БОЉИ НЕГО ИЗ ПЕКАРЕ: Рецепт за домаће ђевреке
УКОЛИКО сте љубитељ домаћих пецива, испробајте и овај рецепт за најбољи ђеврек.
Foto: Shutterstock
Ђеврек који је популаран и прави се у разним варијантама сигурно ће да одушеви ваше укућане, а можете да га корситите уз сваки главни оброк или као ужину. Посуто маком, сусамом или семенкама по вашој жељи савршено крцка. Ако волите пецива, можда ћете желети да направите и ђеврек кифле. Ево и како се прави домаћи ђеврек!
Састојци:
160 г хлебног брашна
1/4 кашичице активног сувог квасца
За тесто:
1 кашичица активног сувог квасца
30 г меда
670 г хлебног брашна
125 г плус 2 кашике интегралног пшеничног брашна
1 кашика соли
1 кашика соде бикарбоне
Мак, сусам и крупна морска со, за посипање
Рецепт за домаће ђевреке:
У средњој посуди дрвеном кашиком, помешајте брашно за хлеб са квасцем и 120 мл млаке воде док се не сједини. Покријте пластичном фолијом и ставите у фрижидер преко ноћи. Куком за тесто на миксеру мешајте квасац и мед са 200 мл млаке воде.
Додајте брашно за хлеб, интегрално пшенично брашно и со и мутите на средњој брзини док се не формира глатко, чврсто тесто, 5 до 7 минута. Пребаците тесто на лагано побрашњену радну површину и месите 1 минут.
Од теста формирајте лопту и пребаците у велику, науљену чинију. Покријте пластичном фолијом и оставите да стоји на месту без промаје, док се не удвостручи запремина, око 1 сат.
Фото Shutterstock
Обложите плех папиром за печење и премажите уљем. Поделите тесто на 12 делова и формирајте чврсте лоптице. Пребаците их у плех за печење. Покријте најлонском фолијом и оставите да одстоји 30 минута.
Да бисте формирали ђевреке, гурните прст у средину сваке лопте да направите већу рупу. Вратите их у плех, поклопите и оставите да одстоје око 1 сат. Убаците 1 ђеврек у посуду са хладном водом. Ако плута, ђевреци су довољно нарасли.
Загрејте рерну на 250° и поставите решетке у доњу и средњу трећину. Обложите 1 плех чистим, благо навлаженим кухињским пешкиром, а 2 плеха обложите папиром за печење и попрскајте папир уљем. Ставите 2 велика, дубока лонца воде да прокључају. Додајте 1/2 кашике соде бикарбоне у сваки лонац.
Додајте 2 или 3 ђеврека у сваки лонац (ђевреци ће набубрити у води) и динстајте 1 1/2 минут. Окрените ђевреке и динстајте још 1 1/2 минут. Користећи шупљикаву кашику, пребаците ђевреке на плех обложен кухињским пешкиром да се оцеде.
Пре него што се осуше, обилно поспите ђевреке сусамом, а затим их одмах пребаците у плех обложен папиром за печење. Поновите са преосталим пецивом.
Пеците ђевреке 18 до 20 минута, померајући тепсије одозго према доле и напред назад до пола, док не порумене. Оставите да се мало охладе, а затим сервирајте.
(Страв укуса)
Препоручујемо
НЕВЕРОВАТНО УКУСНА: Круна од лиснатог теста са спанаћем и козијим сиром
13. 05. 2025. у 16:45
БЕЗ ТРУНКЕ МЕСА, А СВИ ТРАЖЕ РЕПЕТЕ: Пролећни пуњени патлиџан са сиром и зачинима
07. 05. 2025. у 22:44
БАЈАТОВИЋ ОТКРИО ПОТЕНЦИЈАЛНЕ КУПЦЕ НИС-А: "Руски капитал мора да буде анулиран"
ДИРЕКТОР Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је вечерас да продају НИС-а Русима 2008. не види као лош пословни потез, али да руски капитал у тој компанији мора да буде анулиран, јер НИС мора да настави да ради, а као потенцијалне купце НИС-а види субјекте из арапских земаља, али не искључује ни европске, или америчке компаније.
18. 11. 2025. у 22:27
ЗЕЛЕНСКИ АЛАРМИРАО ЕВРОПУ: Русија ће покренути велику агресију на континент, позната и година
УКРАЈИНСКИ председник Володимир Зеленски тврди да Русија планира да покрене велику агресију на европском континенту 2029. или 2030. године, наводећи да на то указује повећана руска производња оружја.
13. 11. 2025. у 10:54
ТАЈ МАЛИ ЖУТ БИКИНИ: Тенисерке запалиле нет фоткама са плаже
АРИНА Сабаленка и Паула Бадоса су у жижи.
18. 11. 2025. у 11:34
Коментари (0)