ЗА МНОГЕ ГУРМАНЕ ЈЕ ПРИРОДНИ АФРОДИЗИЈАК: Десети Сајам пеглане кобасице у Пироту, кило до 4.000 динара, а Нинослав најбољи мајстор
НИНОСЛАВ Стојадиновић из Пирота, најбољи је мастор за прављење пеглане кобасице-одлука је Стручног жирија на 10. по реду Сајму пеглане кобасице у Пироту.

В.Ћ.
Стојадиновић је победио у конкуренцији четрдесетак мајстора за овај пиротски специјалитет, који је међу многим гурманима овог краја познат и као природни афродизијак. Победник каже да дуги низ година прави пеглане кобасице и да се посебно спремао за овогодишње надметање мајстора кобасичара и месара.
Десети по реду сајам привукао је многобројне посетиоце из целе Србије, али и из суседне Бугарске,који су за килограм пиротске "потковице" плаћали и 4.000 динара, док су друге врсте кобасица биле далеко јефтиније. Гости из Бугарске долазе редовно на овај сајам, како би осим кобасица пазарили и сиреве, прерађевине од млека, али и вина. Млекари и винари већ неколико година учествују на овом сајму. Кажу да долазе по природну храну, јер им је храна крцата адитивима и додацима из ЕУ једноставно неквалитетна.
Промотер овогодишњег сајма био је познати глумац Андреј Шепетковски, који каже да је за пиротску пеглану кобасицу чуо раније, али је пријатно изненађен бројем посетилаца и произвођача пеглане.
Толико помињани сајам је окосница гастрономских манифестација и магнет за многобројне туристе, највише из Бугарске, који су у Пироту дошли још пре два дана. Како каже градоначелник Владан Васић пре десетак година број туриста је на годишњем нивоу био до десетах хиљада, док је прошле године овај град посетило више од 100.000 људи.
Цену од 4.000 динара за килограм пеглане, произвођачи правдају поскупљењем сировина, однонсо меса и зачина, али и дуготрајним процесом производње. Након што се направи смеса од посних меса:јунећег, овчијег и козјег,са свим зачинима, следи пуњење црева и стављање тек направљених кобасица на промаји и ниским температурама. Наредних четрдесетак дана, кобасице се свакодневно пеглају флашом, како би се истиснули мехурићи ваздуха из унутрашњости. Ово је стари и проверени начин конзервирања и нису потребни никакви адитиви који би потпомогли дуготрајно чување овог мезетлука, који се сече на веома танке , готово провидне колутиће испод којих се може прочитати новина.
Препоручујемо

ШТА ЈЕ ТО У СВЕМИРУ, СИЈА КАО ЗВЕЗДА? Научник обмануо људе фотографијом - кобасице!
05. 08. 2022. у 18:59

ВЕШТАК ОТКРИО ЈЕЗИВЕ ДЕТАЉЕ О ДЕЧАКУ УБИЦИ: Ево зашто је Коста пуцао на чувара школе, није га потресло сазнање кога је све убио
ЗАКЉУЧИЛИ смо да је Коста био способан да управља својим поступцима у време извршења злочина и да та способност није била битно смањена. Постоји једна краткотрајна ометеност, за период у учионици за који он каже да нема сећања, али он је све радио по плану. То указује да је он управљао својим поступцима.
05. 06. 2025. у 17:05

"ОЛ СТАР" СЕ МЕЊА ИЗ КОРЕНА, Никола Јокић ће добити прилику да заблиста као никада! (ВИДЕО)
НБА лига је донела одлуку да из корена промени формат "ол-стар" меча, потврдио је комесар лиге Адам Силвер.
04. 06. 2025. у 21:50

ВРТОГЛАВА СУМА: Колику националну пензију прима Љиљана Благојевић
ЈЕДНА од наших најистакнутијих драмских уметница Љиљана Благојевић отишла је у пензију, а налази се међу двадесетчетворо уметника, који ће примају националну пензију за допринос култури.
07. 06. 2025. у 11:30
Коментари (1)