ПОСНИ СЛАВСКИ КОЛАЧ ЗА СВЕТОГ НИКОЛУ: Лак рецепт који успева и почетницима

Novosti online

18. 12. 2023. у 19:00

У СУСРЕТ сутрашњем Никољдану, доносимо рецепт за посни славски колач који успева и почетницима.

ПОСНИ СЛАВСКИ КОЛАЧ ЗА СВЕТОГ НИКОЛУ: Лак рецепт који успева и почетницима

Фото Shutterstock

Сутрадан ће велики број домаћинстава да обележи и прославу Светог Николу. Зато предлажемо овај лак рецепт за посни славски колач. Овај посни славски колач успеће и онима мање вештим у кухињи. У тесто се убацује и мало лимунове корице за још бољи укус.

Потребно:

* 1500 г брашна тип 400
* 1 паковање свежег квасца
* 500 мл млаке воде
* 8 г соли
* 30 мл уља
* 1 кашичица шећера + 60 г шећера
* мало изрендане лимунове коре

За украсни део:

* 8 г соли
* 150 мл воде
* 260 г брашна

За премаз:

* 15 г шећера
* 125 мл воде

Рецепт за посни славски колач за почетнике:

У млаку воду (100мл) убаците квасац и кашичицу шећера, промешајте, па оставите да се квасац активира 5-10 минута. Потом у другу посуду додајте брашно, квасац и постепено сипајте остатак млаке воде. Убаците со, шећер, уље и лимунову корицу. Замесите тесто за славски колач док не постане еластично, па га оставите у посуди покривено да нарасте док се не удвостручи. Након тога, премесите, а потом одвојите 2/3 теста и од ње направите лопту, па је преместите у плех посут брашном. Од остатка теста направите више лоптица, па их поређајте око велике лопте теста. Умутите шећер и воду, па премажите славски колач. Потом у другој посуди помешајте со и брашно, па постепено додајте воду док не добијете чвршће тесто. Направите најпре 2 ваљкаста облика, па их умотајте у плетеницу.

Направите и другу плетеницу, па обе нанесите у облику крста на славски колач. Од остатка теста направите украсе уз помоћ калупа и модлица. И њих премажите водом и шећером, па нанесите на славски колач. Пеците на 180°Ц око 60 минута.

(StvarUkusa/Mondo)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

МИНИСТАРСТВО културе је, припремајући се за обележавање 150 година од рођења српске научнице Милеве Ајнштајн, на аукцији аукцијске куће Кристи у Лондону купило вредну документарну грађу коју чини серија од 43 потписана аутограмска писма Алберта Ајнштајна упућена Милеви Марић, са 10 аутограмских писама које је потписала Милева, упућених Ајнштајну.

12. 12. 2024. у 13:43

Коментари (0)

СИТУАЦИЈА ЈЕ ДРАМАТИЧНА, НАЈВАЖНИЈЕ ДА СЕ НЕ ПРЕТВОРИ У ПОТПУНО ТРАГИЧНУ Застрашујуће упозорење Марије Захарове