МИЛИЈИ ФРАНЦУСКИ КРОМПИР ОД ИВАЊИЧКОГ: Последњих година из иностранства купујемо велике количине хране
НАВИКЛИ смо да увозимо технику, гардеробу, аутомобиле... На списку робе која нам стиже из иностранства, међутим, из године у годину све је више хране, па и - поврћа.
Многи би се заклели да им је у тигању најчешће ивањички, а заправо, није искључено да много чешће једу кромпир из Француске и Немачке. Нико се не чуди да у јануару парадајз стиже из топлијих крајева, али путује он и лети и то из Албаније, Северне Македонији и Турске. Када је реч о воћу, спољнотрговинска размена је у нашу корист. Далеко веће количине, и по бољим ценама, ми пласирамо на страна тржишта.
За првих шест месеци ове године, извезли смо 150 тона семенског кромпира, а увезли - 4.657 тона. За сваку тону нашег, у просеку смо добили 560, а страни смо платили чак 2.786 евра.На хиљаду тона кромпира за исхрану, који смо продали странцима, иде скоро 29.000 тона увезеног. Наш се продаје за 284 евра по тони, а страни плаћамо око 320 евра.
Парадајза смо извезли 564 тоне, а увезли чак 23.000 тона. Ситуација је боља са црним луком, јер смо извезли више него увезли и то за 1.100 тона. Бели лук више увозимо него што извозимо, али је наш нешто скупљи од увозног - 2.466 евра по тони, насупрот 2.378 евра. Краставца увозимо двоструко више него што извозимо и плаћамо га двоструко више.
Драстично скупљи је наш пасуљ - 2.000 евра по тони, али извезли смо свега шест тона.
Увезли смо зато 35 тона страног, а сваки смо платили по 1.170 евра.
- Много је разлога за такву ситуацију, али најзначајнији је што смо потписали споразуме о слободној трговини - сматра агроекономиста Милан Простран.
- Конкурентни смо на нивоу ЦЕФТА земаља, али смо се прерано отворили за Европску унију.
Почели смо да увозимо и оно што никада нисмо, на пример свињско месо. Ми смо раније увозили јужно воће, али сада увозимо све. Потрошачи су навикли да целе године имају парадајз, да једу грожђе у јануару. Нестала је сезона. Улогу имају и страни трговински ланци. Они желе да се приближе домаћем потрошачу, али не и домаћем произвођачу. Наши пластеници, с друге стране, нису конкурентни због скупе енергије. До пре шест година ми смо на увоз хране трошили око 1,3 милијарде долара, а сада дајемо милијарду више.
Промениле су се навике. Увозимо сада све и свашта, а напушта се производња поврћа.
Треба боље да користимо домаће капацитете. То се дешава са воћем.
За пола године извезли смо тако чак 94.481 тону јабука, по цени од око 650 евра 1.000 килограма. Увезли смо непуних 15.000 тона и то по цени од 233 евра. Странцима смо испоручили 1.077 тона кајсија и свака је коштала више од 1.000 евра, а увезли смо 215 тона и то скупљих - 1.623 евра по тони. Странци су купили 217 тона наших шљива, а ми смо увезли 29 тона и то скупоцених - 2.379 евра по тони.
МАЛИНЕ У ПЛУСУ
ИЗВОЗ свеже малине у првој половини године донео је прилив од око милион евра.
Странцима је продато 225 тона, па је свака вредела око 4.500 евра. Увезли смо 38 тона, али смо их платили много више - око 10.000 евра по тони. У овом периоду смо извезли много више смрзнуте малине - 33.415 тона за 172 милиона евра. Увезли смо их 1.505 тона и за то дали 7,4 милиона евра.
Препоручујемо
ЦРНА ГОРА РАЧУНА НА СРБИЈУ: Министар Јоковић - Сачувати се несташица увозом хране
13. 06. 2022. у 18:05
ХЕМИЈА УМЕСТО ПЧЕЛА У ПЛАСТЕНИКУ: Повртари хормонима "опрашују" парадајз
02. 06. 2022. у 11:00
НОВО РУСКО ОРУЖЈЕ НА ФРОНТУ У УКРАЈИНИ: Изазива застрашујућу штету, а има само један циљ
РУСИЈА је недавно почела да производи термобаричне беспилотне летелице које ће се користити уз беспилотне летелице-мамце у Украјини, а које су у стању да нанесу озбиљну штету цивилима, открила је истрага Асошиејтед преса (АП).
16. 11. 2024. у 20:23
"ПРОНАЋИ ЋУ И УНИШТИЋУ ИХ СВЕ" Хитно се огласио Илон Маск, реаговала и Захарова
АМЕРИЧКИ бизнисмен Илон Маск саопштио је путем друштвене мреже да ће „пронаћи и уништити“ све оне који га оптужују за контакте са Москвом.
16. 11. 2024. у 16:18
"ТЕРАЛИ СУ МЕ ДА РАДИМ ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ, НАСИЛНО - ПО КАЗНИ": Оливера Ковачевић о каријери на РТС-у
ВОДИТЕЉКА Оливера Ковачевић је о својим почецима, изазовима у послу, о томе зашто понекад пожели да буде викиншка ратница, као и о свему што јој даје снагу и инспирацију.
17. 11. 2024. у 09:28
Коментари (3)