СПЕЦИЈАЛИТЕТ ИЗ ВРАЊА: Рецепт за традиционалну "тарану"
ГОТОВО у сваком домаћинству у врањском крају традиционално се припрема домаћа тестенина "тарана", која је саставни део зимнице готово у свакој породици.

Фото: Ј.С.
Тестенина се припрема по породичним рецептима који се преносе са колена на колено.
Домаћице месе танко тесто “као папир” које се реже и суши на сунцу. Основни рецепт за тесто је једноставан, брашно јаја и млеко или кисела вода.
Ипак, у Врању се често у шали парафразираТолстој, па се каже да је “Свака срећна породица личи једна на другу, а свака врањска породица прави тарану на свој начин”.
Једна варијанта је тесто од белог брашна које се замеси цеђем уз додатак јаја. Цеђ се добија када се помешају вода и пепео, а све то се стави да прокључа и потом процеди. Фото: Ј.С.
Некима се не свиђа мирис цеђи, па је замесе млеком, а има и оних који сматрају да је тесто боље ако се замеси киселом водом.
- Тесто се подели на лоптице и онда се танко развуче кора. Затим се коре секу и остављају да се суше на сунцу. Ја имам дашчице на којима се тесто суши, а када је суво оно падне на чисту тканину и то је све. У зависности од јачине сунца траје сушење теста – објашњава домаћица Рада Младеновић из Врања како припрема тарану.
Фото: Ј.С.
Млађа домаћица Данијела Стојановић, недавно је објаснила је у својој објави на друштвеним мрежама колико је тарана део традиције и како је чињеница да свака домаћица има неки тајни састојак који јој је оставила у аманет бака или мајка. За њу нема добре таране ако сукаљка (оклагија) не заигра.
Укус куване тестенине се не разликује пуно од оне која се може купити у продавницама, ипак гурмани примећују разлику, те тарана важи за гастрономски специјалитет овог краја. Тарана се спрема “чорбасто” или као “ђувеч”. Може се засладити млеком или од ње спремити права италијанска паста.
За домаћице које нису веште са оклагијом или немају услова за традиционалну припрему таране, ова тестенина се може купити и на врањској пијаци.
Препоручујемо

СТАРИНСКЕ КОКОС КИФЛИЦЕ ГОТОВЕ ЗА ПОЛА САТА: По рецепту наших бака
29. 01. 2023. у 10:23

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца
27. 01. 2023. у 18:41

РУСИ СЕ НЕ ЗАУСТАВЉАЈУ, ПОЈАЧАЛИ УДАРЕ НА УКРАЈИНУ Зеленски: Америка и Европа морају да зауставе Путина
РУСИЈА је током ноћи 5. октобра извела још један свеобухватан напад на Украјину, у којем је, према званичним подацима, погинуло најмање пет особа, а најмање 18 је рањено.
05. 10. 2025. у 15:00

(МАПЕ) ОВАКО ЋЕ СЕ КРЕТАТИ НЕВРЕМЕ У СРБИЈИ: Погледајте из часа у час, стижу снег и киша (ФОТО)
ПОГЛЕДАЈТЕ како ће се ледени облак кретати над Србијом и које крајеве кад погађа невреме. Данас и сутра облачно са кишом и хладно, осим на северозападу Војводине где ће се задржати суво време, најавио је РХМЗ.
02. 10. 2025. у 10:47

"ИСТИНА ЈЕ - БИЛА САМ С ЊИМ" Милица Павловић признала за везу: "Не знам што сам то крила"
"КАДА волим, дајем се безусловно. Тада само треба да ми верујете, ништа друго. Само поверење немојте да ми изиграте, све остало може. И ја партнеру верујем исто тако и онда нећемо имати проблем, али ако се усуди да ми изигра поверење, то је крај, у стању сам да се окренем и да се правим да га никада познавала нисам."
03. 10. 2025. у 21:02
Коментари (1)