БЕОГРАД МИРИСАО НА СИР: Јединствени фестивал хране привукао јуче велику пажњу суграђана (ФОТО)
ЦЕНТРАЛНИ хол на првом спрату "Бео шопинг центра" јуче је мирисао на сир! Више од 30 излагача из Србије, Босне и Херцеговине и Француске на 14. "Балкан чиз фестивалу" представило је посетиоцима брижљиво припремљене млечне производе, али и многобројне друге деликатесе, пића и зачине.
Штандови су били пуни оригиналних намирница уз које су се тискали Београђани како би пробали и пазарили неки од понуђених сирева.
На овогодишњем фестивалу било је доста различитих излагача, па су посетиоцима могли да "проберу" своје парче сира. У понуди је било раличитих качкаваља и производа од козјег млека, као и манастирски сир. Највише пажње ипак је привукао млечни деликатес из Француске, али за разлику од осталих штандова продавци нису дозволили дегустацију.
Међутим, то није омело Београђане да у реду стоје како би пазарили француски сир.
- Увозимо сиреве са француских Алпа - каже нам продавац са овог штанда.
- Један сир од 40 килограма направљен је од 500 литара млека. Наши сиреви су посебно јер стока пасе траву на Алпима, на стазама за скијање које су празне током лета, а реч је о животињама у којима нема ни грама хемије нити концентрата у исхрани. Посетиоцима нудимо неколико врста сирева - од овчијег и сировог млека, плави сир, као и бри који нам највише траже муштерије.
Ред се створио и на суседој тезги Млекарске школе "Др Обрен Пејић" из Пирота где су Београђани били у прилици да уживо виде како се прави "најмлађи" качкаваљ, односно, ђубек.
- Наше сиреве такође праве наставници и ученици из Пирота у оквиру практичне наставе у нашој школи где се деца обучавају у производњи различитих сирева - каже нам Аца М. док меша сир у плетеној корпи потопљеној у врућем котлу.
- Овако направљен качкаваљ је најбољи да када се стави на пицу и запече, али људи могу и да га једу овако без неке посебне припреме.
"Балкан чиз фестивал" биће отворен и данас у периоду од 10.00 до 22.00 сата, а улаз је бесплатан.
МОХИТО МЕДОВАЧА
ОСИМ сирева излагачи су муштеријама представљали и "фаталне" зачине, воћне намазе за сиреве и меса, као и вина и ракије.
- Посетиоцима искључиво нудимо чисту ракију од меда, која је настала ферменатцијом меда и једина која нема метил-алкохол у себи. Имамо и ликере малина, вишња, ораховача, као и мохито медовача, за коју су највише заинтересовани. То је чиста ракија од меда на коју се дода мед и нана мохито да буде као коктел - каже Невена Јовићевић из Велике Плане.
ШОК САЗНАЊА НА СУЂЕЊУ: Запослени у "Рибникару" нису пружили помоћ деци након што их је Коста упуцао?
ИЗ СНИМАКА се види да су теткица, којој још не знамо име, разредна Драгана Томић и домар Раде Симић, након што је Коста пуцао, а пре доласка наставника географије Зорана Нишевића и полиције, били на вратима учионице историје у којој је било "VII/2" и нико од њих није ушао унутра и пружио помоћ деци.
30. 09. 2024. у 14:56
МЛАДИЋИ РОЂЕНИ ОВЕ ГОДИНЕ ЋЕ ПРВИ У ВОЈСКУ: Генерал Мојсиловић открио све детаље о служењу војног рока
НАЧЕЛНИК Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић рекао је у емисији "Таковска 10" да Србија касни са увођењем обавезне војне обавезе. Суштина је да се изгради одбрамбени капацитет Србије, сваки дан и сваку годину коју чекамо, губимо генерације младих војника, рекао је генерал Мојсиловић. У једној класи рачунамо до 20.000 војника-регрута, на годишњем нивоу, два и по месеца по пет хиљада њих у једној класи, односно циклусу, рекао је Мојсиловић уз напомену да ће прво бити регрутовани млађи војници, почев од 2006. годишта.
25. 09. 2024. у 22:01
СРБИН ОБЈАВИО КОЛИКО ГА КОШТА ЖИВОТ НА СЕЛУ: Дао детаљан списак на шта троши - има питање за сународнике
СРБИН који живи са супругом и дететом на селу написао је на друштвеним мрежама да месечно троши између 2.000 и 2.500 евра. Објаву је поставио јер је, како каже, приметио да многи троше мање од њега, и то у граду, и занимало га је да ли у нечему претерује.
04. 10. 2024. у 18:13
Коментари (1)