ЛЕКОВИТА КАКИ ЈАБУКА РАСТЕ И У ЋУПРИЈИ: Десет година старо стабло дало 200 кг воћа, а ево како се спрема и једе (ФОТО)

З.Глигоријевић

02. 12. 2022. у 16:12

ДЕСЕТ година старо стабло јапанске јабуке каки у дворишту Виде (74) и Станислава (84) Дабића из Ћуприје дало је више од 200 килограма овог укусног и лековитог воћа.

ЛЕКОВИТА КАКИ ЈАБУКА РАСТЕ И У ЋУПРИЈИ: Десет година старо стабло дало 200 кг воћа, а ево како се спрема и једе (ФОТО)

Фото:З.Глигоријевић

Ове године род је био 50 килограма већи него лане. Три до пет јабука теже килограм, а било је и плодова тешких 400 грама. Што је дрво старије, плодови су све крупнији и више рађа. Необична воћка, које нема нигде у околини, веома је декоративна, па нема пролазника који не застане и не погледа крупне наранџасто-црвене плодове. Дабићи су већи део плодова обрали и спаковали у гајбице, а преостале јабуке обраће пре првог мраза, јер га ова воћка не подноси. Због тога помно прате временску прогнозу.

- Никада је нисмо орезивали, а пошто су гране крхке, нежне и танке, подупиремо их летвама да би држале плод. Не примењујемо никакву хемију, јер јабуку не нападају штеточине. Раније смо је прихрањивали компостом, а последњих неколико година стајским ђубривом. Преко лета једном у 20 дана добро је залијемо. Експериментишемо, јер немамо са ким да се посаветујемо – каже Вида и додаје да јабуке, које чувају у гајбицама, једу до априла наредне године.

Јабука цвета у мају, цветови личе на шкољкицу, зелене су боје, а када почну да опадају, Станислав, који је иначе задужен за чишћењене дворишта, покупи опале цветове. Лишће је густо, зелено, кожасто и масно. Плодови крећу у јулу да се одвајају, онда расту, а како у октобру листови отпадну и дрво потпуно оголи, плодови личе на окачене новогодишње лампионе.

Дабићеве две ћерке и троје унучади обожавају јапанске јабуке, јер имају невероватан укус. Воле их када су потпуно зреле и једу их кашичицом. Када нису потпуно зреле, већ су бледо наранџасте боје, укус им је опор и стеже уста.

- Прво дрво, кестен, чији су плодови јестиви, засадили смо 1978. године. Садницу смо донели из Сијаринске бање. Сваке године смо понешто садили, па сада имамо рибизлу, огрозд, гоџи, лешник, кестен, лимун, кумкват, цвеће, ватрени грм, сибирски лимун, грожђе, сталнорађајућу малину, киви, зачинско биље, рузмарин и шест грмова ароније, који су ове године дали 30 килограма. Конзумирамо их сваког јутра тако што у чај додамо 30 бобица ароније из замрзивача и мед. Засадили смо и разно цвеће, које нам краси двориште, док у пластенику узгајамо парадајз, паприку, краставац и празилук. За одржавање воћака, биљака и цвећа, шишање траве и сакупљање лишћа потребно нам је неколико сати дневно. Али, нама то причињава велико задвољство и представља неки вид радне терапије. Послове смо поделили, па све стигнемо да урадимо – поносно ће Станислав.

КАКО СЕ ЈЕДЕ КАКИ ЈАБУКА

Сазревањем, плод постаје сочан, сладак, и пријатног укуса, и тада може да се једе кашичицом. Каки јабука може да се конзумира као свежа, сушена или кувана. Веома је важно да треба ољуштити његову кору. Сирове воћке можете исећи на четвртине или је једноставно једите као и обичну јабуку. Не сме да се једе на празан стомак, јер може да доведе до дијареје. Свеже увек можете употребити и као додатак воћним салатама, а посебно су добре и у пудинзима. Суве можете користити приликом прављења разних посластица, колача и сладоледа.

Ако волите компот, јапанска јабука је још боља ако се скува у води са додатком цимета и мало лимуновог сока. Овај феноменалан оброк оставите у фрижидеру да се мало прохлади и послужите га након ручка.

Не само што двориште вредних Дабића изгледа као да га уређује и одржава вртлар, већ је и у њиховој кући, уређеној са стилом, свака ствар на свом месту. Столове и кревете красе предмети које је везла Вида, која и дан-данас плете, хекла и везе. А можда је за ту складност најзаслужније узајамно поштовање и њихова љубав, којом оплемењују све што дотакну.

 

Борац против старења и канцера, јача имунитет

Каки или јапанска јабука је пореклом је из Кине. По изгледу подсећа на парадајз, а по укусу на мешавину кајсије и брескве. Делује противупално и дезинфикује, јача крвне судове и снижава крвни притисак. Нарочито се препоручује особама које имају проблема с венама. Плодови су богати витамином Ц и витамином А и садрже калијум, калцијум и гвожђе, због чега благотворно делују и на пробаву. Плод какија, или сок лековито делује код болести желуца, црева, код лечења хемороида, болести јетре и жучи, делује умирујуће на организам, релаксира га и јача целокупни имуни систем. Каки воће је феноменалан извор снажних антиоксиданаса попут катехина, а присутна је и бетулинска киселина. Њихова комбинација омогућава организму дозу лековитих материја које организам могу да заштите од појаве тумора. Помаже и при одбрани од инфекција и упала, а занимљиво је да ово воће представља сјајан лек за заустављање крварења и против пуцања капилара.


 
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије немогућа мисија у квалификацијама за Светско првенство?

ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?

Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.

14. 12. 2024. у 13:16

Коментари (1)

ШЕШЕЉ О СЦЕНАРИЈУ КОЈИ НИКО НИЈЕ НИ САЊАО: Народ је био у заблуди (ВИДЕО)