ГРАЂАНИ СПРЕМАЈУ ПОСНУ ТРПЕЗУ ЗА БАДЊИ ДАН: Колика је цена рибе на београдским пијацама - Ово је детаљан списак (ФОТО)
У СРБИЈИ се Бадњи дан и Бадње вече прослављају 06. јануара. Грађани уочи највећег православног празника Рођења Христовог - Божића врше велике припреме, а набавка намирница за посну трпезу неизоставан је део тога.
Како је Бадњи дан уједно и задњи дан Божићног поста, неопходно је да свечана трпеза овог дана буде посна. У породицама широм Србије на Бадњи дан на столу је неизоставна припремљена риба, зимница у виду салате као део традиционалне кухиње Србије, а ту је суво и коштуњаво воће. Такође, не може се изоставити ни традиционални дезерт у виду слатке печене бундеве, а ту су и ситни домаћи колачи.
Обишли смо београдске пијаце и проверили колико је потребно издвојити за припрему једног породичног ручка или вечере за овај диван породични празник.
Београдске пијаце спремно су дочекале овај период, те са богатом и разноврсном понудом дочекују грађане коју су од раног јутра кренули у набавку намирница за припрему свечане трпезе за предстојеће празничне дане.
Цене свеже рибе
Разноврсна понуда свеже рибе доступна је на београдским пијацама нарочито у периоду Божићног поста.
Ослић се може набавити по цени од 650 динара за килограм, а цене остале рибе крећу се овако:
- Скуша (850 дин за 1кг);
- Пастрмка (950 дин за 1кг);
- Димљени шаран (2400 дин за 1кг);
- Лосос филети (2800 дин за 1кг).
За припремљену рибу потребно је издвојити више новца у зависности начина припреме и врсте рибе. Ово су цене на основу којих можете планирати ваш буџет.
Цене припремљене рибе:
На пијацама можете набавити и припремљену кромпир салату, као неизоставан прилог уз рибу на посној трпези, и то по цени од 650 динара за килограм.
"Бадњи дан се прославља у кругу породице, која традиционално и по веровању уноси у свој дом Бадњак и жито. Слама се посипа по читавој кући, а нарочито тамо где ће се служити ручак и вечера".
Што се тиче салате која ће се наћи на вашој празничној трпези, можете је припремити или од свежег доступног поврћа, или пак послужити зимницу, која је такође доступна на београдским пијацама.
У наставку текста можете видети цене обе варијанте.
Цене готове зимнице:
- Кисели купус 1кг/250 дин
- Кувани парадајз 1л/250 дин, за 1,5л/350 дин
- Готова зимница (карфиол, кисели краставчићи, пресована паприка, туршија) 1кг/ од 500 до 1000 дин
- Сува печена паприка до 300 дин веза(10 паприка)
Цене воћа и поврћа:
- Јабуке (у зависности од врсте) за 1кг потребно је издвојити од 150 до 250 динара
- Поморанџе 1кг/250 дин
- Крушке 1кг/300 дин
- Цвекла 1кг/150 дин
- Шаргарепа 1кг/150 дин
- Црни и празилук 1кг /160 - 200 дин
- Зелен 1 веза/150 дин
- Пасуљ 1кг/400 до 500 дин
Сирова бундева на пијацама кошта око 100 динара за килограм, док је за већ припремљену, испечену потребно издвојити и до 400 динара за исту количину.
Поред главног јела трпеза за Бадњи дан/вече требало би да има неизоставне дезерте од свежег, сувог и коштуњавог воћа, као и ситних домаћих колача. Наводимо вам цене са пијаце:
Цене сувог и коштуњавог воћа:
- Суве шљиве - очишћење 1кг/500 дин
- Суве смокве 1кг/800 дин
- Кестен 1кг/600 дин
- Орах очишћени 1кг /800 дин; орах у љусци 1кг/500 дин
Цене ситних домаћих колача:
- Ванилице 200г/140 до 160 дин; 400г/280 до 300 дин
- Ситни мрсни колачи 700г/890 до 990 дин
- Ситни посни колачи 500г/430 до 550 дин
Бадњак и младо жито за празнични сто
Бадњак као најважнији део Бадњег дана и вечери можете пазарити на пијацама по цени од 150 до 250 динара у зависности од величине самог бадњака, али и аранжмана, док је жито по цени од 150 динара.
(МАПА) КИЈЕВ У ПРОБЛЕМУ: Русија заузела Курахово док у Курск стиже генерал Јунус-Бек Јевкуров да угуши украјинску офанзиву (ВИДЕО)
РУСКО Министарство одбране саопштило је да су руске снаге успоставиле потпуну контролу над градом Курахово, који се налази у југозападном делу Доњецке Народне Републике (ДНР).
06. 01. 2025. у 17:11
БИЋЕ ПУНО СНЕГА, ЧАК И У БЕОГРАДУ: Метеоролог дао прогнозу за празнике, па открио какво ће бити лето и све изненадио
ГОСТ јутарњег програма "Новости" био је метеоролог Иван Ристић који је говорио о томе какво нас време очекује после празника, али и током лета и целе године.
03. 01. 2025. у 20:35
НИЈЕ САМО НОВЧИЋ: Шта се још ставља у божићну чесницу
ЗНАТЕ ли шта све може да се убаци у чесницу и чиме је допуштено заменити новчић?
05. 01. 2025. у 10:17
Коментари (0)