МАЊИ РИЗИК ОД АЛЦХАЈМЕРА: Како флавоноли утичу на мозак?

02. 09. 2021. у 13:00

СТАРИЈЕ особе које редовно једу намирнице богате флавонолима, најзаступљенијим флавоноидима у храни, за 48 одсто су у мањем ризику да оболе од Алцхајмерове болести. До таквог закључка су дошли истраживачи у Чикагу.

МАЊИ РИЗИК ОД АЛЦХАЈМЕРА: Како флавоноли утичу на мозак?

FOTO: Depositphotos

Ови антиоксиданси, који чувају меморију, присутни су у низу врста воћа и поврћа, а посебно у кељу, спанаћу, броколију и јабукама. Нови подаци објављени у научном часопису "Неурологија" добијени су праћењем 921 особе у раздобљу од шест година.

На почетку тог раздобља они су били просечне старости изнад 80 година. Ранији експерименти спроведени на животињама су већ показали како флавоноли позитивно утичу на мозак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији

САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.

29. 10. 2025. у 16:17

Коментари (0)

НАЈЛЕПШЕ ЖЕЉЕ – квалитет и укус који спајају генерације