ЗА ЗДРАВИЈИ ОРГАНИЗАМ: Храном "набилдујте" имунитет пред сезону вируса (ЈЕЛОВНИК)

В. Н.

15. 11. 2022. у 19:30

У ВЕЛИКОЈ мери имунитет је одређен генетиком и животном средином, међутим, битан утицај има и избор намирница у свакодневној исхрани, као и да ли пушите, пијете алкохол и колико сте често физички активни.

ЗА ЗДРАВИЈИ ОРГАНИЗАМ: Храном набилдујте имунитет пред сезону вируса (ЈЕЛОВНИК)

Фото: Shutterstock

Да бисте током јесени и зиме помогли организму да се избори са бројним вирусима прехладе, као и са вирусом грипа и короне, употпуните трпезу белим луком, цитрусима, коштуњавим воћем, зеленим и коренастим поврћем, печуркама, киселим купусом, туршијом и реном.

Бели лук има природна антибиотска својства, витамин Ц штити ћелије од инфекције, коштуњаво воће садржи витамин Б и масне кислеине, који штите од стреса и кардиоваскуларних болести, а поврће садржи бројне антиоксидансе, витамине и минерале корисне за имунитет.

Супстанца плеуран, рецимо, коју садрже печурке, смирује упалне процесе у организму, туршија и кисели купс су природни пробиотици, док рен чисти крв од токсина.
Дакле, немојте ваше здравље да препустите стицају околности, него први мраз и епидемијске размере ширења респираторних инфекција дочекајте спремни.

Ево како би могао да изгледа петодневни јеловник за јачање имунитета:

 

Понедељак

Доручак: два барена јаја, две кришке интегралног хлеба, шоља кефира и једна кисела паприка

Ужина: јабука
Ручак: месо по избору, барени кромпир и купус салата
Вечера: интегрални пиринач са печуркама и чаша цеђеног сока од поморанџе

Уторак

Доручак: палента са динстаним печуркама
Ужина: поморанџа
Ручак: грашак са белим пилећим месом
Вечера: риба на роштиљу и 100 г куваног пиринча, салата из туршије

Фото: Free Images Pixabay

Среда

Доручак: кајгана од два јаја, две кришке интегралног хлеба и кисели краставаци
Ужина: шака бадема
Ручак: боранија са јунећим месом
Вечера: пита са кромпиром и салата од ренданог целера и зелене јабуке

Четвртак

Доручак: прженице из рерне и шоља кефира
Ужина: две мандарине
Ручак: чорба од броколија са пилећим месом, салата од црвених паприка зачињена белим луком
Вечера: два парчета пројаре, карфиол и парадајз из туршије

Foto: Shutterstock

Петак

Доручак: 50 г шунке, 100 г младог сира, кисела паприка и две кришке интегралног хлеба
Ужина: шака ораха и пола грејпфрута
Ручак: сладак купус са јунећим месом и рен
Вечера: ћушпајз зачињен са доста белог лука и пилеће бело на жару

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

МИНИСТАРСТВО културе је, припремајући се за обележавање 150 година од рођења српске научнице Милеве Ајнштајн, на аукцији аукцијске куће Кристи у Лондону купило вредну документарну грађу коју чини серија од 43 потписана аутограмска писма Алберта Ајнштајна упућена Милеви Марић, са 10 аутограмских писама које је потписала Милева, упућених Ајнштајну.

12. 12. 2024. у 13:43

Коментари (0)

ОТВОРЕНА НОВА ФИЛИЈАЛА ADRIATIC БАНКЕ У КОМПЛЕКСУ SKYLINE