ЕКСПЛОЗИЈА ВИТАМИНА: Глазирани прокељ, одличан прилог за зимске дане

Новости онлине

26. 11. 2024. у 15:00

Овако укусно припремљен прокељ може да се свиди чак и онима који га иначе избегавају.

ЕКСПЛОЗИЈА ВИТАМИНА: Глазирани прокељ, одличан прилог за зимске дане

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 750 г прокеља
  • 60 мл екстрадевичанског маслиновог уља
  • 1/2 кашичице соли
  • 1/2 кашичице свеже млевеног црног бибера
  • 60 мл меда
  • 80 мл балзамико сирћета
  • 3/4 кашичице грубо млевених чили папричица
  • 50 г путера
  • 3 млада лука
  • 1 кашичица ситно рендане корице лимуна

Припрема:

Ставите плех на доњи ниво рерне и загрејте га на 220 степени. Прокељ преполовите, ставите у већу чинију и додајте уље, посолите и побиберите. Пажљиво извадите врућ плех из рерне. Помоћу хватаљки раширите половине прокеља у плех тако да равна страна буде окренута према плеху. Пеците на 220 степени на најнижем нивоу у рерни док не омекшају и не порумене, око 20 до 25 минута.

У међувремену, прокувајте мед у малом лонцу на средње јакој ватри. Смањите ватру и кувајте још три до четири минута, често мешајући, док мед не добије тамножуту боју, али не загори. Биће пенасто, што је у реду. Склоните мед са ватре и додајте аћето балзамико и чили папричице, мешајте док сос не постане кремаст. Вратите лонац на средњу јаку ватру, додајте путер и со те кувајте, непрестано мешајући, док глазура не постане сјајна, пенушава и не згусне се, око три до четири минута. Пребаците печени прокељ у велику чинију и додајте глазуру и млади лук па промешајте да се састојци сједине. Поспите их лимуновом корицом и послужите уз месо, рибу или неко друго главно јело.

(trpeza)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОВО БИ МОГАО ДА БУДЕ НАЈВЕЋИ СКАНДАЛ У ИСТОРИЈИ Трамп раскринкао медије који фабрикују лажне вести

"ОВО БИ МОГАО ДА БУДЕ НАЈВЕЋИ СКАНДАЛ У ИСТОРИЈИ" Трамп раскринкао медије који фабрикују лажне вести

ПРЕДСЕДНИК Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп изјавио је данас да су Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) и друге агенције украле милијарде долара како би се правиле лажне афирмативне вести о Демократској партији.

06. 02. 2025. у 13:39

Коментари (0)

РЕЧИ КОЈЕ НИКАД НИЈЕ ЗАБОРАВИЛА: Шта је Бобина мајка захтевала од Брене на дан венчања?