КАФА КАО ПРОБИОТИК? Занимљиви резултати истраживања
ПРЕМА недавним истраживањима, они који пију кафу константно имају до осам пута више специфичних цревних бактерија од оних који је не пију.

Фото Shutterstock
Истраживачи могу да идентификују оне који пију кафу са тачношћу од 95 процената само на основу испитивања њихових цревних бактерија, с обзиром на јединствени утицај кафе на црева.
Најновија студија истраживача са Одељења ЦИБИО на Универзитету Тренто у Италији и Универзитета Харвард, објављена у Nature Microbiology у новембру, открила je снажну повезаност између конзумирања кафе и нивоа бактерије L.asaccharolyticus, при чему су они који пију кафу имали око пет до осам пута већи ниво ове бактерије од оних који је не пију.
Овај тренд био је глобално доследан, откривајући да су у регионима где се пије кафа, као што су Луксембург, Данска и Шведска, присутни високи нивои L. asaccharolyticus.
Насупрот томе, готово да је одсутан у земљама попут Кине, Аргентине и Индије.
Препоручујемо

ПОРОДИЦЕ У ШОКУ НАКОН ШТО СУ ОТВОРИЛЕ КОВЧЕГЕ СА ТЕЛИМА: Нове бизарности након пада авиона у Индији
СИН жене која је погинула у паду авиона компаније Air India изјавио је за Би-Би-Си да су у ковчегу с телом његове мајке пронађени и „други остаци“.
23. 07. 2025. у 16:49

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)
ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.
22. 07. 2025. у 20:54

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво
НИВО Јадранског мора ће, према пројекцијама, до краја века порасти 35 центиметара (цм), што ће угрозити обалска подручја, посебно подручје Аде Бојане и делове Бококоторског залива, наводи се у прошлогодишњем Нацрту Националног плана Црне Горе за прилагођавање на климатске промене.
25. 07. 2025. у 08:55
Коментари (0)