И ПАСТА ЈЕ ДОБРА ЗА ВИТКУ ЛИНИЈУ: У тестенинама може да се ужива без страха од гомилања килограма
ИАКО тестенина не важи за дијеталну намирницу, ипак је могуће да се смрша и уз тањир пасте. Битно је само да се поштују правила. Наиме, када бирате тестенину, изаберите ону од целог зрна пшенице (интегралну), јер је богатија хранљивим састојцима. Друго правило је, ако купујете тестенину од пшеничног брашна, што је и најчешће, препоручује се она направљена од тврде пшенице.

FOTO: Depositphotos
Пане, шпагете или фузиле имају низак гликемијски индекс, дуго одржавају ситост, важно је да у сос се стављате павлаку, пршут, пармезан…
Када је о кувању реч, тестенину кувајте по упутству на паковању, а то обично значи да је за 100 гр шпагета потребно литар воде. Количина која се дневно поједе није ограничена, али ту постоји услов - обавезан је прелив од поврћа. Сир се у овој дијети не користи као додатак, нити месо или било који други протеини.
Све што треба да запамтите јесте да пане, фузиле, шпагете и сличне тестенине заправо не гоје, а да вишак калорија "долази" из сосева. Зато, не користите павлаку, пармезан, пршут, и водите рачуна да је за припрему довољно пола кашике маслиновог уља.
Тестенине су намирнице са ниским гликемијским индексом (ГИ мање од 50), што значи да њихова конзумација смањује осцилације шећера у крви, а тиме и инсулина, па не долази до напада глади.
Понедељак
Доручак: кришка хлеба намазана хумусом са два парчета шунке и кришком парадајза
Ручак: 70 г шпагета са сососм од црног лука, печурака, пардајза и љуте паприке
Вечера: 70 г тестенине, три паприке и два парадајза
Уторак
Доручак: шоља јогурта са две кашике мешавине од овсених, јечмених и ражаних пахуљица
Ручак: 70 г тестенине са сосом од тиквица, парадајза, црног и белог лука
Вечера: 40 г пасте са парадајзом и маслинама
Среда
Доручак: два барена јајета, две кришке интегралног хлеба и салата по избору
Ручак: 70 г шпагета са сосом од парадајза, грашка и шаргарепе, зачињено по укусу
Вечера: 70 г пасте са парадајзом
Четвртак
Доручак: кришка хлеба са павлаком од 12 одсто млечне масти и пилећа прса
Ручак: 70 г тестенине са бареним броколијем и карфиолом, зачињено по укусу
Вечера: 70 г тестенине са мало маслиновог уља и свежим краставцем
Петак
Доручак: шоља јогурта и парче проје
Ручак: 70 г пасте са парадајзом, маслинама и белим луком
Вечера: 40 г тестенине са сосом од печурака
Препоручујемо

ЛОШЕ НАВИКЕ: Да ли “пуцање“ прстију може да изазове здравствене проблеме?
21. 08. 2021. у 15:40

ШТЕТНЕ СУПСТАНЦЕ: Токсичне хемикалије у већини козметичких производа
21. 08. 2021. у 13:00

БОЉИ ИЗБОР ХРАНЕ: Како оброк у тишини може да вас учини здравијима?
21. 08. 2021. у 11:00

ПРВА ДУГОРОЧНА ПРОГНОЗА СТРУЧЊАКА: Ево када ће пасти снег у Србији и каква зима чека Европу
ПРЕМА првим прогнозама европских стручњака са сајта Severe Weather Europe, зиму 2025/2026 обележиће утицај слабе фазе Ла Ниње и вероватно слабији поларни вртлог. Ово значи динамичније кретање атмосферског притиска, што може омогућити хладније дане у Европи, али и у САД и Канади.
13. 08. 2025. у 09:59

ТРАМП У ОГРОМНОМ ПРОБЛЕМУ: Велики пех пред састанак са Путином на Аљасци
ПРЕДСТОЈЕЋИ састанак између председника САД Доналда Трампа и руског председника Владимира Путина у петак на Аљасци долази у време када у америчкој администрацији готово да нема искусних стручњака за Русију, пише Фајненшел тајмс.
13. 08. 2025. у 11:24

СРБИН ЧУВАО КЛИНТОНА: Бивши председник остао затечен - после свађе сазнао Ајкулино порекло: "Осећао сам да ми не може ништа" (ФОТО)
ЧОВЕК који је чувао Мадону, принца Харија, Бијонсе и Наоми Кембел потиче из старе београдске породице.
14. 08. 2025. у 07:43
Коментари (0)