САОПШТЕЊЕ РИО ТИНТА: Нетачни наводи у изјавама учесника протеста

Novosti online

10. 08. 2024. у 22:26

КОМПАНИЈА Рио Тинто дала је саопштење а поводом навода у изјавама учесника протеста који је данас одржан у Београду. Саопштење преносимо у целости.

САОПШТЕЊЕ РИО ТИНТА: Нетачни наводи у изјавама учесника протеста

Компанија "Рио Тинто" морала да одговори на оптужбе

"У изјавама учесника протеста који је одржан у Београду 10. августа изнет је велики број нетачних навода и компанија Рио Тинто принуђена је да реагује да би одбацила неосноване оптужбе.

Компанија Рио Тинто поштује право грађана на миран протесту складу са законима Републике Србије, али је принуђена да реагује поводом лажних навода. Против пројекта „Јадар" води се интензивна кампања ширења дезинформација, у којој се злонамерно пласирају лажне вести и неосноване тврдње да ће Пројекат имати деструктивне, негативне утицаје на животну средину и здравље људи. Такве неодговорне и континуиране оптужбе без икаквих доказа пласиране су са циљем да се јавност доведе у заблуду и изазове неоправдана забринутост грађана. Научне чињенице, које су потврдили независни стручњаци и које су представљене у нацртима студија о процени утицаја на животну средину у потпуности оповргавају те лажне тврдње.

У оквиру свог обраћања Драгана Ђорђевић је на скупу нетачно навела да би рудник пројекта „Јадар“ „био први и једини рудник у насељеном, плодном, водном, живом месту“. Ова изјава је тендециозно нетачна јер је Ђорђевић и овог пута потпуно игнорисала чињеницу да у свету већ раде литијумски рудници попут рудника Греенбусхес у Аустралији који се налази тик уз истоимени град у коме се, у густо пошумљеном окружењу, уз рударство успешно одвијају пољопривредне активности, а поготово узгој винове лозе. Осим тога, само у Европској унији развијају се слични литијумски пројекти у насељеним местима, укључујући и пројекте у зонама заштите природе Натура 2000.

Ђорђевић је такође изнела нетачну информацију да је „рудна рента у Србији најнижа“. Рудна рента у Србији за металичке сировине, у које спада и литијум износи 5 одсто и једнака је или виша у односу на већину других земаља у свету. Ако би пројекат "Јадар" био реализован, био би подложан једној од највиших рудних ренти на свету за вертикално интегрисан тип пројекта какав је Пројекат „Јадар“: 5% од прихода компаније, односно око 8% на вредност концентрата, што је скоро двоструко више у поређењу са Аустралијом, која је релевантна као највећи светски произвођач литијума из чврсте стене.

Ђорђевић је речима да „покушавају да нас заварају да је рудник подземни“, покушала да јавност у Србији доведе у заблуду. Рудник “Јадар” би био подземни рудник на дубини између 370 и 650 метара испод површине земље. Истраживања независних стручњака, међу којима је 40 професора универзитета, која су јавно доступна у оквиру Нацрта студија процене утицаја на животну средину Пројекта „Јадар“, показују да пољопривредна производња може несметано да се настави паралелно са рударењем.

Даље у својој изјави Ђорђевић је такође довела јавност у заблуду сугеришући да компанија Рио Тинто на било који начин сакрива потенцијалне опасности око одлагања отпада за рудник и прераду јадарита, истичући да ће „отпад да клизи низбрдо“ и сугеришучи да ће одложени чврсти отпад да се отапа. Спроведена научна истраживања показују да се отпадом који би генерисао Пројекат „Јадар“ може управљати на одржив начин у складу са највишим стандардима Републике Србије и Европске уније.

Компанија Рио Тинто изричито демантује и нетачне наводе госпође Светлане Бојковић да је „Рио Тинто наставио са својим бушотинама и испитивањем тла све ово време, до поновног активирања пројекта“. Све истражне радње и испитивања у оквиру Пројекта „Јадар“ заустављени су у складу са Уредбом о престанку важења Уредбе о утврђивању подручја посебне намене за реализацију Пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита “Јадар”, коју је влада Републике Србије усвојена у јануару 2022. године.

Компанија Рио Тинто оштро демантује да је компанија у Србији због „јефине радне снаге“ како је на скупу навела госпођа Бојковић. Пројекат „Јадар“предвиђа изградњу модерног рудника који подразумева примену најсавременијих технологија и захтева висококвалификовану радну снагу, што ће укључивати и развој нових младих кадрова кроз сарадње са факултетима и средњим школама. Пројекат има прилику да привуче и бројне друге инвестиције, попут произвођача катода, батерија за електрична возила и саме произвођаче електричних возила. По проценама економске студије све те инвестиције креирале би преко 20.000 радних места.

Компанија Рио Тинто апелује на медије у Србији да не учествују у ширењу лажних вести и панике о Пројекту „Јадар“. За све информације о Пројекту „Јадар“, компанија Рио Тинто је на располагању свим медијима.

Ширење нетачних информација и неоснованих оптужби, схватамо озбиљно и користићемо сва расположива правна средства како бисмо заштитили репутацију компаније", наводи се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕШКА САОБРАЋАЈКА НА ГАЗЕЛИ ЗБОГ ПРОТЕСТА: Руља улетела на мост, а онда је уследио судар - ИМА ПОВРЕЂЕНИХ (ВИДЕО)

ПРИЛИКОМ блокаде моста Газела од стране учесника протеста у режији Драгана Ђиласа и Драгана Шолака дошло је до тешке саобраћајне несреће.

10. 08. 2024. у 21:20

Коментари (0)