НЕРВОЗА КАД ФАЛИ МАГНЕЗИЈУМ И ВИТАМИН Б6: И нервном систему фали здрава храна - ево које су намирнице најбоље

И. К.

30. 09. 2023. у 10:00

НЕРВНИ систем, као и скелетни и кардиоваскуларни, захтева посебну бригу, односно усвајање здравих животних навика.

НЕРВОЗА КАД ФАЛИ МАГНЕЗИЈУМ И ВИТАМИН Б6: И нервном систему фали здрава храна - ево које су намирнице најбоље

Фото Shutterstock

Наиме, нерви не могу правилно да функционишу ако им недостају есенцијалне хранљиве материје. Стога, последица нездравог избора хране може да буде лоше памћење, нерационално размишљање, слаба самоконтрола, раздржаљивост...

Доказано је да, примера ради, недостатак магнезијума може да доведе до нервозе и забринутости. Уколико недостаје витамин Б6 појавиће се нервоза и замор, а одсуство витамина Б1 довешће до депресије и раздражљивости.

Незасићене масне киселине, које се нарочито налазе у орашастим плодовима и риби, такође су веома важне за здравље и развој нервног система. С друге стране, рафинисани (бели) шећер и адитиви веома негативно утичу на живчани систем.

Да би "нахранили" нерве бирајте следеће намирнице:

Фото Shutterstock

Бадеми

Квалитетне незасићене масне киселине чине више од половине тежине бадема, а међу њима се нарочито истиче линолеинска киселина која је од великог значаја за правилан рад нервног система. Бадем је богат витаминима Б1 и Б6, а нарочито витамином Е. сврстава се међу плодове најбогатије калцијумом (има га више од млека) и фосфором, а због идеалне равнотеже ова два минерала са фосфором, бадем је моћно средство у одржавању стабилности мишића и у спречавању нервне надражености.

Фото: Shutterstock

Овас

Овас задовољава све потребе за есенцијалним аминокиселинама. Он даје најважније хранљиве састојке за правилно функционисање нервних ћелија као што су глукоза (шећер), масне киселине, фосфор, лецитин и витамин Б1. Код проблема као што су нервоза, умор, ментална исцрпљеност, несаница и депресија препоручује се конзумирање оваса сваког дана. Када се потопи у воду набубри за неколико сати и може да се једе сиров.

Фото: Shutterstock

Риба

Риба је богата омега-3 масним киселинама које, осим што штите од срчаних обољења, контролишу кортизол и адреналин -хормоне стреса.

 

Фото: Shutterstock

 

Авокадо

Авокадо је невероватно хранљиво воће и укусан извор магнезијума. Један средњи авокадо обезбеђује 58 мг магнезијума, што је 15 одсто дневне препоручене вредности. Авокадо је такође богат калијумом, витаминима Б и витамином К. И за разлику од већине воћа, има много масти - посебно мононезасићених масти које су здраве за нерве.

 

Фото Shutterstock

 

Сочиво

Будући да садржи бројне лековите састојке, сочиво би требало да се нађе у јеловнику бар једном недељно. Богато је витамина Б групе, захваљујући којима позитивно утиче на нервни систем. Садржи минерале као што су магнезијум, гвожђе и калијум. Осим тога, састоји се из влакана који снижавају ниво глукозе и холестерола у крви. Поспешује варење и скраћује време задржавања хране у дигестивном тракту, због чега снижава ризик за развој карцинома дебелог црева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
АЛАРМАНТНО! ПРИПРЕМИТЕ ЗАЛИХЕ ЗА 72 САТА: Европа пред катастрофом, a ове земље у опасности

АЛАРМАНТНО! "ПРИПРЕМИТЕ ЗАЛИХЕ ЗА 72 САТА": Европа пред катастрофом, a ове земље у опасности

У ИЗВЕШТАЈУ о цивилној и војној спремности Европе, који је објављен у среду, наводи се како би становници Европске уније требало да прикупе залихе неопходних потрепштина у случају избијања рата или неке друге велике опасности, пише "Њузвик".

04. 11. 2024. у 16:15

Коментари (0)

ТУГА: У трагедији у Новом Саду страдао фудбалер и његова девојка, огласио се клуб (ФОТО)