МАЂАРСКА ПОСЛАСТИЦА КОЈУ ЦЕО СВЕТ ОБОЖАВА: Куртош колач, хрскав и укусан
Куртош колач ћете најчешће видети по улицама Мађарске, Чешке, Аустрије за време божићних и новогодишњих празника, само што у свакој од земаља где га месе и продају има другачији назив. Овај необичан колач код нас је прекрштен као оџак колач због специфичне припреме - печено тесто се ставља у посебан калуп и даље пече на јакој ватри или жару.
Састојци:
- 500 г брашна
- 20 г свежег квасца
- 1 јаје
- 250 мл млека
- 50 г шећера
- 50 г маслаца
- 500 г брашна
Припрема:
У топло млеко додајте квасац, мало брашна и шећер, и оставите да квасац проради.
Затим додајте јаје, остатак брашна и истопљени маслац па умесите тесто да буде глатко и оставите га око сат времена да одстоји покривено.
Тесто развуците па исеците на траке које ћете намотавати на ролнице које сте направили од картона и фолије, само их претходно намажите са мало уља.
Користите се рукама како би тесто лепо прионило и спојило се са ролницама.
Куртош можете правити и у сланој и у слаткој верзији - ако се одлучите на слану верзију, тесто поспите кимом или сусамом, односно, орасима, шећером, циметом...
Куртоше пеците на 200 степени док не порумене.
(glossy)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
КРЕМАСТИ СУТЛИЈАШ СА ПУДИНГОМ: Неодољива посластица коју морате да испробате
17. 12. 2024. у 16:00
ЈАФА КОЛАЧ: Неодољива посластица који подсећа на најдражи кекс (ВИДЕО)
08. 12. 2024. у 13:00
ТОРТА НАЈЛЕПШЕ ЖЕЉЕ: Богата посластица која осваја срца (ВИДЕО)
03. 12. 2024. у 13:00
КНЕДЛЕ СА ЏЕМОМ И ОРАСИМА: Сочне и слатке, најбоље одмах ставите дуплу меру
21. 11. 2024. у 11:00
ЈЕЗИВА ПРЕТЊА МЕДВЕДЕВА: Уредници британског листа "Тајмс" су легитимна војна мета
БИВШИ руски председник Дмитриј Медведев данас је означио уреднике британског листа "Тајмс" као "легитимну војну мету", реагујући на њихово писање о убиству руског генерала Игора Кирилова, пренели су британски медији.
19. 12. 2024. у 09:50
УТИЦАЈ ОРЕШНИКА НА ЛОНДОН: Руски амбасадор – Натерани су да заузму уравнотеженији став
ЛАНСИРАЊЕ руске балистичке ракете средњег домета „орешник“ на територију Украјине натерало је Лондон да заузме уравнотеженији став по питању извођења напада оружјем дугог домета у дубину руске територије, изјавио је амбасадор Русије у Великој Британији Андреј Келин.
18. 12. 2024. у 17:25
ТРАМПОВА НОВА ФРИЗУРА: Мреже се усијале од коментара - расправе због зализане косе (ВИДЕО)
АМЕРИЧКИ председник Доналд Трамп због једног снимка постао је тема бројних расправа. На X-у (бившри Твитер) се, наиме, појавио снимак која га приказује са новом фризуром.
19. 12. 2024. у 08:37
Коментари (0)