КАД ЈЕДЕТЕ СМОКВЕ МОЗАК БРЖЕ РАДИ: Дар природе - сочне, укусне, снижавају холестерол, а чај је одличан за дијабетичаре

И. К.

02. 11. 2023. у 13:00

СЛАТКЕ и укусне смокве имају висок ниво фруктозе, која осигурава да мозак ради брже, боље прима и разврстава информације.

КАД ЈЕДЕТЕ СМОКВЕ МОЗАК БРЖЕ РАДИ: Дар природе - сочне, укусне, снижавају холестерол, а чај је одличан за дијабетичаре

Фото Shutterstock

Наравно, код дијабетичара би требало да постоји опрез приликом конзумације сувих, јер оне садрже више шећера него свеже. Доказано је повољно деловање конзумирања смокава на ниво холестерола у крви. Биљни стероли попут стигмастерола и ланостерола, које садрже смокве везују се на молекуле холестерола у цревима и тако ометају његову апсорпцију.

С обзиром на то да садрже биљне алкохоле повољно делују на ниво холестерола у крви. Биљни стероли или алкохоли, попут стигмастерола и ланостерола, који садрже смокве везују се на молекуле холестерола у цревима и тако ометају његову апсорпцију.

Чај од листа

ЛИСТОВИ смокве имају бројна лековита својства, а најпознатије је да нормализују шећер у крви. Од њих се може направити домаћи чај. За припрему су потребни млађи листови, без петељки из којих цури млечни сок. Након брања, требало би их добро опрати. Оставити да се суше у хладовини. Када се осуше, измрвити их у теглу. Чај се припрема од две кашичице сушеног листа за шољу чаја. Загрејте воду до кључања и додајте листове смокве. Оставите да ври 15 минута, а затим склоните са ватре и процедите. Пити ујутро уз доручак.

Исхрана богата свежим воћем и поврћем међу којима су и свеже смокве природним путем подиже ниво калијума и тиме утиче на снижавање крвног притиска. Због дијеталних влакана, смокве могу бити сјајна посластица уколико сте на дијети и желите да смршате. Храна богата влакнима обезбеђује осећај ситости, спречава глад и жељу за слаткишима.

Смокве се често препоручују као веома делотворно, природно лаксативно средство због количине влакана коју садрже.

Богате су природним шећерима, минералима и упијајућим влакнима. Минерали који преовладавају у овом воћу су калијум, калцијум, магнезијум, гвожђе и бакар. Веома су богат извор антиоксиданата, витамина А и К, те поспешују опште здравље организма.

БОНУС ВИДЕО - Једноставне вежбе за јутарње разгибавање: Мало времена за леп почетак дана

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

МИНИСТАРСТВО културе је, припремајући се за обележавање 150 година од рођења српске научнице Милеве Ајнштајн, на аукцији аукцијске куће Кристи у Лондону купило вредну документарну грађу коју чини серија од 43 потписана аутограмска писма Алберта Ајнштајна упућена Милеви Марић, са 10 аутограмских писама које је потписала Милева, упућених Ајнштајну.

12. 12. 2024. у 13:43

Коментари (0)

КОНКУРС ЗА МАЛЕ ДОМАЋЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ: Mercator-S вас позива да постанете део бренда „укуси мога краја“