ПОСНА ШТРУДЛА С МАКОМ: Мекана и сочна, омиљени слаткиш многих генерација
Мирис штрудле који се шири кућом је нешто што већину људи враћа у детињство. Меканом тесту које је пуњено укусним филом скоро нико не може да одоли.
Састојци:
- 200 мл воде,
- 1 кашика шећера,
- 7 гр сувог квасца ( 20 – 25гр свежег ),
- 125 гр маргарина,
- 450 гр брашна + да се тесто развуче
Надев:
- 400 гр млевеног мака,
- 150 гр шећера,
- 2 кашике гриза,
- 300 мл чаја од камилице или који волите,
- 4 кашике пекмеза, најбоље домаћи, не много чврст.
Припрема:
Прво ћемо правити надев. Прелити две кесице чаја врелом водом и оставити минут – два. Извадити кесице, додати гриз и шећер па промешати.
Овом масом прелити мак, радите док је све још увек врело, измешати па додати пекмез. Погледајте да ли је прегусто, не сме бити мрвичасто, него мазиво, али опет не преретко како не би цурело. Оставити да се хлади.
У топлој води размутити квасац и шећер и оставити 5 минута. Пола мере брашна истрести у посуду, додати исецкан маргарин. Маргарин нека буде собне температуре како би се лакше уградио у тесто. Затим налити квасац и умесити мекано тесто.
Тесто одмах поделити на два дела. У плех ставити папир за печење или подмазати га уљем.
Развити тесто на дужну и ширину плеха, па нанети пола надева преко целе површине. Има га доста па не брините да ли можете свуда да развучете.
Затим увијати, прво мало шири део до вас, пребацити па онда са леве стране па са десне мало увити те крајеве, а онда од себе увити целу штрудлу.
Исто урадити и са другим тестом. Отопити мало маргарина па премазати тесто и избушити неколико рупица како се горња кора не би надувала и одвојила.
Ставити у хладну рерну па укључити на 180 степени. Укупно пећи око сат времена.
Печену штрудлу премазати маргарином и оставити да се охлади.
(still)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)
МИНИСТАРСТВО културе је, припремајући се за обележавање 150 година од рођења српске научнице Милеве Ајнштајн, на аукцији аукцијске куће Кристи у Лондону купило вредну документарну грађу коју чини серија од 43 потписана аутограмска писма Алберта Ајнштајна упућена Милеви Марић, са 10 аутограмских писама које је потписала Милева, упућених Ајнштајну.
12. 12. 2024. у 13:43
ОВОГ ДАТУМА ТЕМПЕРАТУРА ПАДА НА МИНУС 15: Детаљна временска прогноза до краја децембра
МЕТЕОРОЛОГ Иван Ристић најавио је да нас након краткотрајне стабилизације времена у другој половини децембра очекује јаче захлађење тачно 21. и 22. децембра.
12. 12. 2024. у 13:58
"УЦЕЊИВАО НАС ЈЕ": Илић 23 године крио разлог свађе са Поповићем
МИРОСЛАВ Илић одржао је први од два велика солистичка концерта у „Сава центру”, и то баш на 74. рођендан.
13. 12. 2024. у 17:54
Коментари (0)