ЗА МНОГЕ ГУРМАНЕ ЈЕ ПРИРОДНИ АФРОДИЗИЈАК: Десети Сајам пеглане кобасице у Пироту, кило до 4.000 динара, а Нинослав најбољи мајстор
НИНОСЛАВ Стојадиновић из Пирота, најбољи је мастор за прављење пеглане кобасице-одлука је Стручног жирија на 10. по реду Сајму пеглане кобасице у Пироту.

В.Ћ.
Стојадиновић је победио у конкуренцији четрдесетак мајстора за овај пиротски специјалитет, који је међу многим гурманима овог краја познат и као природни афродизијак. Победник каже да дуги низ година прави пеглане кобасице и да се посебно спремао за овогодишње надметање мајстора кобасичара и месара.
Десети по реду сајам привукао је многобројне посетиоце из целе Србије, али и из суседне Бугарске,који су за килограм пиротске "потковице" плаћали и 4.000 динара, док су друге врсте кобасица биле далеко јефтиније. Гости из Бугарске долазе редовно на овај сајам, како би осим кобасица пазарили и сиреве, прерађевине од млека, али и вина. Млекари и винари већ неколико година учествују на овом сајму. Кажу да долазе по природну храну, јер им је храна крцата адитивима и додацима из ЕУ једноставно неквалитетна.
Промотер овогодишњег сајма био је познати глумац Андреј Шепетковски, који каже да је за пиротску пеглану кобасицу чуо раније, али је пријатно изненађен бројем посетилаца и произвођача пеглане.
Толико помињани сајам је окосница гастрономских манифестација и магнет за многобројне туристе, највише из Бугарске, који су у Пироту дошли још пре два дана. Како каже градоначелник Владан Васић пре десетак година број туриста је на годишњем нивоу био до десетах хиљада, док је прошле године овај град посетило више од 100.000 људи.
Цену од 4.000 динара за килограм пеглане, произвођачи правдају поскупљењем сировина, однонсо меса и зачина, али и дуготрајним процесом производње. Након што се направи смеса од посних меса:јунећег, овчијег и козјег,са свим зачинима, следи пуњење црева и стављање тек направљених кобасица на промаји и ниским температурама. Наредних четрдесетак дана, кобасице се свакодневно пеглају флашом, како би се истиснули мехурићи ваздуха из унутрашњости. Ово је стари и проверени начин конзервирања и нису потребни никакви адитиви који би потпомогли дуготрајно чување овог мезетлука, који се сече на веома танке , готово провидне колутиће испод којих се може прочитати новина.
Препоручујемо

ШТА ЈЕ ТО У СВЕМИРУ, СИЈА КАО ЗВЕЗДА? Научник обмануо људе фотографијом - кобасице!
05. 08. 2022. у 18:59

ПРВА ДУГОРОЧНА ПРОГНОЗА СТРУЧЊАКА: Ево када ће пасти снег у Србији и каква зима чека Европу
ПРЕМА првим прогнозама европских стручњака са сајта Severe Weather Europe, зиму 2025/2026 обележиће утицај слабе фазе Ла Ниње и вероватно слабији поларни вртлог. Ово значи динамичније кретање атмосферског притиска, што може омогућити хладније дане у Европи, али и у САД и Канади.
13. 08. 2025. у 09:59

ТРАМП У ОГРОМНОМ ПРОБЛЕМУ: Велики пех пред састанак са Путином на Аљасци
ПРЕДСТОЈЕЋИ састанак између председника САД Доналда Трампа и руског председника Владимира Путина у петак на Аљасци долази у време када у америчкој администрацији готово да нема искусних стручњака за Русију, пише Фајненшел тајмс.
13. 08. 2025. у 11:24

КОСТИЋЕВА БРВНАРА НА МОКРОЈ ГОРИ: Као у ловачком дому - како изгледа глумчева викендица у природи (ФОТО)
ГЛУМАЦ Вук Костић велики је љубитељ природе, лова и риболова, па сваки слободан тренутак користи да оде ван града.
13. 08. 2025. у 10:27
Коментари (1)