ОД ВИТАЛНОГ ЗНАЧАЈА ЗА ОЧУВАЊЕ ЗДРАВЉА: Уз ову храну обогатићете трпезу селеном, бакром и цинком

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

04. 05. 2025. у 07:00

ЗНАЧАЈ минерала у исхрани је одавно доказан јер ови елементи учествују у свим телесним процесима. Одговорни су за чврстину и здравље костију, рад срца, мишића, нервног система... Најпознатији минерали су гвожђе, магнезијум, калијум, натријум... Мање познати су селен, цинк и бакар, али су такође од виталног значаја за очување здравља.

ОД ВИТАЛНОГ ЗНАЧАЈА ЗА ОЧУВАЊЕ ЗДРАВЉА: Уз ову храну обогатићете трпезу селеном, бакром и цинком

Фото Shutterstock

Селен штити ћелије од оштећења, јача имуни систем и одговоран је за очување здравља штитасте жлезде. Бакар учествује у стварању црвених крвних зрнаца, ензима, везивног ткива, пигмента меланина, и у апсорпцији гвожђа, док је цинк одговоран за имунитет, зарастање рана, синтезу ДНК и протеина, раст и развој, функцију чула укуса и мириса.

Исхраном је потребно унети мале количине ових минерала, ипак многи пате од њиховог дефицита јер се хране једнолично или олако посежу за брзом и индустријском храном.

Ево предлога јеловника богатог селеном, бакром и цинком за радну недељу:

Фото: Free Images Pixabay

Понедељак

Доручак: Омлет са спанаћем, парадајзом, интегралним хлебом и семенкама бундеве

Ужина: Грчки јогурт са орасима и медом

Ручак: Печени лосос са бареним броколијем и спанаћем и киноом

Ужина: Шака бадема и суво грожђе

Вечера: Салата од туњевине са маслиновим уљем, црним луком, парадајзом, авокадом и лимуновим соком

Фото: Free Images Pixabay

Уторак

Доручак: Овсена каша са чија семенкама, кестенима и циметом

Ужина: Јабука са шаком бразилских ораха

Ручак: Пилетина са бататом, кељом и печуркама

Ужина: Орашасти плодови и две коцке црне чоколаде

Вечера: Сардина са салатом од мешаног зелениша (першун, рукола, спанаћ), маслиновим уљем и лимуновим соком

Фото: Shutterstock

Среда

Доручак: Интегрални тост са авокадом, семенке сунцокрета и јаје на око

Ужина: Кестен пире

Ручак: Печена ћуретина са поврћем (купус, шаргарепа, црвени кромпир) и киноом

Ужина: Јогурт са ланеним семеном

Вечера: Риба (бранцин или орада) са поврћем (броколи, грашак) и интегралним пиринчем

Фото Shutterstock

Четвртак

Доручак: Сок од спанаћа, чија семенки и бадемовог млека

Ужина: Парче интегралног хлеба са авокадом и неколико бадема

Ручак: Печени лосос са кромпиром и поврћем (блитва, тиквица)

Ужина: Краставци и парадајз са хуммусом

Вечера: Грилована пилетина са салатом од руколе, орахом, фета сиром и маслиновим уљем

 

Фото: Shutterstock/Илустрација

Петак

Доручак: Омлет са печуркама, црним луком, интегралним хлебом и маслиновим уљем

Ужина: Грчки јогурт са семенкама бундеве и бадемима

Ручак: Печена јагњетина са поврћем (карфиол, кромпир, паприка) и киноом

Ужина: мала количина сира са ниским уделом масти, парадајз

Вечера: Морски плодови (шкампи, лигње) са салатом од мешаног зелениша и лимуновим соком

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета

РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета

РУСИЈА је померила своје планове за директну агресију са 2030. на 2027. годину, а Европа је све гласнија о ризику од директног сукоба, у којем би се балтичке државе могле наћи под окупацијом.

20. 12. 2025. у 09:41

Коментари (0)

ДЕЛИЈЕ И ГРОБАРИ ПЛАЧУ! Звездаш довео деду од 96 година први пут на стадион Партизана - оно што се тамо десило, сви ће памтити (ВИДЕО)