МОЋАН БИЉНИ ПРОТЕИН И СУПЕРХРАНА: Ево шта треба да уведете у исхрану да будете здрави

Бојан Милић

13. 02. 2025. у 12:21

СВЕ више људи се окреће здравом начину исхране који побољшава квалитет живота и уноси ведрину и позитивну енергију у свакодневницу, а оно што би требало да се нађе као ваш избор када је храна у питању су алге.

МОЋАН БИЉНИ ПРОТЕИН И СУПЕРХРАНА: Ево шта треба да уведете у исхрану да будете здрави

Фото Shutterstock

Алге су један од најперспективнијих извора протеина и поседују велике бенефите по здравље и квалитет живота.


Шта су алге и које је њихово порекло?

Алге су фотосинтетски биљни организми који расту у води и могу бити микроскопске величине или видљиве голим оком. Спирулина, светло обојени организам, такође је најстарија жива биљка на свету која може преживети и у неповољним условима. Стара је око 3,6 милијарди година и често се назива "еволуционим мостом" између биљака и организама попут бактерија.

Људи користе спирулину већ вековима у својој исхрани. Индијанске културе у Африци и Централној Америци користиле су је као основну храну, а и данас је присутна у традиционалним мексичким јелима попут tlayuda и тортиља. Спирулина природно расте у Мексику, источној Африци, западној Африци и Азији, док је Кина највећи комерцијални произвођач спирулине. Ова алга расте у топлим језерима, рекама и алкалним језерима у тропским и суптропским подручјима.

Зашто би алге требало бити неопходан састојак у нашој исхрани?

Алге, посебно микроалге попут спирулине и клореле, богате су висококвалитетним протеинима који се лако апсорбују. Спирулина, на пример, може да достигне чак 60 грама протеина на 100 грама, чинећи је једним од највреднијих биљних протеина и савршеним додатком исхрани, посебно за оне који желе повећати унос протеина без конзумирања животињских производа.

Фото Pixabay free images

 

Но, спирулина и клорела нису само богате протеинима. Ове микроалге садрже и витамине попут витамина Б12 и витамина А, минерале попут калцијума и гвожђа, као и омега-3 масне киселине. Доприносе јачању имунитета, побољшању здравља срца, регулацији хормона и шећера у крви, детоксикацији организма и побољшању менталних функција.

Због своје богате нутритивне вредности, алге нису само додатак исхрани, већ права суперхрана која подупире здравље на више нивоа.

Еколошки бенефити: Алге као одрживи извор хране

Једна од кључних предности алги је њихова еколошка одрживост. У производњи хране, алге представљају прави еколошки win-win. Наиме, за узгој алги није потребно земљиште, сама обрада и употреба пестицида, па њихов раст не захтева превише ресурса, чинећи их идеалним кандидатом за одрживу пољопривреду. Такође, узгој алги може помоћи у смањењу емисије штетних гасова, због способности фотосинтезе и апсорпције угљен-диоксида, чинећи их потенцијалним решењем за смањење глобалног загревања. У наредним деценијама, истраживања показују да би алге могле бити кључни извор хране за све већи број људи - могле би нахранити чак 10 милијарди људи до 2050. године.

На који начин можемо конзумирати алге?

Фото Shutterstock

 

Многи људи уживају у спирулини у праху, али њен укус може бити специфичан, па се често меша са соковима, смутијима или протеинским шејковима како би се ублажио снажан укус. С друге стране, сирова спирулина има блажи укус и често се додаје у супе, меша са свежим гуацамоле сосом или једноставно маже на тост. Будите креативни и експериментишите са спирулином, јер ова моћна алга може трансформисати ваше оброке у праву храњиву авантуру!

Није тајна да се интересовање за биљну исхрану и одрживе изворе хране рапидно повећава. Алге су постале симбол ове промене. Способност алги да брзо расту и регенеришу се омогућава им да задовоље глобалне потребе за храном, а да при томе не угрожавају планету.

(Телеграф)
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

СМЕХ ДО СУЗА: Цариник није препознао Месија на пасошкој контроли, његова реакција преплавила мреже (ВИДЕО)