БАНИЦЕ ИЗ ВУРЊЕ ИЛИ ИСПОД САЧА. Традиционална народна гастро светковина на Белопаланачком врелу окупила 150 домаћица
НА БЕЛОПАЛАНАЧКОМ Врелу организована је традиционална народна гастро светковина "Дани банице", на којој се због познатих превентивних мера окупило око 150 домаћица из овог дела Србије, које су представиле своје пите, умешене на старински начин и од сировина које су се користиле деценијама уназад, односно без икаквих савремених новотарија попут шлагова, кремова и сличних додатака.

Фото В. Ћирић
Претходних година на Врелу је окупљало и до 400 домаћица, из готово целе Србије, али и из Македоније и Бугарске.
Ово су 15. по реду "Дани банице" на којима су учествовале домаћице које знају да направе разне слане и слатке пите и да их испеку на шпоретима на дрва, у вурњи, или испод сача у буковом или храстовом жару.
Међу питама је било суканих и развлачених и све су мешене од домаћег брашна са свињском машћу, а као "додаци" могли су да се користе крављи, козји и овчји сир, сиреви мешанци, блитва, зелено зеље, млевено месо, тикве и тиквице, ораси, јаја, празилук, разне комбинације ових намирница, али и пита од шљива, печурака, разних шумских плодова попут малина, купина, јагода. Другим речима било је пита умешених на стотину начина које се деценијама уназад у домаћинствима спремају разним поводима: за славе, преславе, верске празнике за добре и лоше прилике.
Вредне домаћице са југоистока Србије све одреда кажу да су ово умеће научиле од својих мајки или бака и да није нимало једоставно умесити добру баницу. Нарочито је тешко развући сирово тесто, јер пита од купљених кора ни у ком случају не може да буде као она која се развлачи или се "суче" оклагијом. Није нимало једноставно погодити праву меру масти и материјала који се додаје.
СКРОМНО ЗБОГ КОРОНЕ
За разлику од претходних година, када су "Дане банице" походили и многобројни гости из Бугарске, овог пута их није било, а разлог је опет епидемија, тако да је на Врелу било много мање света и гурмана. Претпрошле године је, на пример, само из Софије посредством туристичких агенција дошло педесетак аутобуса гостију који су жељни "натуралне" односно природне хране која се уз то још и производи на природан начин.

ПРВА ДУГОРОЧНА ПРОГНОЗА СТРУЧЊАКА: Ево када ће пасти снег у Србији и каква зима чека Европу
ПРЕМА првим прогнозама европских стручњака са сајта Severe Weather Europe, зиму 2025/2026 обележиће утицај слабе фазе Ла Ниње и вероватно слабији поларни вртлог. Ово значи динамичније кретање атмосферског притиска, што може омогућити хладније дане у Европи, али и у САД и Канади.
13. 08. 2025. у 09:59

ТРАМП У ОГРОМНОМ ПРОБЛЕМУ: Велики пех пред састанак са Путином на Аљасци
ПРЕДСТОЈЕЋИ састанак између председника САД Доналда Трампа и руског председника Владимира Путина у петак на Аљасци долази у време када у америчкој администрацији готово да нема искусних стручњака за Русију, пише Фајненшел тајмс.
13. 08. 2025. у 11:24

КОСТИЋЕВА БРВНАРА НА МОКРОЈ ГОРИ: Као у ловачком дому - како изгледа глумчева викендица у природи (ФОТО)
ГЛУМАЦ Вук Костић велики је љубитељ природе, лова и риболова, па сваки слободан тренутак користи да оде ван града.
13. 08. 2025. у 10:27
Коментари (0)