РЕЦЕПТ ЗА ПИКАНТНУ КОРЕЈСКУ ПИЦУ: Популарна је не само у Кореји, већ и широм света
Пикантна корејска пица са моцарелом је комбинација традиционалног корејског јела и најпознатијег италијанског специјалитета. Можда је разлог љуткасти сос који овај традиционални специјалитет чини незаборавним! Пикантна корејска пица је позната и под именом "пулкоги" а настала је по узору на чувено истоимено јело које се састоји од танко исеченог меса маринираног у сојином сосу, заслађивачима, ароматичним зачинима и сусамовом уљу.
Foto: Shutterstock
Састојци:
За тесто:
- 200 г брашна
- 1 дл воде
- Пола кесице сувог квасца
- 10 мл маслиновог уља
- 4 г соли
За фил:
- 360 г моцареле
- 700 г шунке
- 1 главица црног лука
- 2 шитаке печурке (можете и шампињоне)
- 1 црвена љута папричица
- 150 мл пица соса
Пукоги сос:
- 9 кашика сојиног соса
- 4 чена белог лука
- 125 г празилука
- 1 крушка
- 3 кашичице шећера
- 1 кашичица сусамовог уља
- 1 кашичица ђумбира у праху
- 1 кашичица сусама
Припрема:
Почните тако што ћете сипати воду у велику посуду за мешање теста за корејску пицу и растворити квасац у њој. Постепено додајте брашно, стално мешајући да се сједини. Добро промешајте да добијете уједначену смесу без грудвица. Затим посолите тесто и попрскајте маслиновим уљем.
Ставите тесто на лагано побрашњену површину и месите око 10 минута. Треба да постане глатко и еластично. Од теста формирајте глатку лопту и ставите је у велику науљену чинију. Покријте посуду влажном крпом или пластичном фолијом и оставите да се диже на собној температури око 4 сата. Тесто треба да се удвостручи, постане лагано и прозрачно.
Након што је тесто нарасло, лагано побрашните радну површину и пажљиво га ставите на њу. Важно је да пажљиво рукујете тестом како би се сачували ваздушни "џепови" који доприносе лаганој, прозрачној текстури. Да бисте формирали подлогу, притисните лопту теста рукама и постепено га растежите од центра ка споља, све време га ротирајући. Оставите дебљу ивицу на рубовима формираног теста за пицу.
Пулкоги сос се спрема тако што се помеша сојин сос, млевени бели лук, сецкани празилук, рендана крушка, шећер, сусамово уље, бибер и сусам. Тесто за пикантну корејску пицу премажите парадајз сосом, преко распоредите исечену шунку, печурке, лук, чили папричице, пулкоги сос и поспите сиром. Пеците у рерни загрејаној на 260 °C 10-15 минута, док кора не порумени.
(Stvarukusa/mondo)
Препоручујемо
СЛАНИ МАФИНИ ОД СТАРОГ ХЛЕБА, СЛАНИНЕ И ПАВЛАКЕ: Једноставно одлични
08. 05. 2024. у 16:02
ЛЕЊА ПИТА СА МЕСОМ: Мекана и укусна, може да замени и ручак и вечеру
08. 05. 2024. у 19:00
ПРЕМИНУО СЛАВНИ ГЛУМАЦ: Вест потврдила државна агенција, био је миљеник многих генерација
ГЛУМАЦ Хомајун Ершади преминуо је у 78. години након борбе са раком.
12. 11. 2025. у 16:25
САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији
СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.
29. 10. 2025. у 16:17
ПЕРСОНА НОН ГРАТА: "Тијана, шта ће Томпсон на твом концерту?"
"Па, никад се не зна..."
12. 11. 2025. у 11:04
Коментари (0)