Ово има само Србија: Најлепши сувенири који се једу
СРБИЈА је земља традиционалне хране и аутентичних укуса који су право оличење крајева у којима настају.
Нема лепше разгледнице наше богате земље од пуне трпезе различитих јела чији су главни састојци љубав и вештина којима се чува породично наслеђе вредних домаћица и домаћина из свих крајева Србије. За неке сте чули, неке сте пробали али уколико сте расположени за мало гастрономско путовање кроз укусе нашег краја, водимо вас до најаутентичнијих произвођача који чувају традицију посвећености, вештине, квалитета, љубави према природи и ономе што нам несебично даје.
Кикиндска штрудла иста као пре 120 година – Сувенир који се једе
Можете ли да замислите да се једна штрудла, настала пре више од једног века као аутентични рецепт војвођанских домаћица, и дан данас прави искључиво на начин како се то радило и тада? Не морате ићи до Кикинде да бисте пробали овај јединствени специјалитет, јер захваљујући бренду Укуси мога краја, аутентичну ручно рађену кикиндску штрудлу можете купити у најближој ИДЕА, Рода или Меркатор продавници.
Кикиндска штрудла се прави ручно, а све веште домаћице које у њу улажу љубав и вештину, држе се рецепта који је настао пре 120 година. „Није било говора о томе да било шта мењамо. Све чари домаће радиности у којој наша штрудла настаје сачували смо и данас. Свака штрудла коју направимо је дело руку које овај рецепт знају и осећају као свој, због чега сваким залогајем преносимо знање и страст са којом квалитетна храна код нас настаје“, објашњава Весна Станковић из компаније АС Браћа Станковић, једног од 200 произвођача чији аутентични српски производи, направљени од 100% домаће сировине, по традиционалој рецептури, без конзерванса, адитива или вештачких боја чине асортиман Укуса мога краја.
- Сви који пробају нашу штрудлу и однесу је у дијаспору, кажу нам: Ово је производ који представља Србију. Недавно нам је била група странаца и замолили су да одвојимо штрудле за њихову породицу и пријатеље, да понесу као сувенир - истиче Весна.
Сувомеснати производи који причају причу о природи Космаја
Да ли бисте веровали у квалитет производа за које вам његов произвођач каже: „Не журимо нигде и не прескачемо ништа јер је код нас квалитет изнад квантитета“? Управо то је одговор оснивача породичне компаније Делицос са Космаја која кроз Укусе мога краја на трпезе правих љубитеља сувомеснатих производа доноси само најквалитетније комаде.
- Када се ради о производњи хране, а нарочито меса, нема места импровизацији. Сваки процес се пролази пажљиво, стручно и савесно. Због тога ми не прескачемо ништа и не журимо нигде – волимо и најбоље знамо оно што радимо. Неки од наших производа сазревају и по 120 дана, а укус и квалитет који се на тај начин постижу потврђују да су уложено време, као и чекање да се производ нађе на трпези, сасвим оправдани - рекао је Борис из Делицос-а и додао да се њихов циљ није променио за 11 година постојања и да су и даље задовољство људи и квалитет сваког комада меса који произведу на првом месту.
Планинско благо – најбоље из природе и за оне у урбаним срединама
Предности живота у градовима су велике, али када је у питању квалитетна домаћа храна, прво на шта помислимо су српска села, окружена природним благом које даје најквалитетније производе. Из Рашке, између парка природе Голија и националног парка Копаоник, настала је породична компанија Планинско благо која на трпезе доноси све за шта се везује и њихово име: најквалитетније воће и поврће у с љубављу направљеним производима по рецептурама које су користиле и наше баке. Њихова аутентична прича почиње и завршава се с речју „љубав“ јер њу виде као главни састојак сваке теглице џема, слатког и различитих салата које тамо производе и пуне вредне руке правих домаћица из Рашке. Погледајте причу о породици која све најбоље из свога краја жели да донесе наше трпезе и учини да и људи у градовима уживају у најукуснијем еxтра џему од малине, јагоде, купине и дрењине, проба природне сокове од парадајза, али и занимљиве комбинације зимнице од црног лука, шаргарепе и краставчића. Ови производи су део линије асортимана Укуси мога краја, аутентичних производа насталих из богатства природе наше земље.
Укуси мога краја су прича о традицији, баштини коју чувамо од заборава и квалитету који настаје само у нашој богатој Србији. Њу је започела и наставља компанија Мерцатор-С са малим произвођачима аутентичних српских производа. Они су наша карта за гастрономско путовање кроз најлепше укусе нашега краја, али и повратак у време када се са пуно љубави правила храна као највреднији дар онима које волимо.
ДНЕВНИК СТЕПИНЦА ЗАГРЕБ КРИЈЕ ДЕЦЕНИЈАМА: Интервју - Проф. др Предраг Илић, аутор тротомне студије о злочинима у НДХ
О НЕКАДАШЊЕМ загребачком надбискупу Алојзију Степинцу (Брезарић, 1898 - Крашић, 1960) и његовој улози у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата, објављен је у Републици Хрватској огроман број историографских и хагиографских књига, зборника радова, фељтона, чланака, али не и његов дневник у пет књига, који је водио од 30. маја 1934. до 13. фебруара 1945. године.
15. 12. 2024. у 13:55
ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?
Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.
14. 12. 2024. у 13:16
БИЛА САМ ТРУДНА, А ОН ЈЕ БИО ГРУБ: Камера забележила Нолетову и Јецину свађу - снимак изненадио све
НОВАК и Јелена Ђоковић у емотивној вези су од 18. године, што значи да су пола живота провели заједно. Важе за један од најскладнијих парова, али и код њих се дешавају несугласице.
15. 12. 2024. у 12:00
Коментари (0)