МОЋАН БИЉНИ ПРОТЕИН И СУПЕРХРАНА: Ево шта треба да уведете у исхрану да будете здрави
СВЕ више људи се окреће здравом начину исхране који побољшава квалитет живота и уноси ведрину и позитивну енергију у свакодневницу, а оно што би требало да се нађе као ваш избор када је храна у питању су алге.
![МОЋАН БИЉНИ ПРОТЕИН И СУПЕРХРАНА: Ево шта треба да уведете у исхрану да будете здрави МОЋАН БИЉНИ ПРОТЕИН И СУПЕРХРАНА: Ево шта треба да уведете у исхрану да будете здрави](/data/images/2023-11-14/420988_shutterstock-316145150_fmob.jpg)
Фото Shutterstock
Алге су један од најперспективнијих извора протеина и поседују велике бенефите по здравље и квалитет живота.
Шта су алге и које је њихово порекло?
Алге су фотосинтетски биљни организми који расту у води и могу бити микроскопске величине или видљиве голим оком. Спирулина, светло обојени организам, такође је најстарија жива биљка на свету која може преживети и у неповољним условима. Стара је око 3,6 милијарди година и често се назива "еволуционим мостом" између биљака и организама попут бактерија.
Људи користе спирулину већ вековима у својој исхрани. Индијанске културе у Африци и Централној Америци користиле су је као основну храну, а и данас је присутна у традиционалним мексичким јелима попут tlayuda и тортиља. Спирулина природно расте у Мексику, источној Африци, западној Африци и Азији, док је Кина највећи комерцијални произвођач спирулине. Ова алга расте у топлим језерима, рекама и алкалним језерима у тропским и суптропским подручјима.
Зашто би алге требало бити неопходан састојак у нашој исхрани?
Алге, посебно микроалге попут спирулине и клореле, богате су висококвалитетним протеинима који се лако апсорбују. Спирулина, на пример, може да достигне чак 60 грама протеина на 100 грама, чинећи је једним од највреднијих биљних протеина и савршеним додатком исхрани, посебно за оне који желе повећати унос протеина без конзумирања животињских производа.
![](/data/images/2023-09-21/400795_salad-4343738-640_iff.jpg?1739445602)
Фото Pixabay free images
Но, спирулина и клорела нису само богате протеинима. Ове микроалге садрже и витамине попут витамина Б12 и витамина А, минерале попут калцијума и гвожђа, као и омега-3 масне киселине. Доприносе јачању имунитета, побољшању здравља срца, регулацији хормона и шећера у крви, детоксикацији организма и побољшању менталних функција.
Еколошки бенефити: Алге као одрживи извор хране
Једна од кључних предности алги је њихова еколошка одрживост. У производњи хране, алге представљају прави еколошки win-win. Наиме, за узгој алги није потребно земљиште, сама обрада и употреба пестицида, па њихов раст не захтева превише ресурса, чинећи их идеалним кандидатом за одрживу пољопривреду. Такође, узгој алги може помоћи у смањењу емисије штетних гасова, због способности фотосинтезе и апсорпције угљен-диоксида, чинећи их потенцијалним решењем за смањење глобалног загревања. У наредним деценијама, истраживања показују да би алге могле бити кључни извор хране за све већи број људи - могле би нахранити чак 10 милијарди људи до 2050. године.
На који начин можемо конзумирати алге?
![](/data/images/2024-11-03/542298_shutterstock-1666992874_iff.jpg?1739445655)
Фото Shutterstock
Многи људи уживају у спирулини у праху, али њен укус може бити специфичан, па се често меша са соковима, смутијима или протеинским шејковима како би се ублажио снажан укус. С друге стране, сирова спирулина има блажи укус и често се додаје у супе, меша са свежим гуацамоле сосом или једноставно маже на тост. Будите креативни и експериментишите са спирулином, јер ова моћна алга може трансформисати ваше оброке у праву храњиву авантуру!
Није тајна да се интересовање за биљну исхрану и одрживе изворе хране рапидно повећава. Алге су постале симбол ове промене. Способност алги да брзо расту и регенеришу се омогућава им да задовоље глобалне потребе за храном, а да при томе не угрожавају планету.
(Телеграф)
Препоручујемо
![БОРБА ПРОТИВ ВИШКА КИЛОГРАМА: Савет стручњака - Без воћа ако хоћете да смршате БОРБА ПРОТИВ ВИШКА КИЛОГРАМА: Савет стручњака - Без воћа ако хоћете да смршате](/data/images/2025-02-03/569476_shutterstock-2152054471_t.jpg?time=1739069492)
БОРБА ПРОТИВ ВИШКА КИЛОГРАМА: Савет стручњака - Без воћа ако хоћете да смршате
09. 02. 2025. у 07:00
![ЉУБАВ, ИНСТАГРАМ И ЗДРАВЕ ЧОКОЛАДИЦЕ: Пет изненађујућих узрока гојазности ЉУБАВ, ИНСТАГРАМ И ЗДРАВЕ ЧОКОЛАДИЦЕ: Пет изненађујућих узрока гојазности](/data/images/2024-02-11/451490_bujon-sartije-4_t.jpg?time=1738453524)
ЉУБАВ, ИНСТАГРАМ И "ЗДРАВЕ" ЧОКОЛАДИЦЕ: Пет изненађујућих узрока гојазности
02. 02. 2025. у 00:47
![СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ О ПРОДАЈИ СББ-А: Добра је фора да се на крају продаш фирми с којом си водио рат СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ О ПРОДАЈИ СББ-А: Добра је фора да се на крају продаш фирми с којом си водио рат](/data/images/2020-11-25/41908_sergejtrifunovic0420022020_kf.jpg?time=1739359130)
СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ О ПРОДАЈИ СББ-А: Добра је фора да се на крају продаш фирми с којом си водио рат
ГЛУМАЦ и бивши председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић коментарисао је продају бизниса Драгана Шолака у Србији.
12. 02. 2025. у 12:02
![ОТКРИВЕН УЗРОК СМРТИ СРПСКЕ ПЕВАЧИЦЕ: Преминула у колима Хитне помоћи ОТКРИВЕН УЗРОК СМРТИ СРПСКЕ ПЕВАЧИЦЕ: Преминула у колима Хитне помоћи](/data/images/2025-02-12/572152_jasna-bosnjakovic-nikad-nije-kasno_kf.jpg?time=1739372786)
ОТКРИВЕН УЗРОК СМРТИ СРПСКЕ ПЕВАЧИЦЕ: Преминула у колима Хитне помоћи
ЈАСНА Бошњаковић, певачица и некадашња учесница шоуа „Никад није касно“, преминула је изненада у 48. години, на путу ка болници.
12. 02. 2025. у 16:05
![МАЛО КУЋНОГ ВАСПИТАЊА! Ирину Вукотић напали због одевне комбинације - водитељка одбрусила МАЛО КУЋНОГ ВАСПИТАЊА! Ирину Вукотић напали због одевне комбинације - водитељка одбрусила](/data/images/2023-08-30/391842_288551-irina-1-f_kf.jpg?time=1739437385)
"МАЛО КУЋНОГ ВАСПИТАЊА!" Ирину Вукотић напали због одевне комбинације - водитељка одбрусила
ВОДИТЕЉКА Ирина Вукотић годинама је на малим екранима, а одувек важи за једну од најлепших водитељки на нашим просторима.
13. 02. 2025. у 10:03
Коментари (0)