ПЕНЗИЈА ЈЕ САМО ЈЕДНА НОВА ЕНЕРГИЈА: Велимир Дејановић, професор и један од најпознатијих ТВ кувара данас ужива на реци
СТАРИЈЕ генерације кувале су са њим, а млађе од њега училе нове рецепте и тајне састојке. Јутарњи термин на јавном сервису готово девет година, свакодневно са почетком у 9.00, био је резервисан за емисију "Кувати срцем", а главни кувар у улози водитеља био је Велимир Дејановић.
Кроз култни серијал, током којег је снимљено око 6.000 емисија, чувени Веца угостио је велики број познатих личности који су рецепте делили са гледаоцима.
И док је већина публике прикована за мале екране мислила да је Вецина професија кулинарство, у заслужену пензију отишао је као редовни професор са катедре за филмску и телевизијску продукцију - Факултета драмских уметности. Дане проводи на свом броду, на којем се усидрио првог званично пензионерског дана, а који је симболично назвао "Код златног весла".
- Професори у пензију одлазе 1. октобра са почетком нове школске године, ја сам тог истог дана уместо пут факултета кренуо у марину на Дорћол и ушао на брод - присећа се Велимир.
- Пре тога, знао сам да морам да наставим да се бавим нечим, па сам две године пре пензионисања одлучио да полажем на Војној академији за скипера и учио се кормиларењу на војном броду.
Иако данас брод, који је усидрен на Дунаву, изгледа велелепно, наш саговорник истиче да је некада био права руина.
- Ово што се сада налази на броду тога није било, мењали смо све од столарије и струје до ентеријера и правили ново, био је то мукотрпан посао, али сам све радио са уживањем и љубављу - додаје Велимир.
- Дешава се да одласком у пензију људи клону духом. Нисам желео да дозволим да ми се то догоди, јер у мојој породици сви су наставили да се баве нечим, зато сам ја одлучио да се бавим туризмом и немам тај психолошки осећај пензионисања.
Додаје и да је основна ствар да свако успе да сачува здравље, физичко и ментално и да је то најважнија ствар о којој човек мора да брине.
- Ми не бринемо о превентиви, треба да пазимо на себе са 25 година, а не са 70, тада је касно, појели смо живот, нема га више, појели смо тело, све нам је нестало полако - објашњава наш саговорник.
- То су ствари на које морамо прво да обратимо пажњу, а онда када одете у ту назови пензију, то у ствари не постоји, постоји једна нова енергија и једно ново време које морамо искористити.
Својом лађом пловио је дуж Саве и Дунава, ишао до Ђердапа и Сребрног језера, Грочанских ада и Смедерева. Открио невероватно језеро преко пута Костолца, око којег се налазе копови угља. На броду је увек окружен породицом, уницима и драгим пријатељима за које радо кува. Саветује да увек морамо да спремамо оно шта имамо у окружењу, што је јело поднебља и чега тренутно има у понуди на пијацама. То је научио током снимања емисије "Кувати срцем", када су га жене сретале на улици и нападале због меса, али и састојака који су се користили у рецептима, а које је било тешко купити у нашим продавницама.
- Какви морски плодови или ракови, избацили смо све што није било код нас, јер ако сте у Израелу спремаћете нешто што је карактеристично за ту културу, ако сте у Србији спремамо оно што имамо да понудимо, јер храна не треба да нас оптерећује, нити да губимо превише времена у кухињи, већ да уживамо у њој - додаје Веца.
- За ово доба године код нас је на пример идеалано припремати сатараш и то од свих свежих намирница, фино насецканих уз неко месо, за овај рецепт вам не треба више од 45 минута.
Овај искусни кулинар саветује да пазимо шта једемо, али и да на менију увек морамо да имамо поврће, месо и рибу. Уз доручак свакако кришка хлеба, а за ужину воћка.
- Храна увек тражи дружење, чак и када смо сами да будемо сами са собом, а не отуђени.
Није довољно само парче хране, треба још нека реч уз то, да психолошки смирено једете. Да хранимо и душу и тело, јер парче меса, шницла или салата можда дају неке калорије и витамине, али треба додати још мало душе свему томе - сматра Веца.
СЛЕДИТИ СВОЈ САН
ПО одласку у пензију, морате да пронађете себи неку занимацију, нешто чиме ћете се бавити.
- Сестра мога деде је у 94. години одлучила да постане певачица и није одустајала од те намере. Отишла је код директора ПГП и није отишла одатле док није изашла са плочом. Успела је у својој замисли - присећа се Веца.
ТЕЛЕВИЗИЈСКИ СТУДИО
ОД СВОГ брода Веца је направио прави мали телевизијски студио, а план му је да сними емисују која ће гледаоцима доносити приче са река. Замисао је да публика буде упозната са свим добробитима, препорукама за добру пловидбу као и временским приликама директно са таласа река.
Препоручујемо
ПРОПАДА ЛАЖНА ДРЖАВА: Светска банка упозорава Приштину - Имате највишу стопу сиромаштва и незапослености у Европи
ТАКОЗВАНО Косово има највишу стопу сиромаштва и незапослености у Европи, упозорила је заменица директора Светске банке за Косово Џејн Спроустер истичући да Приштина што пре мора да пређе на модел конкурентног економског раста који обезбеђује више радних места и бољи квалитет живота, преноси Телеграфи.
05. 01. 2025. у 16:19
БИЋЕ ПУНО СНЕГА, ЧАК И У БЕОГРАДУ: Метеоролог дао прогнозу за празнике, па открио какво ће бити лето и све изненадио
ГОСТ јутарњег програма "Новости" био је метеоролог Иван Ристић који је говорио о томе какво нас време очекује после празника, али и током лета и целе године.
03. 01. 2025. у 20:35
НИЈЕ САМО НОВЧИЋ: Шта се још ставља у божићну чесницу
ЗНАТЕ ли шта све може да се убаци у чесницу и чиме је допуштено заменити новчић?
05. 01. 2025. у 10:17
Коментари (0)