ПРИЗНАЊЕ СВЕТСКОГ АТЛАСА ХРАНЕ: Међу 100 најбољих сирева у свету - два црногорска
НА листи од 100 најбољих сирева света, коју је објавио светски атлас хране, на 9. месту нашао се пљеваљски сир са оценом 4,55, док је провопласирани италијански пармезан најбољи сир на свету са оценом 4,68.
 
                                                                                    Фото: М. Дробњак/Тест Атлас
За њим је моцарела, док је његушки сир на 34. месту.
Од балканских земаља, место на овој листи нашле су и Србија и БиХ, чији мирочки и ливањски сир заузимају 44. односно 45. позицију.
Пљеваљски бели сир се традиционално производи од сировог крављег млека. Његове јединствене ароме су резултат процеса сазревања који се одвија у специјално дизајнираним дрвеним бурадима - исечени сир је посољен и стављен у дрвена бурад.
 
                    
                    УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ У КЛАНИЦИ ПОКРОВСКА: "У граду је прави пакао, Руси довели све снаге које могу"
РУСКА пешадија продрла је у градске границе једног од главних стратешких циљева председника Русије Владимира Путина, претећи да га опколи. Украјинске специјалне снаге укључиле су се у борбе у урбаном подручју.
29. 10. 2025. у 17:43
 
                    
                    САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији
СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.
29. 10. 2025. у 16:17
 
                    
                    Удала се за 25 лета старијег чобанина, доживела шок кад је умро
Марсел Амфу је читав свој живот живео једноставно. Његова кућа није имала ни струје ни воде. То му је омогућило да уштеди огромне суме новца.
28. 10. 2025. у 21:37
 
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
Коментари (0)