ПИЈТЕ ЧАЈ И ЈЕДИТЕ БОБИЧАСТО ВОЋЕ: Студија потврдила - Флавоноиди спречавају ризик од деменције за чак 28 одсто

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

02. 10. 2024. у 07:00

НОВА студија открива да конзумирање шест додатних порција хране богате флавоноидима дневно може да смањи ризик од деменције за 28 одсто, посебно за оне с високим крвним притиском, депресијом и високим генетским ризиком.

ПИЈТЕ ЧАЈ И ЈЕДИТЕ БОБИЧАСТО ВОЋЕ: Студија потврдила - Флавоноиди спречавају ризик од деменције за чак 28 одсто

Фото Shutterstock

Највеће смањење ризика уочено је код особа које су конзумирале најмање две од следећег дневно: пет шољица чаја, чашу црног вина и пола порције бобичастог воћа.

Флавоноиди су природне супстанце које се налазе у воћу, поврћу и другим биљкама. Показало се да смањују упалу у мозгу, побољшавају проток крви у мозгу и подстичу раст корисних бактерија у цревима.

Нова студија, објављена у JAMA Network Open, укључила је скоро 122.000 становника Велике Британије између 40 и 70 година. Тим су предводили истраживачи са Queen's Univerziteta у Белфасту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ЛИГА ШАМПИОНА: Тријумфи Астон Виле и Дортмунда, али ПСЖ и Барселона иду у полуфинале најелитнијег европског такмичења