БОЉИ НЕГО ИЗ ПЕКАРЕ: Рецепт за домаће ђевреке

Новости онлине

13. 05. 2025. у 19:00

УКОЛИКО сте љубитељ домаћих пецива, испробајте и овај рецепт за најбољи ђеврек.

БОЉИ НЕГО ИЗ ПЕКАРЕ: Рецепт за домаће ђевреке

Foto: Shutterstock

Ђеврек који је популаран и прави се у разним варијантама сигурно ће да одушеви ваше укућане, а можете да га корситите уз сваки главни оброк или као ужину. Посуто маком, сусамом или семенкама по вашој жељи савршено крцка. Ако волите пецива, можда ћете желети да направите и ђеврек кифле. Ево и како се прави домаћи ђеврек!

Састојци:

160 г хлебног брашна
1/4 кашичице активног сувог квасца
За тесто:
1 кашичица активног сувог квасца
30 г меда
670 г хлебног брашна
125 г плус 2 кашике интегралног пшеничног брашна
1 кашика соли
1 кашика соде бикарбоне
Мак, сусам и крупна морска со, за посипање

Рецепт за домаће ђевреке:

У средњој посуди дрвеном кашиком, помешајте брашно за хлеб са квасцем и 120 мл млаке воде док се не сједини. Покријте пластичном фолијом и ставите у фрижидер преко ноћи. Куком за тесто на миксеру мешајте квасац и мед са 200 мл млаке воде.

Додајте брашно за хлеб, интегрално пшенично брашно и со и мутите на средњој брзини док се не формира глатко, чврсто тесто, 5 до 7 минута. Пребаците тесто на лагано побрашњену радну површину и месите 1 минут.

Од теста формирајте лопту и пребаците у велику, науљену чинију. Покријте пластичном фолијом и оставите да стоји на месту без промаје, док се не удвостручи запремина, око 1 сат.

Фото Shutterstock

 

Обложите плех папиром за печење и премажите уљем. Поделите тесто на 12 делова и формирајте чврсте лоптице. Пребаците их у плех за печење. Покријте најлонском фолијом и оставите да одстоји 30 минута.

Да бисте формирали ђевреке, гурните прст у средину сваке лопте да направите већу рупу. Вратите их у плех, поклопите и оставите да одстоје око 1 сат. Убаците 1 ђеврек у посуду са хладном водом. Ако плута, ђевреци су довољно нарасли.

Загрејте рерну на 250° и поставите решетке у доњу и средњу трећину. Обложите 1 плех чистим, благо навлаженим кухињским пешкиром, а 2 плеха обложите папиром за печење и попрскајте папир уљем. Ставите 2 велика, дубока лонца воде да прокључају. Додајте 1/2 кашике соде бикарбоне у сваки лонац.

Додајте 2 или 3 ђеврека у сваки лонац (ђевреци ће набубрити у води) и динстајте 1 1/2 минут. Окрените ђевреке и динстајте још 1 1/2 минут. Користећи шупљикаву кашику, пребаците ђевреке на плех обложен кухињским пешкиром да се оцеде.

Пре него што се осуше, обилно поспите ђевреке сусамом, а затим их одмах пребаците у плех обложен папиром за печење. Поновите са преосталим пецивом.

Пеците ђевреке 18 до 20 минута, померајући тепсије одозго према доле и напред назад до пола, док не порумене. Оставите да се мало охладе, а затим сервирајте.

(Страв укуса)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ФРАНЦУСКИ ДОКУМЕНТ: Русија ће напасти Балкан за три до пет година, Европи прети велики рат

ФРАНЦУСКИ ДОКУМЕНТ: Русија ће напасти Балкан за три до пет година, Европи прети велики рат

ФРАНЦУСКЕ власти сматрају да је 2030. године могућ велики сукоб у Европи, а у који би била увучена Француска и њени савезници, наводи се у „Стратешком националном прегледу“ те земље за 2025. годину.

15. 07. 2025. у 11:22

ЗАШТО НЕ УДАРИШ НА МОСКВУ?! Детаљи разговора Трампа и Зеленског, на Русију ће падати ракете које Срби памте по злу?

"ЗАШТО НЕ УДАРИШ НА МОСКВУ?!" Детаљи разговора Трампа и Зеленског, на Русију ће падати ракете које Срби памте по злу?

АМЕРИЧКИ председник Доналд Трамп разматра могућност да Украјини пошаље крстареће ракете Томахавк, преноси Вашингтон пост позивајући се на извор упознат са разговорима у Белој кући. Наведене ракете се још увек не налазе на званичном списку, али би могле бити укључене у каснијим пакетима помоћи.

15. 07. 2025. у 09:36

Коментари (0)

ТРЕНИРАЈ СА ШАМПИОНИМА: Фондација Моззарт води на кампове прослављених спортиста