ПОСЛЕ ИНФАРКТА ЈЕДИТЕ ХРАНУ БОГАТУ ВЛАКНИМА: Пацијенти након срчаног удара морају да промене режим исхране
СРЧАНИ удар за многе је прекретница у усвајању здравих животних навика.
С тим у вези стручњаци за исхрану саветују да би трпеза након инфаркта требало да буде усмерена на решавање повишеног нивоа масноћа у крви, високог крвног притиска и повишене телесне тежине, поготово високог процента висцералних масти које директно окружују унутрашње органе.
Да би се ови циљеви достигли, како се препоручује, посебно је важан унос дијеталних влакана којих највише има у поврћу, воћу, коштуњавом воћу, житарицама, махунаркама и разним семенкама.
Дијетална влакна су сложени угљени хидрати у храни, који се не варе у цревима, већ упијају воду и бубре правећи гел који упија шећере, масноће и поједине токсине из црева и органа за варење.
Америчка Школа за јавно здравље проучила је две студије спроведене на 4.000 мушкараца и жена након што су преживели инфаркт. Пратили су их у просеку девет година након срчаног удара. Закључак је да су се највеће шансе за преживљавање показале код оних који су јели храну богату влакнима, а углавном су их уносили током доручка, и то једући житарице.
Према најсавременијим здравственим водичима жене би требало да уносе најмање 25 грама влакана дневно, а мушкарци не мање од 38 грама. Ове препоруке односе се на особе млађе од 50 година. Препорука за жене после 50. године је 21 грам, а за мушкарце 30 грама дијетних влакана на дан.
Идеалан начин да се испоштује ова препорука јесте укључивање здравих намирница у јеловник, нарочито производа од целог зрна жита (хлеба, тестенина, пахуљица и мекиња од целог зрна, интегрални пиринач), махунарки, воћа, као и коштуњавог воћа (ораха, лешника, бадема...).
* * * * * * * * *
Ово је пример јеловника за бржи опоравак након инфаркта и спречавање да до њега поново дође:
Понедељак
Доручак: штапићи од интегралног брашна зачињени рузмарином и чаша киселог млека са белим луком
Ужина: поморанџа
Ручак: грашак са пилетином и салата од киселог купуса, чаша црног вина, 30 г интегралног хлеба
Вечера: овсене пахуљице са јогуртом и шака лешника
* * * * * *
Уторак
Доручак: барено јаје, интегрални хлеб, млади сир и свежа или љута паприка
Ужина: банана
Ручак: телећа чорба, поховано бело месо печено у рерни и зелена салата са лимуновим соком и маслиновим уљем, чаша црног вина
Вечера: ражане пахуљице са киселим млеком и кашичицом млевеног лана
* * * * * *
Среда
Доручак: овсене и ражане пахуљице са сувим воћем и јогуртом
Ужина: две мандарине
Ручак: риба на жару са динстаном шарагерепом, зачињеном белим луком
Вечера: интегралне макароне са јајима и сиром и салата од свеже рендане цвекле
* * * * * *
Четврак
Доручак: 60 г интегралног хлеба и две кашике ајвара
Ужина: јабука
Ручак: крем-чорба од печурака, пире кромпир, салата од свежег купуса са лимуновим соком и маслиновим уљем
Вечера: барена боранија запечена у рерни, чаша киселог млека, интегрални хлеб
* * * * * *
Петак
Доручак: мешавина јечмених, ражаних и овсених пахуљица са јогуртом и пахуљицама од кокоса, шака бадема
Ужина: поморанџа
Ручак: јунећи гулаш са кромпир-салатом
Вечера: сутлијаш од интегралног пиринча зачињен циметом
Препоручујемо
ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)
МИНИСТАРСТВО културе је, припремајући се за обележавање 150 година од рођења српске научнице Милеве Ајнштајн, на аукцији аукцијске куће Кристи у Лондону купило вредну документарну грађу коју чини серија од 43 потписана аутограмска писма Алберта Ајнштајна упућена Милеви Марић, са 10 аутограмских писама које је потписала Милева, упућених Ајнштајну.
12. 12. 2024. у 13:43
ОВОГ ДАТУМА ТЕМПЕРАТУРА ПАДА НА МИНУС 15: Детаљна временска прогноза до краја децембра
МЕТЕОРОЛОГ Иван Ристић најавио је да нас након краткотрајне стабилизације времена у другој половини децембра очекује јаче захлађење тачно 21. и 22. децембра.
12. 12. 2024. у 13:58
"УЦЕЊИВАО НАС ЈЕ": Илић 23 године крио разлог свађе са Поповићем
МИРОСЛАВ Илић одржао је први од два велика солистичка концерта у „Сава центру”, и то баш на 74. рођендан.
13. 12. 2024. у 17:54
Коментари (0)