НАЈФИНИЈЕ ВАЗДУШАСТО ПЕЦИВО: Традиционални јеврејски хлеб са маслиновим уљем и медом

Татјана Марковић

16. 06. 2024. у 07:00

Јеврејски хлеб ћете правити често, јер је попут најфинијег лаганог пецива.

НАЈФИНИЈЕ ВАЗДУШАСТО ПЕЦИВО: Традиционални јеврејски хлеб са маслиновим уљем и медом

Фото Shutterstock

Посипа се сусамом и плете у плетеницу. Необичан је по томе што се у смесу додаје мало меда.

Састојци:

60 мл + 2 кашике топле воде
1 паковање активног сувог квасца
2 кашике меда
440 г брашна за хлеб
1 кашичица соли
6 кашика маслиновог уља
5 великих жуманаца собне температуре
1 јаје + 1 кашика воде
2 кашике сусама или мака

Рецепт за традиционални јеврејски хлеб са маслиновим уљем и медом:

У великој мерици помешајте топлу воду, маслиново уље, квасац и мед. Пустите да квасац нарасте, 5 минута. Миксером помешајте брашно, со и жуманца. Док миксер ради на малој брзини полако сипајте мешавину квасца. Повећајте брзину миксера на средњу и мешајте док се тесто не повуче се са ивица посуде, око 2-4 минута. Ако вам се тесто чини превише влажним, додајте 1-2 кашике брашна.

Извуците га на чисту радну површину и обликујте лопту. Ставите у исту посуду, покријте пластичном фолијом и оставите на топлом месту док се не удвостручи, око 1 – 1 ½ сат. Обложите плех папиром за печење. Тесто излијте на лагано побрашњену површину. Користећи оштар нож, исеците га на 3 једнака дела. Уваљајте сваки комад у јуфку. Ако тесто почне да се скупља док ваљате, покријте га пластичном фолијом и оставите да одстоји 10 минута. Затим наставите да ваљате јуфке.

Формирајте векну од три јуфке тако што ћете да исплетете плетеницу. Стисните три прамена на крају и нежно их увуците да бисте направили округлу ивицу. Подвуците и врх. Ставите је на припремљен плех, покријте чистом кухињском крпом или пластичном фолијом и ставите плех на рерну. Премажите целу површину векне са јајима и обилно поспите сусамом.

Загрејте рерну на 180 степени и пеците обликовану векну док се не удвостручи, око 30 минута, ротирајући тепсију на пола печења. Потпуно охладите на плеху пре сервирања. Уживајте!

(Ствар укуса)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
НИЈЕ НИ КУПИЛА КАРТУ, НА ПЛАЖИ ЈОЈ ПОНУДИЛИ БЕСПЛАТНУ ВОЖЊУ: Нови детаљи трагичне смрти Новосађанке у Будви

НИЈЕ НИ КУПИЛА КАРТУ, НА ПЛАЖИ ЈОЈ ПОНУДИЛИ БЕСПЛАТНУ ВОЖЊУ: Нови детаљи трагичне смрти Новосађанке у Будви

ТИНЕЈЏЕРКА је, како каже њен близак пријатељ, била девојка пуна живота, имала је много планова за будућност, а тек је имала 19 година, и цео живот је био пред њом, а сада је читава њена породица завијена у црно.

30. 05. 2025. у 14:42

УКРАЈИНА ИЗВЕЛА ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ НАПАДА НА РУСИЈУ: Аеродроми у Москви затворени, уништена важна фабрика (ВИДЕО)

УКРАЈИНА ИЗВЕЛА ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ НАПАДА НА РУСИЈУ: Аеродроми у Москви затворени, уништена важна фабрика (ВИДЕО)

УКРАЈИНА је током ноћи извела један од највећих напада дроновима од почетка рата, гађајући више циљева на територији Русије. Због напада су московски аеродроми били приморани да привремено обуставе рад, што је изазвало хаос у ваздушном саобраћају.

28. 05. 2025. у 09:45

РЕЦЕПТ ИМА 3 МИЛИОНА ПРЕГЛЕДА: Ову питу од јабука из 1894. године некада су сматрали најбољим слаткишем на свету!

РЕЦЕПТ ИМА 3 МИЛИОНА ПРЕГЛЕДА: Ову питу од јабука из 1894. године некада су сматрали најбољим слаткишем на свету!

УПРКОС томе што им нису били доступни миксери и разни састојци који нас данас чекају на сваком кораку, у прошлости су се људи довијали и успевали да припреме сласне десерте који се памте и данас.

03. 06. 2025. у 13:25

Коментари (0)

НЕ ВОЛЕ ГА УКРАЈИНЦИ, НЕ ПОДНОСЕ ГА РУСИ, А ОН... Нови председник Пољске је - чувени фудбалски хулиган?!