ВОЛИТЕ ВОЋЕ: Пазите да не направите ове 4 грешке када га једете
ВОЋЕ је одличнан избор за режим исхране који погодује смањену телесне тежине због високог садржаја влакана, ниске калоријске вредности и велике количине воде.

Фото: Free Images Pixabay
Ево листе уобичајених грешака које правимо при конзумацији.
1. Воће и комбиновање са другим намирницама
Уколико конзумирамо воће заједно са неким другим намирницама, то може да проузрокује озбиљне дигестивне проблеме. Фруктоза, природни воћни шећер, у интеракцији са састојцима из неких других намирница може да покрене велико лучење киселине. Још једна лоша околност је велика количина претходно унесене хране, чији нормалан процес варења воће практично може да заустави. Велика количина несварене хране у желуцу изазива надимање, гасове, грчеве, често и дијареју.
Рефлукс киселине доводи до горушице могуће и неких већих компликација. Ово посебно важи за цитрусно воће, али и неке друге врсте, попут банана. Због тога је препоручљиво воће јести засебно, одосно одвојено од друге хране.

Фото: Shutterstock
2. Шта се дешава када воће једемо увече или ноћу
Многе особе за последњи оброк бирају воће, мислећи да тако неће превише оптеретити желудац. Међутим, и у овом случају чинимо одређене грешке, а односе се пре свега на време конзумирања. Наиме, воће не би требало јести непосредно пред спавање јер и тада може да дође до озбиљно поремећене дигестивне функције, али и да поремети циркадијални ритам.
„Кривац“ је опет шећер јер подиже ниво енергије у погрешном тренутку – онда када тело треба потпуно да се опусти и успава. Конзумација воћа непосредно пре спавања носи значајан ризик од поремећаја сна, грчева, дијареје и потенцијалног губитка електролита.

Фото: Free Images Pixabay
3. Воће и вода
Стручњаци за исхрану наводе да је воће које садржи велики количину воде изузетно корисно и да га треба конзумирати посебно лети, када је опасност од дехидратације велика. Међутим, када након што поједемо воће са високим садржајем воде (поморанџа, лубеница, диња, јагода…), то може да промени пХ равнотежу смањењем киселости у желуцу. Слузокожа се у том случају често изиритира, а горушица и дијареја само су неки од потенцијалних проблема.
Такође, када било која храна дуже стоји несварена у желуцу а унесе се чак и мања количина воде, може да дође до труљења садржаја.

Фото: Free Images Pixabay
4. Једна од најчешћих дилема: Да ли је кора воћа штетна
Најчешће кору љуштимо, а то је једна од великих грешака. У многим случајевима кора воћа је изузетно добар извор антиоксиданата и витамина. На пример, кора јабуке и крушке садржи висок садржај влакана, али и витамина А и Ц. Слично је и са бресквама.
Међутим, многи људи су алергични на пестициде којимасу вочке изложене, па се препоручује додатни процес чишћења коре пре конзумације, како би се уклонили трагови хемикалија. Потопите плодове у раствор хладне воде и соде бикарбоне и држите тако пола сата пре конзумације.
БОНУС ВИДЕО - УБИЦА НЕГАТИВНЕ ЕНЕРГИЈЕ: Ћилибар има разна лековита својства, а овај је најквалитетнији...
(еКлиника)
Препоручујемо

ВИШЕ ОД 200 ДЕЦЕ ОТРОВАНО У ШКОЛИ, А ОНДА СЕ ПОЈАВИО СНИМАК ИЗ КУХИЊЕ: Камера открила све, ухапшено осам особа (ВИДЕО)
ВИШЕ од 200 деце у једној школи у Кини има повишен ниво олова у крви након што је у њихову храну додаван отровни пигмент – наводно како би изгледала примамљивије.
12. 07. 2025. у 21:32

ОТКРИВЕН УЗРОК ПАДА БОИНГА СА 260 ПУТНИКА: Аудио снимак пилота из кокпита само продубљује мистерију
ИСТРАЖИТЕЉИ су открили узнемирујуће детаље у оквиру прелиминарне истраге пада авиона компаније Air India, на лету 171, у којем је у јуну страдало 260 особа.
12. 07. 2025. у 15:36

СЛАВИМО ПЕТРОВДАН: Шта се данас не ради и шта треба умесити
СРПСКА православна црква и њени верници данас прослављају Петровдан, празник који је посвећен светим апостолима Петру и Павлу.
12. 07. 2025. у 07:34
Коментари (0)