У Србији под органским производима мање од један одсто земљишта, у Аустрији - 20
У СРБИЈИ је под органским производима мање од један одсто пољопривредног земљишта, што је веома мало.

Фото Пијаца ПГ
Иначе, у неким развијеним земљама, као што је Аустрија, тај проценат креће око 20. Тек неких 7.000, и то малих произвођача, се бави овом производњом.
Како је рекао Бранислав Ракетић, руководилац Групе за квалитет, декларисање и означавање хране у Министарству пољопривреде, органска производња ће бити све значајнија. Због тога је и ресорно министарство повећало субвенције, а направиће се и диверсификација, односно да подстицаји по хектару не буду исти за производњу свих врста органских производа.
- На тржишту се дешава да производи, који незадовољавају услове органске производње, продају као такви - истиче Ракетић. - То је озбиљан прекршај, који се највише догађа на зеленим пијацама. Са једном ИТ кућом биће направљена база за органску производњу, како би се заштитила и помогло потрошачима да роба која им се продаје, буде стварно органска. Колико је органска производња важна показује и податак о извозу ових производа. Он износи 25 милиона евра, а највише се извози у земље чланице Европске уније.
Према речима Ракетића, када је реч о производима са заштићеним географским пореклом, тренутно имамо 46 која су заштићена, на националном нивоу. А, ова производња, би у неким деловима Србије, могла да помогне у заустављању одласка људи. То тражи и већу количину сировина, како би могла да успе оваква производња.
- Имали смо рецимо случај да није било довољно млека са Старе планине за производњу пиротског качкаваља - напоменуо је Ракетић. - То би могло подстаћи неке људе да се више баве овчарством и остану у овом крају. Уз то, имамо и проблем са декларисањем хране. То је веома сложена тема, јер потрошачи, кроз декларацију желе да добију што више информација. А, сами произвођачи, не желе да открију баш све информације. Правилником којим је регулисано декларисање, прописана су и правила која морају да се поштују приликом оглашавања, када не смеју да се користе нетачне и непрецизне информације.
МЛАДИ
ПРОЈЕКАТ Будућност српске хране је пре свега окренута младима. Тако, Ракетић сматра да млади произвођачи, осим на примени савремених технологија, одговарајућем паковању производа и промоцији, раде на удруживању.
- Углавном је реч о малим произвођачима, сматам да је удруживање једини начин да они опстану на тржишту - нагласио је Ракетић.
Препоручујемо

"БИОФЕСТ" ДОНОСИ ЗДРАВУ ХРАНУ: У Суботици се одржава Фестивал органске производње
08. 10. 2020. у 14:04

ОДАВДЕ ЈЕ ИЗАШЛА ГРУПА ЉУДИ И ЗАПУЦАЛА: Детаљи ужаса у Вишњичкој бањи, жена убијена, више рањених (ВИДЕО)
У ЛОКАЛУ у Вишњичкој бањи у Београду убијена је једна жена, а рањено још неколико особа, међу којима је и њен муж коме се лекари боре за живот.
30. 09. 2025. у 16:33

"ЗАШТО МИ ПИПАШ ЖЕНУ?" Овако је почела туча на свадби у Горњем Милановцу, насрнули на доктора (ВИДЕО)
СВАДБЕНО весеље у Горњем Милановцу претворило се у хаотичну сцену када је дошло до несвакидашњег инцидента.
30. 09. 2025. у 16:10

НЕ ДА НА ЋЕРКУ Богданин отац очитао лекцију Вељку, јасно му ставио до знања: "Можда пре ниси имао овакву девојку..."
ВЕЉКО је увек истицао да жели велику породицу са много деце којима ће усадити праве вредности и традицију.
29. 09. 2025. у 16:17
Коментари (0)