ТУФАХИЈЕ, БАШ КАО КОД НАШИХ БАКА: Рецепт за омиљени десерт са јабукама и орасима

Јована Васић

07. 03. 2025. у 16:00

Баке су радо спремале туфахије, а ми скоро и да не знамо којег су укуса. Поред баклаве, нема лепшег слаткиша од туфахија које морате да спремите по овом једноставном рецепту.

ТУФАХИЈЕ, БАШ КАО КОД НАШИХ БАКА: Рецепт за омиљени десерт са јабукама и орасима

Фото Shutterstock

Састојци:

  • 10 јабука
  • 500 г шећера
  • 500 мл воде
  • 150 г млевених ораха
  • лимунов сок
  • 1 кашика млека
  • 1 кесица ванилиног шећера
  • слатка павлака или шлаг, према вољи

Припрема:

Ољуштите све јабуке и извадите лагано и прецизно костице и средишњи део.

Прво направите сируп тако што ћете да сипате у велику шерпу воду, шећер и лимунов сок.

Када сируп прокључа спустите у њега лагано јабуке и кувајте их око 15 минута. Водите рачуна да буду куване али и довољно чврсте да се не распадну.

Извадите јабуке из сирупа и оставите их да се охладе на собној температури.

За то загрејте млеко и сипајте у њега ванилин шећер и тако врело прелијте преко млевених ораха. Добро измешајте смесу и са њом напуните удубљење у јабукама.

Обичај је да се одозго туфахије украсе са слатком умућеном павлаком или шлагом, али није обавезно. Обавезно је да их држите у фрижидеру да се лепо стегну до послуживања.

(ona)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ОН ЈЕ ОЛИЧЕЊЕ ЗЛА: Мелинда Гејтс открила мрачну страну брака са Билом