ЈЕЛОВНИК ЗА БОЉУ ПРОБАВУ: Ево које намирнице се препоручују за позитиван учинак

25. 12. 2021. у 17:26

МОДЕРАН темпо живота и исхране довели су до тога да затвор буде један од најчешћих пробавних проблема. Недостатак физичке активности, изложеност стресу и употреба одређених лекова знатно доприносе проблему нередовног пражњења црева. Истраживања показују да је главни разлог оно што једемо, односно не једемо.

ЈЕЛОВНИК ЗА БОЉУ ПРОБАВУ: Ево које намирнице се препоручују за позитиван учинак

ФОТО: Принтскрин

Наиме, за редовну столицу свакодневно је исхраном потребно унети барем 25 г влакана, а студије показују да типична исхрана осигурава само око 15 грама.

Зато би требало јести више намирница које побољшавају пробаву и уз коју ћете имати столицу бар два до три пута недељно.

Суве шљиве имају репутацију лаксатива и то сасвим оправдано. Да би се постигао благотворан учинак потребно је свакодневно појести 100 г.

Препоручује се, такође, и једна кашичица семенки лана дневно. Додајте их овсеној каши, тестенини или салати.

Овсена каша је такође на листи намирница које пријају стомаку. Пола шоље овсених пахуљица има око четири грама влакана.

Иако се на кокице гледа као на храну за забаву, њима у ствари можете да повећате унос влакана. Да бисте осетили максималну корист кокице пеците на што мање уља и пазите колико соли додајете.

Међу бројним позитивним учинцима јогурта и његових добрих бактерија на људско здравље, истраживања истичу повољан учинак и у терапији лоше пробаве.
Када бирате воду, изаберите ону газирану, јер мехурићи могу да олакшају симптоме лоше пробаве, чак и затвора.

Понедељак

Доручак: овсена каша са јогуртом, орасима и бадемима
Ручак: тестенине са печуркама и празилуком и ланеним семеном
Вечера: хлеб, ајвар и сир

Уторак

Доручак: барено јаје, хлеб и купус салата
Ручак: подварак са сувим шљивама и орасима
Вечера: телеће шницле са бареним поврћем

Среда

Доручак: палента са јогуртом
Ручак: салата од црвеног пасуља, туњевине, бареног кромпира и шаргарепе, зачињена црним луком, уљем и соком од лимуна
Вечера: пастрмка на жару и салата од роткве са празилуком

Четвртак

Доручак: палачинке од хељде са кајмаком

Ручак: крем-чорба од карфиола, бело пилеће месо на жару и зелена салата
Вечера: препечен хлеб са хумусом и барено јаје

Петак

Доручак: овсена каша са јогуртом и сувим шљивама
Ручак: сладак купус са месом
Вечера: интегрални хлеб, маслине, сир и пршута

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
(МАПА) КРАЈЕМ ЛЕТА ЧЕКА НАС КАТАСТРОФА: Морске температуре на рекордном нивоу, велики ризик од разорних олуја

(МАПА) КРАЈЕМ ЛЕТА ЧЕКА НАС КАТАСТРОФА: Морске температуре на рекордном нивоу, велики ризик од разорних олуја

ИСТОРИЈСКИ топлотни талас који је захватио Медитеран и Европу подигао је температуру мора на рекордне нивое, повећавајући ризик од разорних поплава и екстремних временских непогода широм јужне Европе у наредним месецима, пише сајт Severe Weather Europe.

01. 07. 2025. у 13:58

МОГЛО БИ УМРЕТИ 4.500 ЉУДИ Ова земља је најугроженија на Западном Балкану, хитан састанак у СЗО због врућина у Европи

"МОГЛО БИ УМРЕТИ 4.500 ЉУДИ" Ова земља је најугроженија на Западном Балкану, хитан састанак у СЗО због врућина у Европи

ЈУЖНА Европа суочава се са жестоким топлотним таласом - температуре прелазе 40 степени Целзијуса, а у шпанској покрајини Уелва измерено је рекордних 46 степени, што је највиша јунска температура у историји земље. Истовремено, Италија, Грчка, Португалија и Западни Балкан такође бележе рекордне врућине, праћене шумским пожарима и људским жртвама.

01. 07. 2025. у 11:45

АГЕНТ МОСАДА У ПОЛИТИЧКОМ ВРХУ СИРИЈЕ: Вешање израелског шпијуна снимано и преношено уживо (ФОТО/ВИДЕО)

АГЕНТ МОСАДА У ПОЛИТИЧКОМ ВРХУ СИРИЈЕ: Вешање израелског шпијуна снимано и преношено уживо (ФОТО/ВИДЕО)

МНОГИ га сматрају најбољим израелским шпијуном икада. Са лажним идентитетом сиријског муслимана рођеног у Либану, Ели Коен је имао један циљ - да као оперативац Мосада сазна поверљиве информације које ће користити Израелу.

01. 07. 2025. у 12:48

Коментари (0)

­СВЕТСКИ ДАН БИОДИВЕРЗИТЕТА: У хармонији са природом, не против ње