РЕШИТЕ СЕ ГОРУШИЦЕ: Желудац не подноси зачињено и пржено, уз ову храну заборавите на проблем ГЕРБ-а (ЈЕЛОВНИК)

И. К.

07. 08. 2023. у 09:50

ГОРУШИЦА или осећај печења иза грудне кости, основни је симптом враћања (рефлукса) желудачне киселине, а стање које настаје због понављаних епизода враћања киселине назива се гастроезофагеална рефлуксна болест или скраћено ГЕРБ.

РЕШИТЕ СЕ ГОРУШИЦЕ: Желудац не подноси зачињено и пржено, уз ову храну заборавите на проблем ГЕРБ-а (ЈЕЛОВНИК)

Фото Shutterstock

Ово обољење које у великој мери нарушава квалитет живота настаје као последица поремећене и слабе функције прстена који затвара пролаз из желуца назад према једњаку. Постоје бројни фактори који могу да утичу на то да овај прстенасти мишић ослаби. То су поједини лекови, емоционални стрес, пушење, брзо једење, неодговарајуће жвакање, превише зачињена и пржена храна, као и лежање након јела.

Да би се избегао ГЕРБ неопходно је променити животне навике. То на првом месту подразумева више мањих оброка, здраву исхрану, шетњу и активност након оброка, као и елиминацију алкохолних и газираних пића.

Ево како би требало да изгледа јеловник уколико патите од овог поремећаја:

Фото: Shutterstock

Понедељак

Доручак: овсене пахуљице са јогуртом и десетак бадема

Ужина: 150 г трешања

Ручак: Краставци са киселом павлаком (150 г), барена пилетина (100 г), кестен-пире, зелени чај

Вечера: Лигње на жару (100 г), барено поврће, ражани хлеб (80 г)

Фото: Free Images Pixabay

Уторак:

Доручак: ражане пахуљице са јогуртом и бананом

Ручак: грашак (80 г) са ћурећим месом (70 г), рендана шаргарепа са цвеклом (150 г)

Вечера: Запечени патлиџан са младим сиром (150 г), зелена салата, ражани хлеб (80 г)

Фото: Free Images Pixabay

Среда

Доручак: јечмене пахуљице са јогуртом и малинама

Ручак: пилетина (250 г), са бареним карфиолом (80 г)

Вечера: тиквице печене у рерни (100 г), свежи сир (50 г), салата од пшеничних клица (70 г), кукурузни хлеб (50 г)

Фото: Shutterstock

Четвртак

Доручак: мешавина овсених, јечмених и ражаних пахуљица са кефиром и сувим грожђем

Ручак: барене махунарке (70 г), риба по избору

Вечера: ћуретина на жару (150 г) са мешаним поврћем (100 г), јечмени хлеб (50 г)

Фото: Shutterstock

Петак

Доручак: овсене пахуљице са кефиром и сувим шљивама

Ручак: чорба од поврћа (70 г), печурке на жару (200 г), интегрални пиринач (40 г), зелена салата

Вечера: Риба из рерне (150 г), барени кромпир у љусци (50 г), интегрални хлеб (50 г)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВАЖНА ОДЛУКА СТУПА НА СНАГУ 15. ЈУНА: Возачи електричних тротинета моћи ће да учествују у саобраћају само под једним условом

ВАЖНА ОДЛУКА СТУПА НА СНАГУ 15. ЈУНА: Возачи електричних тротинета моћи ће да учествују у саобраћају само под једним условом

МУП Републике Србије издао је саопштење у коме се наводе обавезе возача електричних тротинета, а од 15. јуна моћи ће да учествују у саобраћају само под условом да имају одговарајућу налепницу.

01. 06. 2024. у 10:30

Коментари (0)

Знамо где провести лето, пријатно и повољно! Проверите!