ДОМАЋА ШТРУДЛА СА МАКОМ И ВИШЊАМА: Спој укуса који се памти
Мекано тесто, богат надев од мака и освежавајуће вишње чине савршен спој укуса. Иако делује као да захтева много труда, уз овај рецепт направићете савршену штрудлу без превише компликација. Припремите омиљени чај или кафу и уживајте у залогају праве домаће магије.

Foto: Printskrin/index recepti
Састојци:
За тесто:
- 500 г брашна
- 1 кесица сувог квасца (7 г) или 20 г свежег квасца
- 250 мл топлог млека
- 80 г шећера
- 1 кесица ванилин шећера
- 1 јаје
- 80 г маслаца (отопљеног)
- Прстохват соли
За надев:
- 250 г млевеног мака
- 150 мл млека
- 100 г шећера
- 1 кесица ванилин шећера
- 1 кашичица рендане лимунове корице
- 200 г вишања (свеже или из компота, добро оцеђене)
За премазивање:
- 1 жуманце
- 1 кашика млека
Припрема:
У топлом млеку растопите квасац са кашичицом шећера и оставите да запени (око 10 минута). У већу чинију просејте брашно, додајте шећер, ванилин шећер и прстохват соли. У брашно додајте јаје, отопљени маслац и надошли квасац, па умесите глатко, еластично тесто. По потреби додајте још мало брашна ако се лепи. Покријте тесто и оставите га да нарасте око сат времена, док не удвостручи запремину.
У шерпи загрејте млеко, додајте шећер и ванилин шећер, па убаците млевени мак. Кувајте уз мешање док се надев не згусне, затим додајте рендану лимунову корицу и промешајте. Оставите да се охлади.
Надошло тесто премесите и развијте на побрашњеној површини у правоугаоник дебљине око 0,5 цм. Равномерно премажите надевом од мака, па преко распоредите вишње. Увијте штрудлу пажљиво, тако да крајеви остану затворени како надев не би исцурио.
Ставите штрудлу на плех обложен папиром за печење. Покријте крпом и оставите још 20 минута да одмори. Премажите је жуманцетом помешаним са млеком за сјајну корицу. Пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 35–40 минута, док не порумени.
Оставите штрудлу да се мало прохлади, затим је поспите прах шећером и сеците на кришке.
(glossy)
Препоручујемо

ШТРУДЛА СА ОРАСИМА: Мирисна посластица мекана као душа, као она из бакине кухиње
16. 01. 2025. у 15:00Новости онлине

ШТРУДЛА СА МАКОМ ОД ГОТОВИХ КОРА: Класик који никада не досади
16. 09. 2024. у 15:59

ПАЛАЧИНКЕ ИЗ РЕРНЕ КОЈЕ МОРАТЕ ДА ПРОБАТЕ: Праве се брже и лакше од обичних, а још су укусније
24. 02. 2025. у 11:00Јована Васић

ДОМАЋЕ РУМ ШТАНГЛИЦЕ: Савршене и слатке, за право уживање
20. 02. 2025. у 16:00Jована Васић

ВЕШТАК ОТКРИО ЈЕЗИВЕ ДЕТАЉЕ О ДЕЧАКУ УБИЦИ: Ево зашто је Коста пуцао на чувара школе, није га потресло сазнање кога је све убио
ЗАКЉУЧИЛИ смо да је Коста био способан да управља својим поступцима у време извршења злочина и да та способност није била битно смањена. Постоји једна краткотрајна ометеност, за период у учионици за који он каже да нема сећања, али он је све радио по плану. То указује да је он управљао својим поступцима.
05. 06. 2025. у 17:05

СРПСКА ПОСЛА: Никола Јокић запањио свет! Вратио се у Србију и урадио ОВО (ВИДЕО)
НИКОЛА Јокић је најбољи кошаркаш планете, али дајте му лопту и биће најбољи у сваком спорту. То је показао још једном.
08. 06. 2025. у 08:54

ВРТОГЛАВА СУМА: Колику националну пензију прима Љиљана Благојевић
ЈЕДНА од наших најистакнутијих драмских уметница Љиљана Благојевић отишла је у пензију, а налази се међу двадесетчетворо уметника, који ће примају националну пензију за допринос култури.
07. 06. 2025. у 11:30
Коментари (0)