БЕОГРАД МИРИСАО НА СИР: Јединствени фестивал хране привукао јуче велику пажњу суграђана (ФОТО)
ЦЕНТРАЛНИ хол на првом спрату "Бео шопинг центра" јуче је мирисао на сир! Више од 30 излагача из Србије, Босне и Херцеговине и Француске на 14. "Балкан чиз фестивалу" представило је посетиоцима брижљиво припремљене млечне производе, али и многобројне друге деликатесе, пића и зачине.

Фото Д. Миловановић
Штандови су били пуни оригиналних намирница уз које су се тискали Београђани како би пробали и пазарили неки од понуђених сирева.
На овогодишњем фестивалу било је доста различитих излагача, па су посетиоцима могли да "проберу" своје парче сира. У понуди је било раличитих качкаваља и производа од козјег млека, као и манастирски сир. Највише пажње ипак је привукао млечни деликатес из Француске, али за разлику од осталих штандова продавци нису дозволили дегустацију.
Међутим, то није омело Београђане да у реду стоје како би пазарили француски сир.
- Увозимо сиреве са француских Алпа - каже нам продавац са овог штанда.
- Један сир од 40 килограма направљен је од 500 литара млека. Наши сиреви су посебно јер стока пасе траву на Алпима, на стазама за скијање које су празне током лета, а реч је о животињама у којима нема ни грама хемије нити концентрата у исхрани. Посетиоцима нудимо неколико врста сирева - од овчијег и сировог млека, плави сир, као и бри који нам највише траже муштерије.
Ред се створио и на суседој тезги Млекарске школе "Др Обрен Пејић" из Пирота где су Београђани били у прилици да уживо виде како се прави "најмлађи" качкаваљ, односно, ђубек.
- Наше сиреве такође праве наставници и ученици из Пирота у оквиру практичне наставе у нашој школи где се деца обучавају у производњи различитих сирева - каже нам Аца М. док меша сир у плетеној корпи потопљеној у врућем котлу.
- Овако направљен качкаваљ је најбољи да када се стави на пицу и запече, али људи могу и да га једу овако без неке посебне припреме.
"Балкан чиз фестивал" биће отворен и данас у периоду од 10.00 до 22.00 сата, а улаз је бесплатан.
МОХИТО МЕДОВАЧА
ОСИМ сирева излагачи су муштеријама представљали и "фаталне" зачине, воћне намазе за сиреве и меса, као и вина и ракије.
- Посетиоцима искључиво нудимо чисту ракију од меда, која је настала ферменатцијом меда и једина која нема метил-алкохол у себи. Имамо и ликере малина, вишња, ораховача, као и мохито медовача, за коју су највише заинтересовани. То је чиста ракија од меда на коју се дода мед и нана мохито да буде као коктел - каже Невена Јовићевић из Велике Плане.

ВЕШТАК ОТКРИО ЈЕЗИВЕ ДЕТАЉЕ О ДЕЧАКУ УБИЦИ: Ево зашто је Коста пуцао на чувара школе, није га потресло сазнање кога је све убио
ЗАКЉУЧИЛИ смо да је Коста био способан да управља својим поступцима у време извршења злочина и да та способност није била битно смањена. Постоји једна краткотрајна ометеност, за период у учионици за који он каже да нема сећања, али он је све радио по плану. То указује да је он управљао својим поступцима.
05. 06. 2025. у 17:05

СРПСКА ПОСЛА: Никола Јокић запањио свет! Вратио се у Србију и урадио ОВО (ВИДЕО)
НИКОЛА Јокић је најбољи кошаркаш планете, али дајте му лопту и биће најбољи у сваком спорту. То је показао још једном.
08. 06. 2025. у 08:54

ВРТОГЛАВА СУМА: Колику националну пензију прима Љиљана Благојевић
ЈЕДНА од наших најистакнутијих драмских уметница Љиљана Благојевић отишла је у пензију, а налази се међу двадесетчетворо уметника, који ће примају националну пензију за допринос култури.
07. 06. 2025. у 11:30
Коментари (1)