ШАРЕНИ, ПЕНАСТИ, ВЕШТАЧКИ: Како да знате да ли једете прави занатски сладолед
ИЗГЛЕД ђелата често уме да превари, јер иако можда има врло атрактивну боју или делује ваздушасто, кремасто и мекано, велика је шанса да ће тако "улепшан" слаткиш имати разочаравајућ укус. Међутим, постоје поуздани знаци који откривају да ли ћете добити прави, кремасти ђелато или посластицу лошијег квалитета.

Фото Pixabay free images
Од начина на који је изложен и чуван, па и до саме понуде укуса, постоји неколико показатеља да ли ћете направити добар избор када тражите ђелато. Стручњаци саветују како да препознате аутентичан, занатски сладолед, било да уживате у шетњи по италијанском приморју или се сладите у оближњој посластичарници:
ИЗГЛЕД ВАРА
Када се ђелато у витрини уздиже у високим, ваздушастим слојевима изнад посуде, то делује спектакуларно, али је често више резултат индустријске технике него квалитетне израде. Прави ђелато није формиран у пенасте брегове, већ је густ, кремаст и обично стоји у равни са посудом.
Да би занатски сладолед задржао ту наглашену, декоративну форму, потребно је додати стабилизаторе и састојке који повећавају запремину како би задржали облик. Осим тога, у таквом сладоледу се често налази велика количина ваздуха, што се постиже прекомерним мућењем или додавањем биљних масти и емулгатора. Овај приступ не само да смањује трошкове производње, већ и разређује укус и текстуру. Аутентични сладолед садржи мање ваздуха, полако се мути и самим тим постаје гушћи, пунији и знатно пријатнији за непце.
УПАДЉИВЕ БОЈЕ
Ако је ђелато од пистаћа јарко зелен, од лешника дубоко смеђ, а од банане јарко жут, велике су шансе да су ту коришћене вештачке боје и ароме. Занатски сладолед обично има пригушене, природне нијансе, попут светле беж, бледо жуте или крем беле, јер своју боју добија искључиво од састојака попут свежег воћа или орашастих плодова.
Визуелно упечатљив сладолед често се добија адитивима, који не само да маскирају природне укусе, већ стављају акценат на изглед, а не на квалитет. Још један знак за опрез јесте претерано украшавање - попут комада кокоса, лимуна са кором или других елемената који делују више као сценографија него као јестиви део порције. Када сладолед више личи на изложбени експонат него на десерт, то је јасан знак да је фокус на изгледу, а не на укус и квалитет.
ПАХУЉАСТА ТЕКСТУРА
На први поглед, сладолед и ђелато могу деловати слично, али ако је текстура пахуљаста и кугла превише чврста или кристаласта, вероватно не једете аутентичан ђелато. Прави џелато има гушћу, свиленкасту структуру, што се постиже не само избором састојака, већ и начином припреме. Иако се обе посластице праве од сличне основе - млечни производи, шећер и ваздух - разлике у односу ових састојака праве велику разлику у укусу и текстури.
Ђелато обично садржи више млека, мање масти и мути се спорије, што доводи до тога да ледени кристали буду ситнији, па се добија кремастија текстура. Такође би требало обратити пажњу на различитост у текстури између свих укуса - ако један делује претерано мекан, а други као камен, то може указивати на лоше избалансиране састојке. Иако различити састојци различито реагују на замрзавање, искусан произвођач ће прилагодити сваки рецепт тако да се сви укуси понашају слично у витрини.
КРАТКА ЛИСТА САСТОЈАКА ЈЕ ДОБАР ЗНАК
У многим европским земљама, укључујући Италију, постоје строги прописи о означавању састојака, па ако имате прилике да видите листу састојака, запамтите следеће: Прави ђелато обично садржи само неколико основних - млеко, павлаку, шећер, понекад јаја и природне ароме, као што су воће или ораси. Уколико листа постане предугачка и препуна непознатих назива, вероватно је у питању индустријски производ.
Масовна производња често подразумева коришћење прашкастих база, стабилизатора, емулгатора, вештачких арома и боја. Иако све то поједностављује процес и продужава рок трајања, квалитет и укус нису приоритет.
ЂЕЛАТО НИЈЕ У ПОКЛОПЉЕНОЈ ПОСУДИ
Прави, занатски сладолед ретко ћете видети у високим слојевима. Најчешће се чува у металним посудама са поклопцем, које не само да одржавају константну температуру, већ и штите сладолед од спољашњих утицаја. Овакво складиштење спречава стварање ледених кристала и чува текстуру и укус. У супротном, ако се ђелато више пута отопи и поново замрзне, постаје зрнаст, воденаст и губи оно што га чини пријатним. Уз то, затворене посуде смањују ризик од мешања укуса.
ПРЕВИШЕ "НЕВЕРОВАТНИХ" УКУСА
Када се на табли са укусима појаве називи популарних брендова чоколадица, различитих бомбона и колача, онда се можете двапут запитати да ли ће сладолед бити квалитетан. Укуси занатских сладоледа обично прате сезону, тако да се састојци бирају по ономе што је свеже и доступно, а не према популарним производима из маркета.
Током пролећа и лета у понуди су често јагоде, брескве, кајсије и друго сезонско воће, а јесење и зимске варијанте укључују укусе попут чоколаде, кафе, рума, кестена и сушеног воћа.
Још један знак упозорења је број опција - ако их има више од 20 или 24, мала је вероватноћа да су сви направљени ручно, са пажњом. У производњи заснованој на квалитету, важнији је фокус на неколико савршених укуса него на велики број укуса осредњег квалитета.
(рт.рс)
БОНУС ВИДЕО - ПОНУДА НА САЈМУ АУТОМОБИЛА: Погледајте како изгледају нови модели
Препоручујемо

ИТАЛИЈАНСКИ НАУЧНИЦИ: Неуростимулацијом помогли пацијенту са параплегијом да прохода
27. 05. 2025. у 23:00

ДИЈАГНОСТИКОВАЊЕ АЛЦХАЈМЕРОВЕ БОЛЕСТИ: Ускоро на основу анализе крви
28. 05. 2025. у 00:11

УЗНЕМИРУЈУЋЕ Камера забележила хорор у Будви: Девојка (19) одвезала појас и пала са више од 50 метара висине
ДРЖАВЉАНКА Србије (19) погинула је данас током парасејлинга, активности која омогућава учесницима да лете изнад воде док их вуче глисер, када је одвезала сигурносни појас који је причвршћен за падобран.
28. 05. 2025. у 14:59

УКРАЈИНА ИЗВЕЛА ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ НАПАДА НА РУСИЈУ: Аеродроми у Москви затворени, уништена важна фабрика (ВИДЕО)
УКРАЈИНА је током ноћи извела један од највећих напада дроновима од почетка рата, гађајући више циљева на територији Русије. Због напада су московски аеродроми били приморани да привремено обуставе рад, што је изазвало хаос у ваздушном саобраћају.
28. 05. 2025. у 09:45

"УРАЂЕНА ЈЕ ДНК АНАЛИЗА" Девин нема право на једну Мирославову кућу - остало све као и Илићева деца рођена у браку
"АКО ЈЕ правоснажно утврђено да је Девин дете Мирослава Илића, он има иста права као и сва друга деца у вези са наследством."
28. 05. 2025. у 14:15
Коментари (0)