШЊЕМ загребачком надбискупу Алојзију Степинцу (Брезарић, 1898 - Крашић, 1960) и његовој улози у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата, објављен је у Републици Хрватској огроман број историографских и хагиографских књига, зборника радова, фељтона, чланака, али не и његов дневник у пет књига, који је водио од 30. маја 1934. до 13. фебруара 1945. године.

15. 12. 2024. у 13:55

ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије немогућа мисија у квалификацијама за Светско првенство?

ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?

Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.

14. 12. 2024. у 13:16

БИЛА САМ ТРУДНА, А ОН ЈЕ БИО ГРУБ: Камера забележила Нолетову и Јецину свађу - снимак изненадио све

БИЛА САМ ТРУДНА, А ОН ЈЕ БИО ГРУБ: Камера забележила Нолетову и Јецину свађу - снимак изненадио све

НОВАК и Јелена Ђоковић у емотивној вези су од 18. године, што значи да су пола живота провели заједно. Важе за један од најскладнијих парова, али и код њих се дешавају несугласице.

15. 12. 2024. у 12:00

Коментари (1)

КОНКУРС ЗА МАЛЕ ДОМАЋЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ: Mercator-S вас позива да постанете део бренда „укуси мога краја“