ОД ВИТАЛНОГ ЗНАЧАЈА ЗА ОЧУВАЊЕ ЗДРАВЉА: Уз ову храну обогатићете трпезу селеном, бакром и цинком
ЗНАЧАЈ минерала у исхрани је одавно доказан јер ови елементи учествују у свим телесним процесима. Одговорни су за чврстину и здравље костију, рад срца, мишића, нервног система... Најпознатији минерали су гвожђе, магнезијум, калијум, натријум... Мање познати су селен, цинк и бакар, али су такође од виталног значаја за очување здравља.

Фото Shutterstock
Селен штити ћелије од оштећења, јача имуни систем и одговоран је за очување здравља штитасте жлезде. Бакар учествује у стварању црвених крвних зрнаца, ензима, везивног ткива, пигмента меланина, и у апсорпцији гвожђа, док је цинк одговоран за имунитет, зарастање рана, синтезу ДНК и протеина, раст и развој, функцију чула укуса и мириса.
Исхраном је потребно унети мале количине ових минерала, ипак многи пате од њиховог дефицита јер се хране једнолично или олако посежу за брзом и индустријском храном.
Ево предлога јеловника богатог селеном, бакром и цинком за радну недељу:

Фото: Free Images Pixabay
Понедељак
Доручак: Омлет са спанаћем, парадајзом, интегралним хлебом и семенкама бундеве
Ужина: Грчки јогурт са орасима и медом
Ручак: Печени лосос са бареним броколијем и спанаћем и киноом
Ужина: Шака бадема и суво грожђе
Вечера: Салата од туњевине са маслиновим уљем, црним луком, парадајзом, авокадом и лимуновим соком

Фото: Free Images Pixabay
Уторак
Доручак: Овсена каша са чија семенкама, кестенима и циметом
Ужина: Јабука са шаком бразилских ораха
Ручак: Пилетина са бататом, кељом и печуркама
Ужина: Орашасти плодови и две коцке црне чоколаде
Вечера: Сардина са салатом од мешаног зелениша (першун, рукола, спанаћ), маслиновим уљем и лимуновим соком

Фото: Shutterstock
Среда
Доручак: Интегрални тост са авокадом, семенке сунцокрета и јаје на око
Ужина: Кестен пире
Ручак: Печена ћуретина са поврћем (купус, шаргарепа, црвени кромпир) и киноом
Ужина: Јогурт са ланеним семеном
Вечера: Риба (бранцин или орада) са поврћем (броколи, грашак) и интегралним пиринчем

Фото Shutterstock
Четвртак
Доручак: Сок од спанаћа, чија семенки и бадемовог млека
Ужина: Парче интегралног хлеба са авокадом и неколико бадема
Ручак: Печени лосос са кромпиром и поврћем (блитва, тиквица)
Ужина: Краставци и парадајз са хуммусом
Вечера: Грилована пилетина са салатом од руколе, орахом, фета сиром и маслиновим уљем

Фото: Shutterstock/Илустрација
Петак
Доручак: Омлет са печуркама, црним луком, интегралним хлебом и маслиновим уљем
Ужина: Грчки јогурт са семенкама бундеве и бадемима
Ручак: Печена јагњетина са поврћем (карфиол, кромпир, паприка) и киноом
Ужина: мала количина сира са ниским уделом масти, парадајз
Вечера: Морски плодови (шкампи, лигње) са салатом од мешаног зелениша и лимуновим соком

"ПОЈЕДОХ СЕ ЖИВ, ИЗЛУДЕ МЕ ТО" Вучић о отварању ауто-пута до Пожеге: То су већ фолирања и глупирања, крајњи рок до понедељка
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић говорио је из Чачка о отварању ауто-пута до Пожеге.
03. 07. 2025. у 11:49

"МОГЛО БИ УМРЕТИ 4.500 ЉУДИ" Ова земља је најугроженија на Западном Балкану, хитан састанак у СЗО због врућина у Европи
ЈУЖНА Европа суочава се са жестоким топлотним таласом - температуре прелазе 40 степени Целзијуса, а у шпанској покрајини Уелва измерено је рекордних 46 степени, што је највиша јунска температура у историји земље. Истовремено, Италија, Грчка, Португалија и Западни Балкан такође бележе рекордне врућине, праћене шумским пожарима и људским жртвама.
01. 07. 2025. у 11:45
Коментари (0)