БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Како су изгледали "ледомати" пре једног века
ПОЧЕТКОМ 20. века није било лако приуштити себи освежење током врелих летњих дана.

Фото: Архива
Лед су могле да имају само добростојеће куће, а њихови власници су се снабдевали на начин који нама данас није близак.
У то време нису постојали фрижидери нити замрзивачи. Технологија је осмислила прве фабрике леда, од којих се најпознатија налазила на Ташмајдану. Наши преци су умели да сачувају лед, али још нису овладали начином на који данас функционишту направе које зовемо "белом техником".

Фото: Архива
Претече садашњих фрижидера називане су "ајскасне". Биле су то направе у којима је чуван лед. Прво би запрежним возилима кочијаши развозили лед кроз варош, а они који су имали "ајскасне" би одламали велике табле и држали их у овој, изолованој кутији.
Тек касније наука осмишљава направе које су данас неизбежан део сваког домаћинства. Сада би било тешко замислити живот без фрижидера и замрзивача.
У Музеју науке и технике, поред безбројних интересантних експоната постоје сачуване и овакве "ајскасне", направе за чување леда.
Препоручујемо

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Старо сајмиште је требало да добије стадион, хиподром... (ФОТО)
21. 04. 2021. у 11:30

ШОК ОТКРИЋЕ, ЕВО КО ВОДИ ОБОЈЕНУ РЕВОЛУЦИЈУ У СРБИЈИ! Вучићевић разоткрио блокадерско-криминалну хоботницу, у све умешан ректор Ђокић!
ГЛАВНИ уредник Информер ТВ Драган Ј. Вучићевић открио је шокантне податке о медијско-политичкој, блокадерској криминалној хоботници која се крије иза покушаја изазивања грађанског рата у Србији.
20. 07. 2025. у 15:05

ШОК ПРИЗОР НА ЕВЗОНИЈУ: Човек стигао на границу у ово време, нема живе душе! Ево када да кренете пут Грчке
ЛЕТЊИ одмор за многе грађане Србије и региона започиње у бескрајном реду на граничном прелазу Евзони, на улазу из Северне Македоније у Грчку.
20. 07. 2025. у 11:15

Научници ајкулама спустили мртву краву на 1.629 метара дубине - нису могли да верују шта су рибе урадиле (ВИДЕО)
"ТО ПОКАЗУЈЕ стратегију преживљавања код врста које се не хране усамљено."
14. 07. 2025. у 13:06
Коментари (1)