ТУФАХИЈЕ, БАШ КАО КОД НАШИХ БАКА: Рецепт за омиљени десерт са јабукама и орасима
Баке су радо спремале туфахије, а ми скоро и да не знамо којег су укуса. Поред баклаве, нема лепшег слаткиша од туфахија које морате да спремите по овом једноставном рецепту.

Фото Shutterstock
Састојци:
- 10 јабука
- 500 г шећера
- 500 мл воде
- 150 г млевених ораха
- лимунов сок
- 1 кашика млека
- 1 кесица ванилиног шећера
- слатка павлака или шлаг, према вољи
Припрема:
Ољуштите све јабуке и извадите лагано и прецизно костице и средишњи део.
Прво направите сируп тако што ћете да сипате у велику шерпу воду, шећер и лимунов сок.
Када сируп прокључа спустите у њега лагано јабуке и кувајте их око 15 минута. Водите рачуна да буду куване али и довољно чврсте да се не распадну.
Извадите јабуке из сирупа и оставите их да се охладе на собној температури.
За то загрејте млеко и сипајте у њега ванилин шећер и тако врело прелијте преко млевених ораха. Добро измешајте смесу и са њом напуните удубљење у јабукама.
Обичај је да се одозго туфахије украсе са слатком умућеном павлаком или шлагом, али није обавезно. Обавезно је да их држите у фрижидеру да се лепо стегну до послуживања.
(ona)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ЈУГОСЛОВЕНСКИ КОЛАЧ: Најукуснија старинска посластица, која је била незаобилазана на трпези (ВИДЕО)
26. 02. 2025. у 13:00Јована Васић

БАНАНА КОЛАЧ СА ЧОКОЛАДОМ И ОРАСИМА: Непобедива комбинација укуса (ВИДЕО)
22. 02. 2025. у 11:00Јована Васић

СЛАТКА ПИТА СА БУНДЕВОМ И ЈАБУКАМА ОД ГОТОВИХ КОРА: Посластица којој нико неће моћи да одоли
25. 01. 2025. у 15:00Новости онлине

СЛАТКА ГИБАНИЦА СА ОРАСИМА: Идеалан спој хрскавог и сочног који се лако прави
18. 01. 2025. у 15:00Новости онлине

ЏЕЈ ДИ ВЕНС УДАРИО НА ЗЕЛЕНСКОГ: То што он ради је апсурдно
У ИНТЕРВЈУУ за интернет портал УнХерд , амерички потпредседник Џеј Ди Венс назвао је нападе украјинског председника Володимира Зеленског на САД „непродуктивном реториком“ и „апсурдним“.
15. 04. 2025. у 10:27

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

"СИНА СМО САХРАНИЛИ У НИКШИЋУ" Жељко Самарџић о највећој животној трагедији: "То је била туга за све нас"
ПЕВАЧ проговорио о болној теми.
15. 04. 2025. у 10:18
Коментари (0)