НЕРВОЗА КАД ФАЛИ МАГНЕЗИЈУМ И ВИТАМИН Б6: И нервном систему фали здрава храна - ево које су намирнице најбоље
НЕРВНИ систем, као и скелетни и кардиоваскуларни, захтева посебну бригу, односно усвајање здравих животних навика.

Фото Shutterstock
Наиме, нерви не могу правилно да функционишу ако им недостају есенцијалне хранљиве материје. Стога, последица нездравог избора хране може да буде лоше памћење, нерационално размишљање, слаба самоконтрола, раздржаљивост...
Доказано је да, примера ради, недостатак магнезијума може да доведе до нервозе и забринутости. Уколико недостаје витамин Б6 појавиће се нервоза и замор, а одсуство витамина Б1 довешће до депресије и раздражљивости.
Незасићене масне киселине, које се нарочито налазе у орашастим плодовима и риби, такође су веома важне за здравље и развој нервног система. С друге стране, рафинисани (бели) шећер и адитиви веома негативно утичу на живчани систем.
Да би "нахранили" нерве бирајте следеће намирнице:

Фото Shutterstock
Бадеми
Квалитетне незасићене масне киселине чине више од половине тежине бадема, а међу њима се нарочито истиче линолеинска киселина која је од великог значаја за правилан рад нервног система. Бадем је богат витаминима Б1 и Б6, а нарочито витамином Е. сврстава се међу плодове најбогатије калцијумом (има га више од млека) и фосфором, а због идеалне равнотеже ова два минерала са фосфором, бадем је моћно средство у одржавању стабилности мишића и у спречавању нервне надражености.

Фото: Shutterstock
Овас
Овас задовољава све потребе за есенцијалним аминокиселинама. Он даје најважније хранљиве састојке за правилно функционисање нервних ћелија као што су глукоза (шећер), масне киселине, фосфор, лецитин и витамин Б1. Код проблема као што су нервоза, умор, ментална исцрпљеност, несаница и депресија препоручује се конзумирање оваса сваког дана. Када се потопи у воду набубри за неколико сати и може да се једе сиров.

Фото: Shutterstock
Риба
Риба је богата омега-3 масним киселинама које, осим што штите од срчаних обољења, контролишу кортизол и адреналин -хормоне стреса.

Фото: Shutterstock
Авокадо
Авокадо је невероватно хранљиво воће и укусан извор магнезијума. Један средњи авокадо обезбеђује 58 мг магнезијума, што је 15 одсто дневне препоручене вредности. Авокадо је такође богат калијумом, витаминима Б и витамином К. И за разлику од већине воћа, има много масти - посебно мононезасићених масти које су здраве за нерве.

Фото Shutterstock
Сочиво
Будући да садржи бројне лековите састојке, сочиво би требало да се нађе у јеловнику бар једном недељно. Богато је витамина Б групе, захваљујући којима позитивно утиче на нервни систем. Садржи минерале као што су магнезијум, гвожђе и калијум. Осим тога, састоји се из влакана који снижавају ниво глукозе и холестерола у крви. Поспешује варење и скраћује време задржавања хране у дигестивном тракту, због чега снижава ризик за развој карцинома дебелог црева.
Препоручујемо

САЧУВАЈТЕ ЗДРАВЕ КОСТИ: Избегавајте ове навике и спречите остеопорозу
26. 09. 2023. у 20:21

ЗДРАВЉЕ ИЗ ТАЊИРА: Обавезно једите целер - идеалан је за боље памћење и јаке кости
14. 09. 2023. у 20:00

ШОЈГУ УПОЗОРАВА: Тај потез би могао довести до трећег светског рата
СЕКРЕТАР Савета безбедности Русије Сергеј Шојгу упозорио је да би увођење мировњака на историјске територије Русије могло довести до трећег светског рата.
24. 04. 2025. у 19:46

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

УСТАШЛУК НА ДЕЛУ И Хрватски кардинал велича Томпсона - тотално лудило у Хрватској
КОЛИКО је Хрватска огризла у мржњи према Србима говори чињеница да је чак и тамошњи кардинал говорио о концерту Топсона познатог по песмама које величају клање Срба.
24. 04. 2025. у 17:01
Коментари (0)