МАЊИ РИЗИК ОД АЛЦХАЈМЕРА: Како флавоноли утичу на мозак?

02. 09. 2021. у 13:00

СТАРИЈЕ особе које редовно једу намирнице богате флавонолима, најзаступљенијим флавоноидима у храни, за 48 одсто су у мањем ризику да оболе од Алцхајмерове болести. До таквог закључка су дошли истраживачи у Чикагу.

МАЊИ РИЗИК ОД АЛЦХАЈМЕРА: Како флавоноли утичу на мозак?

FOTO: Depositphotos

Ови антиоксиданси, који чувају меморију, присутни су у низу врста воћа и поврћа, а посебно у кељу, спанаћу, броколију и јабукама. Нови подаци објављени у научном часопису "Неурологија" добијени су праћењем 921 особе у раздобљу од шест година.

На почетку тог раздобља они су били просечне старости изнад 80 година. Ранији експерименти спроведени на животињама су већ показали како флавоноли позитивно утичу на мозак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
РАСКОМАДАО ТЕЛА ГЕЈ ПАРА, ГЛАВЕ СТАВИО У ЗАМРЗИВАЧ: Пороти се смучило због монструозног снимка, један није дошао на суђење (ФОТО)

РАСКОМАДАО ТЕЛА ГЕЈ ПАРА, ГЛАВЕ СТАВИО У ЗАМРЗИВАЧ: Пороти се смучило због монструозног снимка, један није дошао на суђење (ФОТО)

КОЛУМБИЈСКИ држављанин Јостин Андрес Москера (35) проглашен је кривим за двоструко убиство у случају који је шокирао британску јавност.

21. 07. 2025. у 18:43

Коментари (0)

НОВАК ЂОКОВИЋ СЕ ПОВУКАО: Јаник Синер се одмах одлучио на исти потез