СПЕЦИЈАЛИТЕТ ИЗ ВРАЊА: Рецепт за традиционалну "тарану"
ГОТОВО у сваком домаћинству у врањском крају традиционално се припрема домаћа тестенина "тарана", која је саставни део зимнице готово у свакој породици.

Фото: Ј.С.
Тестенина се припрема по породичним рецептима који се преносе са колена на колено.
Домаћице месе танко тесто “као папир” које се реже и суши на сунцу. Основни рецепт за тесто је једноставан, брашно јаја и млеко или кисела вода.
Ипак, у Врању се често у шали парафразираТолстој, па се каже да је “Свака срећна породица личи једна на другу, а свака врањска породица прави тарану на свој начин”.
Једна варијанта је тесто од белог брашна које се замеси цеђем уз додатак јаја. Цеђ се добија када се помешају вода и пепео, а све то се стави да прокључа и потом процеди. Фото: Ј.С.
Некима се не свиђа мирис цеђи, па је замесе млеком, а има и оних који сматрају да је тесто боље ако се замеси киселом водом.
- Тесто се подели на лоптице и онда се танко развуче кора. Затим се коре секу и остављају да се суше на сунцу. Ја имам дашчице на којима се тесто суши, а када је суво оно падне на чисту тканину и то је све. У зависности од јачине сунца траје сушење теста – објашњава домаћица Рада Младеновић из Врања како припрема тарану.
Фото: Ј.С.
Млађа домаћица Данијела Стојановић, недавно је објаснила је у својој објави на друштвеним мрежама колико је тарана део традиције и како је чињеница да свака домаћица има неки тајни састојак који јој је оставила у аманет бака или мајка. За њу нема добре таране ако сукаљка (оклагија) не заигра.
Укус куване тестенине се не разликује пуно од оне која се може купити у продавницама, ипак гурмани примећују разлику, те тарана важи за гастрономски специјалитет овог краја. Тарана се спрема “чорбасто” или као “ђувеч”. Може се засладити млеком или од ње спремити права италијанска паста.
За домаћице које нису веште са оклагијом или немају услова за традиционалну припрему таране, ова тестенина се може купити и на врањској пијаци.
Препоручујемо

СТАРИНСКЕ КОКОС КИФЛИЦЕ ГОТОВЕ ЗА ПОЛА САТА: По рецепту наших бака
29. 01. 2023. у 10:23

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца
27. 01. 2023. у 18:41

ДОДИК ЖЕСТОКО УДАРИО НА СТАНИВУКОВИЋА: Докле ћеш бити полтрон најгоре врсте?
ПРЕДСЕДНИК Милорад Додик упитао је данас градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића "докле ће бити полтрон најгоре врсте који се свакодневно додворава Сарајеву, а оптужује Републику Српску".
21. 08. 2025. у 19:40

"СРАМ ВАС БИЛО ЗА СВЕ ШТО РАДИТЕ" Вучић са презиром одговорио Жаклини Таталовић на добацивања и упадице
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић одговорио је на упадице и добацивања новинарки Н1 Жаклини Таталовић.
17. 08. 2025. у 14:28

ПОРЕКЛО ИЛИЋА - ПОД ИСТРАГОМ: Унајмљен човек из Љига, умешана и црква "Хоћу да знам ко сам и шта сам"
ФОЛК певач Мирослав Илић недавно је говорио о свом пореклу и открио због чега није желео да се о његовом животу сними филм.
24. 08. 2025. у 11:31
Коментари (1)