И ПАСТА ЈЕ ДОБРА ЗА ВИТКУ ЛИНИЈУ: У тестенинама може да се ужива без страха од гомилања килограма
ИАКО тестенина не важи за дијеталну намирницу, ипак је могуће да се смрша и уз тањир пасте. Битно је само да се поштују правила. Наиме, када бирате тестенину, изаберите ону од целог зрна пшенице (интегралну), јер је богатија хранљивим састојцима. Друго правило је, ако купујете тестенину од пшеничног брашна, што је и најчешће, препоручује се она направљена од тврде пшенице.
Пане, шпагете или фузиле имају низак гликемијски индекс, дуго одржавају ситост, важно је да у сос се стављате павлаку, пршут, пармезан…
Када је о кувању реч, тестенину кувајте по упутству на паковању, а то обично значи да је за 100 гр шпагета потребно литар воде. Количина која се дневно поједе није ограничена, али ту постоји услов - обавезан је прелив од поврћа. Сир се у овој дијети не користи као додатак, нити месо или било који други протеини.
Све што треба да запамтите јесте да пане, фузиле, шпагете и сличне тестенине заправо не гоје, а да вишак калорија "долази" из сосева. Зато, не користите павлаку, пармезан, пршут, и водите рачуна да је за припрему довољно пола кашике маслиновог уља.
Тестенине су намирнице са ниским гликемијским индексом (ГИ мање од 50), што значи да њихова конзумација смањује осцилације шећера у крви, а тиме и инсулина, па не долази до напада глади.
Понедељак
Доручак: кришка хлеба намазана хумусом са два парчета шунке и кришком парадајза
Ручак: 70 г шпагета са сососм од црног лука, печурака, пардајза и љуте паприке
Вечера: 70 г тестенине, три паприке и два парадајза
Уторак
Доручак: шоља јогурта са две кашике мешавине од овсених, јечмених и ражаних пахуљица
Ручак: 70 г тестенине са сосом од тиквица, парадајза, црног и белог лука
Вечера: 40 г пасте са парадајзом и маслинама
Среда
Доручак: два барена јајета, две кришке интегралног хлеба и салата по избору
Ручак: 70 г шпагета са сосом од парадајза, грашка и шаргарепе, зачињено по укусу
Вечера: 70 г пасте са парадајзом
Четвртак
Доручак: кришка хлеба са павлаком од 12 одсто млечне масти и пилећа прса
Ручак: 70 г тестенине са бареним броколијем и карфиолом, зачињено по укусу
Вечера: 70 г тестенине са мало маслиновог уља и свежим краставцем
Петак
Доручак: шоља јогурта и парче проје
Ручак: 70 г пасте са парадајзом, маслинама и белим луком
Вечера: 40 г тестенине са сосом од печурака
Препоручујемо
ЛОШЕ НАВИКЕ: Да ли “пуцање“ прстију може да изазове здравствене проблеме?
21. 08. 2021. у 15:40
ШТЕТНЕ СУПСТАНЦЕ: Токсичне хемикалије у већини козметичких производа
21. 08. 2021. у 13:00
БОЉИ ИЗБОР ХРАНЕ: Како оброк у тишини може да вас учини здравијима?
21. 08. 2021. у 11:00
РУСИ ОСВОЈИЛИ КУРАХОВ? Рогов: Наше трупе подигле заставу над зградом градске управе
РУСКЕ трупе заузеле су зграду градског већа у западном делу града Куракова у ДНР и подигле на њу тробојку.
14. 12. 2024. у 13:48
ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?
Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.
14. 12. 2024. у 13:16
"ЖЕЉКУ САМ МОЗАК ИСПРАО" Вељко открио како васпитава децу и шта их прво учи
БОКСЕР Вељко Ражнатовић и његова супруга Богдана у мају месецу добили су трећег сина коме су дали име Исаија, а неодољиви дечак мења се из дана у дан, окружен браћом Крстаном и Жељком.
14. 12. 2024. у 20:04
Коментари (0)