ЧИЗКЕЈК СТИГАО ИЗ ШТАМПАЧА: Наука и гастрономија руку под руку

И.С.

24. 04. 2023. у 22:11

Научници у Сједињеним Државама, уместо рерне, користили су штампач и, уз помоћ "јестивог" мастила, створили, како тврде, укусан колач. Овај подухват, у оквиру пројекта штампане хране, потписује тим инжењера са Универзитета Колумбија у Њујорку. Дезерт који по изгледу, али и укусу, личи на чизкејк направљен је од крекера, путера од кикирикија, нутеле, пиреа од банане и џема од јагода. Одозго је посут трешњама и глазуром од јагоде.

ЧИЗКЕЈК СТИГАО ИЗ ШТАМПАЧА: Наука и гастрономија руку под руку

Foto: Shutterstock

- Овај чизкејк је најбоља ствар коју тренутно можемо да покажемо, али штампач може да уради много више - најављује Џонатан Блатинџер, инжењер у Универзитетској лабораторији "Креативне машине".

Тим инжењера каже да њихов рад поставља темеље за будућност у којој ће 3Д штампање хране бити свакодневица. Ови експерти, између осталог, раде на побољшању безбедности хране и пружању могућности корисницима да контролишу врсту и количину хранљивих материја у својим оброцима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије немогућа мисија у квалификацијама за Светско првенство?

ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?

Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.

14. 12. 2024. у 13:16

Коментари (0)

КОНКУРС ЗА МАЛЕ ДОМАЋЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ: Mercator-S вас позива да постанете део бренда „укуси мога краја“