СТАРИНСКИ САЛЧИЋИ СА ПЕКМЕЗОМ: Омиљена посластица из детињства, баш како су их некада правиле наше баке

Novosti online

08. 11. 2023. у 17:00

САЛЧИЋИ, салењаци, салашњаци – све су то називи за старинску посластицу која се прави од једноставних састојака, а које смо углавном јели код баке на селу.

СТАРИНСКИ САЛЧИЋИ СА ПЕКМЕЗОМ: Омиљена посластица из детињства, баш како су их некада правиле наше баке

Фото: Принтскрин Јутјуб/Minjina Kuhinjica

Оно што је посебно важно док их печете је да никако не отварате рерну, јер неће бити ваздушасти и хрскави већ ће тесто спласти.

Састојци:

600 г брашна
4 жуманцета
рендана кора једног целог лимуна
прстохват соли
300 мл киселе воде
350 г свињског сала
1 ванилин шећер
пекмез од кајсија
шећер у праху
 

Фото: Принткрин Јутјуб/Minjina Kuhinjica

Припрема:

У дубљу ванглу просејати брашно, додати жуманца, кору од лимуна, 1 кашику сала, со и постепено додавати воду. Умести средње мекано тесто, раклагијати танко и премазати са 1/3 сала, преклопити као за лиснато тесто и оставити да одмара на собној температури (пожељно је да просторија буде хладнија) неких пола сата.

Поступак поновити још два пута, четврти пут расклагијати тесто на дебљину 1цм, опкројити ножем са свих страна да би се лепо разлистало, исећи на квадрате и на сваки ставити кашичицу џема.

Фото: Принтскрин Јутјуб/Minjina Kuhinjica

Преклопити два краја теста према средини и мало притиснути да се не би отворили прилком печења или лагано преклопити на пола. Пећи у претходно загрејаној рерни на 200°Ц 15-20 минута. Готове салчиће мало прохладити, обилно посути прах шећером и ванилин шећером и уживати лиснатим, хрскавим залогајима.

Фото: Принтскрин Јутјуб/Minjina Kuhinjica

(Стил)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

МИНИСТАРСТВО културе је, припремајући се за обележавање 150 година од рођења српске научнице Милеве Ајнштајн, на аукцији аукцијске куће Кристи у Лондону купило вредну документарну грађу коју чини серија од 43 потписана аутограмска писма Алберта Ајнштајна упућена Милеви Марић, са 10 аутограмских писама које је потписала Милева, упућених Ајнштајну.

12. 12. 2024. у 13:43

Коментари (0)

КОНКУРС ЗА МАЛЕ ДОМАЋЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ: Mercator-S вас позива да постанете део бренда „укуси мога краја“