МАЊИ РИЗИК ОД АЛЦХАЈМЕРА: Како флавоноли утичу на мозак?

02. 09. 2021. у 13:00

СТАРИЈЕ особе које редовно једу намирнице богате флавонолима, најзаступљенијим флавоноидима у храни, за 48 одсто су у мањем ризику да оболе од Алцхајмерове болести. До таквог закључка су дошли истраживачи у Чикагу.

МАЊИ РИЗИК ОД АЛЦХАЈМЕРА: Како флавоноли утичу на мозак?

FOTO: Depositphotos

Ови антиоксиданси, који чувају меморију, присутни су у низу врста воћа и поврћа, а посебно у кељу, спанаћу, броколију и јабукама. Нови подаци објављени у научном часопису "Неурологија" добијени су праћењем 921 особе у раздобљу од шест година.

На почетку тог раздобља они су били просечне старости изнад 80 година. Ранији експерименти спроведени на животињама су већ показали како флавоноли позитивно утичу на мозак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СРБИ ВИШЕ НЕ МОГУ ДА ПУТУЈУ БЕСПЛАТНО У ОВУ ЕВРОПСКУ ЗЕМЉУ: Треба вам посебна дозвола, ево колико кошта

СРБИ ВИШЕ НЕ МОГУ ДА ПУТУЈУ БЕСПЛАТНО У ОВУ ЕВРОПСКУ ЗЕМЉУ: Треба вам посебна дозвола, ево колико кошта

ЕВРОПСКИ држављани који путују у Велику Британију од данас морају имати дигиталну пропусницу за улазак у земљу, за коју британска влада тврди да ће побољшати безбедност граница.

02. 04. 2025. у 10:16

Коментари (0)

АЛЕН ИСЛАМОВИЋ ОТКРИО ИСТИНУ О СВОМ ПОРЕКЛУ: Напокон је признао и зашто је био приморан да промени име