БЕОГРАД МИРИСАО НА СИР: Јединствени фестивал хране привукао јуче велику пажњу суграђана (ФОТО)
ЦЕНТРАЛНИ хол на првом спрату "Бео шопинг центра" јуче је мирисао на сир! Више од 30 излагача из Србије, Босне и Херцеговине и Француске на 14. "Балкан чиз фестивалу" представило је посетиоцима брижљиво припремљене млечне производе, али и многобројне друге деликатесе, пића и зачине.
Фото Д. Миловановић
Штандови су били пуни оригиналних намирница уз које су се тискали Београђани како би пробали и пазарили неки од понуђених сирева.
На овогодишњем фестивалу било је доста различитих излагача, па су посетиоцима могли да "проберу" своје парче сира. У понуди је било раличитих качкаваља и производа од козјег млека, као и манастирски сир. Највише пажње ипак је привукао млечни деликатес из Француске, али за разлику од осталих штандова продавци нису дозволили дегустацију.
Међутим, то није омело Београђане да у реду стоје како би пазарили француски сир.
- Увозимо сиреве са француских Алпа - каже нам продавац са овог штанда.
- Један сир од 40 килограма направљен је од 500 литара млека. Наши сиреви су посебно јер стока пасе траву на Алпима, на стазама за скијање које су празне током лета, а реч је о животињама у којима нема ни грама хемије нити концентрата у исхрани. Посетиоцима нудимо неколико врста сирева - од овчијег и сировог млека, плави сир, као и бри који нам највише траже муштерије.
Ред се створио и на суседој тезги Млекарске школе "Др Обрен Пејић" из Пирота где су Београђани били у прилици да уживо виде како се прави "најмлађи" качкаваљ, односно, ђубек.
- Наше сиреве такође праве наставници и ученици из Пирота у оквиру практичне наставе у нашој школи где се деца обучавају у производњи различитих сирева - каже нам Аца М. док меша сир у плетеној корпи потопљеној у врућем котлу.
- Овако направљен качкаваљ је најбољи да када се стави на пицу и запече, али људи могу и да га једу овако без неке посебне припреме.
"Балкан чиз фестивал" биће отворен и данас у периоду од 10.00 до 22.00 сата, а улаз је бесплатан.
МОХИТО МЕДОВАЧА
ОСИМ сирева излагачи су муштеријама представљали и "фаталне" зачине, воћне намазе за сиреве и меса, као и вина и ракије.
- Посетиоцима искључиво нудимо чисту ракију од меда, која је настала ферменатцијом меда и једина која нема метил-алкохол у себи. Имамо и ликере малина, вишња, ораховача, као и мохито медовача, за коју су највише заинтересовани. То је чиста ракија од меда на коју се дода мед и нана мохито да буде као коктел - каже Невена Јовићевић из Велике Плане.
ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)
У ТУМОРСКОМ ткиву генерала Небојше Павковића, које је 15. септембра послато на анализе у специјализовану лабораторију у Италији, пронађени су уранијум и тешки метали у екстремно високим концентрацијама!
29. 11. 2025. у 08:00
ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак
ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.
28. 11. 2025. у 14:45
ЂАК НАСМЕЈАО СРБИЈУ: Ево како је на контролном одговорио на питање о називу наше ХИМНЕ: "Детету бих дао ДЕСЕТКУ"
ГРЕШКЕ из школских свезака понекад умеју да измаме најшире осмехе, што потврђује и ситуација у којој се нашао један малишана из Србије. Све је почело када је његова мама на интернету поделила његове одговоре са контролног задатка из предмета Свет око нас. Један од њих одушевио је кориснике друштвених мрежа.
05. 12. 2025. у 11:27
Коментари (1)