СПЕЦИЈАЛИТЕТ ИЗ ВРАЊА: Рецепт за традиционалну "тарану"
ГОТОВО у сваком домаћинству у врањском крају традиционално се припрема домаћа тестенина "тарана", која је саставни део зимнице готово у свакој породици.
Тестенина се припрема по породичним рецептима који се преносе са колена на колено.
Домаћице месе танко тесто “као папир” које се реже и суши на сунцу. Основни рецепт за тесто је једноставан, брашно јаја и млеко или кисела вода.
Ипак, у Врању се често у шали парафразираТолстој, па се каже да је “Свака срећна породица личи једна на другу, а свака врањска породица прави тарану на свој начин”.
Једна варијанта је тесто од белог брашна које се замеси цеђем уз додатак јаја. Цеђ се добија када се помешају вода и пепео, а све то се стави да прокључа и потом процеди.
Некима се не свиђа мирис цеђи, па је замесе млеком, а има и оних који сматрају да је тесто боље ако се замеси киселом водом.
- Тесто се подели на лоптице и онда се танко развуче кора. Затим се коре секу и остављају да се суше на сунцу. Ја имам дашчице на којима се тесто суши, а када је суво оно падне на чисту тканину и то је све. У зависности од јачине сунца траје сушење теста – објашњава домаћица Рада Младеновић из Врања како припрема тарану.
Млађа домаћица Данијела Стојановић, недавно је објаснила је у својој објави на друштвеним мрежама колико је тарана део традиције и како је чињеница да свака домаћица има неки тајни састојак који јој је оставила у аманет бака или мајка. За њу нема добре таране ако сукаљка (оклагија) не заигра.
Укус куване тестенине се не разликује пуно од оне која се може купити у продавницама, ипак гурмани примећују разлику, те тарана важи за гастрономски специјалитет овог краја. Тарана се спрема “чорбасто” или као “ђувеч”. Може се засладити млеком или од ње спремити права италијанска паста.
За домаћице које нису веште са оклагијом или немају услова за традиционалну припрему таране, ова тестенина се може купити и на врањској пијаци.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
СТАРИНСКЕ КОКОС КИФЛИЦЕ ГОТОВЕ ЗА ПОЛА САТА: По рецепту наших бака
29. 01. 2023. у 10:23
РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца
27. 01. 2023. у 18:41
ДНЕВНИК СТЕПИНЦА ЗАГРЕБ КРИЈЕ ДЕЦЕНИЈАМА: Интервју - Проф. др Предраг Илић, аутор тротомне студије о злочинима у НДХ
О НЕКАДАШЊЕМ загребачком надбискупу Алојзију Степинцу (Брезарић, 1898 - Крашић, 1960) и његовој улози у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата, објављен је у Републици Хрватској огроман број историографских и хагиографских књига, зборника радова, фељтона, чланака, али не и његов дневник у пет књига, који је водио од 30. маја 1934. до 13. фебруара 1945. године.
15. 12. 2024. у 13:55
ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?
Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.
14. 12. 2024. у 13:16
БИЛА САМ ТРУДНА, А ОН ЈЕ БИО ГРУБ: Камера забележила Нолетову и Јецину свађу - снимак изненадио све
НОВАК и Јелена Ђоковић у емотивној вези су од 18. године, што значи да су пола живота провели заједно. Важе за један од најскладнијих парова, али и код њих се дешавају несугласице.
15. 12. 2024. у 12:00
Коментари (1)