ЗАБРАЊЕН АДИТИВ Е171: Доводи до пада имуног система и упале црева, има га у моцарели, супама из кесице, преливима...

В. Н.

17. 02. 2022. у 09:40

НАКОН вишегодишњег испитивања Европска унија забранила је титанијум-диоксид у храни (Е171). Иначе, овај адитив се додаје у храну попут десерта, моцареле, супе из кесице, пецива, прелива за салате...

ЗАБРАЊЕН АДИТИВ Е171: Доводи до пада имуног система и упале црева, има га у моцарели, супама из кесице, преливима...

Фото Shutterstock

Француски научници су још 2017. доказали да код пацова редовно орално узимање адитива Е171 доводи до слабљења имуног система и упале црева. Доказано је да супстанца пробија мембрану црева и у облику наночестица доспева у крв. Још није јасно да ли титанијум-диоксид може да савлада и крвно-мождану баријеру, која штити мозак од штетних материја.

Удружење европских произвођача титанијум-диоксида (ТДМА) има наравно супротан став, тврдећи да мишљење Европске агенције о адитиву Е171 у основи има погрешне претпоставке, те да материјали за тестирање нису били репрезентативни.

БОНУС ВИДЕО - СОЛАРНА ВОДА ЗА ПРОЧИШЋАВАЊЕ ОРГАНИЗМА: Ево како се прави

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ХАМЗА ИЗ НОВОГ ПАЗАРА ПРЕДВОДИ БЛОКАДЕРЕ НА УСКРС (ВИДЕО)