ТЕМПЕРАТУРА, БОЛ У МИШИЋИМА И ДИЈАРЕЈА: Мислите да имате корону, а у питању је опасан паразит - познати лекар упозорава
ТРИХИНЕЛОЗА је обољење које се јавља сваке године у Србији, али на срећу је мање заступљено, а најугроженија подручја су уз реку Дунав.

Фото ТД. Миловановић
Обично се јавља крајем и почетком године, након свињокоља, а симптоми који је прате могу чак и лекаре да збуне, јер су веома слични симптомима грипа и короне.
У Заводу за јавно здравље у Суботици кажу да су тринелозом најчешће захваћени Западнобачки и Јужнобачки округ, пре свега Срем. Разлог томе су дивље свиње, које су најчешћи резервоар обољења трихинелоза.
- Не само да се дивље свиње инфицирају пацовом, већ се инфицирају и пацови. Када пацов који је заражен, миграцијом дође на територију општина или округа где бележимо обољење, домаћа свиња, посебно крмача током гравидитета мења навике у исхрану, и може да поједе ситног глодара, тако и пацова – објашњава др Небојша Бохуцки, епидемиолог.
Према његовим речима, домаћини не размишљају о овом обољењу, јер не мешају месо своје свиње са месом дивље свиње, и не помишљају да је и свиња инфицирана трихинелом.
Али, уколико се месо не однесе на преглед код ветрринара, настаје проблем.
- Превенција је веома једноставна. Довољно је да сваки пут, када је свињокољ, део меса, најактивнији део мускулатуре уз дијафрагму, однесу на преглед. Ако нема ларви трихинеле месо је исправно – каже др Бохуцки.
У супротном долази до обољења, а оно није безазлено. Када неко поједе месо у коме су ларве трихинеле, након неколико дана настаје дијареја.

др Небојша Бохуцки/Фото: Принтсцреен
- Ово уопште није специфично, јер је дијареја нешто што током године већина грађана има. И дијареја прође, али након две недеље, ларве продиру у крвоток, а потом у целокупну мускулатуру. У зависности од тога колико је меса поједено клиничка слика варира. Може да буде веома блага, а може да буде тешка и екстремно тешка и да особа заврши у болници. Уколико нема тешку клиничку слику, пацијент се жали на повишену температуру и на болове у мишићима. По правилу, пошто знамо када се ради свињокољ, месо које није обрађено, кобасице, шунка и друго, конзумирамо у јануару и фебруару. То је иначе период када имамо низ капљичних инфекција, грип, а сада и ковид – 19. Обољење је ретко и лекар неће ни помислити на трихинелозу, јер само на основу клиничке слике не можемо да знамо о којем је обљењу реч – објашњава епидемиолог.
Тек ако неко има тешку клиничку слику и заврши у болници, по правилу, на кардиологији, јер пацијент добије срчане аритмије.
- Када се уради шира дијагностика открије се случај трихинелозе и онда епидемиолози раде испитивања, од тога шта и ко је конзумирао месо. Највећи проблем је ако неко производе инфестиране ларвом трихинеле пушта у продају. Ту мислим, пре свега, на приватнике. Други моменат, битан, је да понекад месо дивље свиње неко меша са месом домаће свиње да би имао већу количину производа. Може настати огромно обољење и раније је било и са пар стотина оболелих у Срему. Најважније је да се мисли о свему овоме, обољење је реално и присутно – закључује др Небојша Бохуцки.
(Блиц)
Препоручујемо

У СРБИЈУ СТИЖЕ МИЛИОН ДОЗА ВАКЦИНА: Лончар: "Покушавамо да спасимо што више људи"
27. 12. 2020. у 18:50

ШОЈГУ УПОЗОРАВА: Тај потез би могао довести до трећег светског рата
СЕКРЕТАР Савета безбедности Русије Сергеј Шојгу упозорио је да би увођење мировњака на историјске територије Русије могло довести до трећег светског рата.
24. 04. 2025. у 19:46

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

НИ ЛАУШ НИЈЕ ПРИМЕТИО ДО КРАЈА СНИМАЊА: Најлуђа грешка из "Боја на Косову"
ЛАУШЕВИЋ је о снимању филма "Бој на Косову" писао у књизи "Година прође, дан никад".
28. 04. 2025. у 10:32
Коментари (0)