ЗА МНОГЕ ГУРМАНЕ ЈЕ ПРИРОДНИ АФРОДИЗИЈАК: Десети Сајам пеглане кобасице у Пироту, кило до 4.000 динара, а Нинослав најбољи мајстор

28. 01. 2023. у 21:18

НИНОСЛАВ Стојадиновић из Пирота, најбољи је мастор за прављење пеглане кобасице-одлука је Стручног жирија на 10. по реду Сајму пеглане кобасице у Пироту.

ЗА МНОГЕ ГУРМАНЕ  ЈЕ ПРИРОДНИ АФРОДИЗИЈАК: Десети Сајам пеглане кобасице у Пироту, кило до 4.000 динара, а Нинослав најбољи мајстор

В.Ћ.

Стојадиновић је победио у конкуренцији четрдесетак мајстора за овај пиротски специјалитет, који је међу многим гурманима овог краја познат и као природни афродизијак. Победник каже да дуги низ година прави пеглане кобасице и да се посебно спремао за овогодишње надметање мајстора кобасичара и месара.

Десети по реду сајам привукао је многобројне посетиоце из целе Србије, али и из суседне Бугарске,који су за килограм пиротске "потковице" плаћали и 4.000 динара, док су друге врсте кобасица биле далеко јефтиније. Гости из Бугарске долазе редовно на овај сајам, како би осим кобасица пазарили и сиреве, прерађевине од млека, али и вина. Млекари и винари већ неколико година учествују на овом сајму. Кажу да долазе по природну храну, јер им је храна крцата адитивима и додацима из ЕУ једноставно неквалитетна.

Промотер овогодишњег сајма био је познати глумац Андреј Шепетковски, који каже да је за пиротску пеглану кобасицу чуо раније, али је пријатно изненађен бројем посетилаца и произвођача пеглане.

Толико помињани сајам је окосница гастрономских манифестација и магнет за многобројне туристе, највише из Бугарске, који су у Пироту дошли још пре два дана. Како каже градоначелник Владан Васић пре десетак година број туриста је на годишњем нивоу био до десетах хиљада, док је прошле године овај град посетило више од 100.000 људи.

Цену од 4.000 динара за килограм пеглане, произвођачи правдају поскупљењем сировина, однонсо меса и зачина, али и дуготрајним процесом производње. Након што се направи смеса од посних меса:јунећег, овчијег и козјег,са свим зачинима, следи пуњење црева и стављање тек направљених кобасица на промаји и ниским температурама. Наредних четрдесетак дана, кобасице се свакодневно пеглају флашом, како би се истиснули мехурићи ваздуха из унутрашњости. Ово је стари и проверени начин конзервирања и нису потребни никакви адитиви који би потпомогли дуготрајно чување овог мезетлука, који се сече на веома танке , готово провидне колутиће испод којих се може прочитати новина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
НУКЛЕАРНЕ СИЛЕ БИЛЕ НА ИВИЦИ РАТА, А ОНДА ЈЕ УСЛЕДИО ОБРТ: Кључан је био позив једног човека

НУКЛЕАРНЕ СИЛЕ БИЛЕ НА ИВИЦИ РАТА, А ОНДА ЈЕ УСЛЕДИО ОБРТ: "Кључан је био позив једног човека"

У ДРАМИ која је привукла пажњу светске јавности, амерички председник Доналд Трамп јуче је на друштвеним мрежама објавио да су Индија и Пакистан, након четири дана жестоких сукоба дуж границе, пристали на „потпуни и тренутни прекид ватре“.

11. 05. 2025. у 10:48

ПАНИКА У УКРАЈИНИ: Да ли је ово знак да Путин спрема нови напад орешником?

ПАНИКА У УКРАЈИНИ: Да ли је ово знак да Путин спрема нови напад "орешником"?

РУСИЈА ће 12. и 13. маја привремено затворити ваздушни простор изнад војног полигона и комплекса за лансирање ракета Капустин Јар, преноси украјински одбрамбени портал Militarnyi 10. маја, наводећи могућност тестирања балистичке ракете средњег домета.

10. 05. 2025. у 12:06

ДА ЛИ СЕ МАКРОН ДРОГИРА? Јованино питање изазвало смех у студију: Како да се носе с толиком проблемима...

"ДА ЛИ СЕ МАКРОН ДРОГИРА?" Јованино питање изазвало смех у студију: "Како да се носе с толиком проблемима..."

ВОДИТЕЉКА Јована Јоксимовић у јутарњем програму на телевизији К1 дотакла се теме Емануела Макрона и спорне ситуације са марамицом и сумњом о употреби опијата, која се проширила друштвеним мрежама.

13. 05. 2025. у 16:57

Коментари (1)

РУСИЈА ЈЕ ЗГРОЖЕНА: Не може да верује шта јој је Пољска урадила