НАЈФИНИЈЕ ВАЗДУШАСТО ПЕЦИВО: Традиционални јеврејски хлеб са маслиновим уљем и медом

Novosti online

16. 06. 2024. у 07:00

Јеврејски хлеб ћете правити често, јер је попут најфинијег лаганог пецива.

НАЈФИНИЈЕ ВАЗДУШАСТО ПЕЦИВО: Традиционални јеврејски хлеб са маслиновим уљем и медом

Фото Shutterstock

Посипа се сусамом и плете у плетеницу. Необичан је по томе што се у смесу додаје мало меда.

Састојци:

60 мл + 2 кашике топле воде

1 паковање активног сувог квасца
2 кашике меда
440 г брашна за хлеб
1 кашичица соли
6 кашика маслиновог уља
5 великих жуманаца собне температуре
1 јаје + 1 кашика воде
2 кашике сусама или мака

Рецепт за традиционални јеврејски хлеб са маслиновим уљем и медом:

У великој мерици помешајте топлу воду, маслиново уље, квасац и мед. Пустите да квасац нарасте, 5 минута. Миксером помешајте брашно, со и жуманца. Док миксер ради на малој брзини полако сипајте мешавину квасца. Повећајте брзину миксера на средњу и мешајте док се тесто не повуче се са ивица посуде, око 2-4 минута. Ако вам се тесто чини превише влажним, додајте 1-2 кашике брашна.

Извуците га на чисту радну површину и обликујте лопту. Ставите у исту посуду, покријте пластичном фолијом и оставите на топлом месту док се не удвостручи, око 1 – 1 ½ сат. Обложите плех папиром за печење. Тесто излијте на лагано побрашњену површину. Користећи оштар нож, исеците га на 3 једнака дела. Уваљајте сваки комад у јуфку. Ако тесто почне да се скупља док ваљате, покријте га пластичном фолијом и оставите да одстоји 10 минута. Затим наставите да ваљате јуфке.

Формирајте векну од три јуфке тако што ћете да исплетете плетеницу. Стисните три прамена на крају и нежно их увуците да бисте направили округлу ивицу. Подвуците и врх. Ставите је на припремљен плех, покријте чистом кухињском крпом или пластичном фолијом и ставите плех на рерну. Премажите целу површину векне са јајима и обилно поспите сусамом.

Загрејте рерну на 180 степени и пеците обликовану векну док се не удвостручи, око 30 минута, ротирајући тепсију на пола печења. Потпуно охладите на плеху пре сервирања. Уживајте!

(Ствар укуса)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

ЕНГЛЕСКА У ВЕЛИКОЈ ПАНИЦИ: Шта ћемо ако се Србија сад повуче са ЕУРО 2024?!