НАЈФИНИЈЕ ВАЗДУШАСТО ПЕЦИВО: Традиционални јеврејски хлеб са маслиновим уљем и медом
Јеврејски хлеб ћете правити често, јер је попут најфинијег лаганог пецива.

Фото Shutterstock
Посипа се сусамом и плете у плетеницу. Необичан је по томе што се у смесу додаје мало меда.
Састојци:
60 мл + 2 кашике топле воде
1 паковање активног сувог квасца
2 кашике меда
440 г брашна за хлеб
1 кашичица соли
6 кашика маслиновог уља
5 великих жуманаца собне температуре
1 јаје + 1 кашика воде
2 кашике сусама или мака
Рецепт за традиционални јеврејски хлеб са маслиновим уљем и медом:
У великој мерици помешајте топлу воду, маслиново уље, квасац и мед. Пустите да квасац нарасте, 5 минута. Миксером помешајте брашно, со и жуманца. Док миксер ради на малој брзини полако сипајте мешавину квасца. Повећајте брзину миксера на средњу и мешајте док се тесто не повуче се са ивица посуде, око 2-4 минута. Ако вам се тесто чини превише влажним, додајте 1-2 кашике брашна.
Извуците га на чисту радну површину и обликујте лопту. Ставите у исту посуду, покријте пластичном фолијом и оставите на топлом месту док се не удвостручи, око 1 – 1 ½ сат. Обложите плех папиром за печење. Тесто излијте на лагано побрашњену површину. Користећи оштар нож, исеците га на 3 једнака дела. Уваљајте сваки комад у јуфку. Ако тесто почне да се скупља док ваљате, покријте га пластичном фолијом и оставите да одстоји 10 минута. Затим наставите да ваљате јуфке.
Формирајте векну од три јуфке тако што ћете да исплетете плетеницу. Стисните три прамена на крају и нежно их увуците да бисте направили округлу ивицу. Подвуците и врх. Ставите је на припремљен плех, покријте чистом кухињском крпом или пластичном фолијом и ставите плех на рерну. Премажите целу површину векне са јајима и обилно поспите сусамом.
Загрејте рерну на 180 степени и пеците обликовану векну док се не удвостручи, око 30 минута, ротирајући тепсију на пола печења. Потпуно охладите на плеху пре сервирања. Уживајте!
(Ствар укуса)
Препоручујемо

ШОК ПРОГНОЗА ЗА ОКТОБАР: Најављено да ће пасти пола метра снега! Овакве екстреме ни метеоролози не памте
ПРЕМА најавама метеоролога, октобар 2025. почеће у Србији под утицајем продора хладног ваздуха са североистока Русије који је дошао до Немачке и Пољске, али се полако приближава ка нама што ће проузроковати развој циклона у Јонском, Тиренском и делу Јадранског мора и већ 1. октобра, у среду, у вечерњим часовима на југу и југозападу Србије почеће да пада киша.
30. 09. 2025. у 20:58

"ЗАШТО МИ ПИПАШ ЖЕНУ?" Овако је почела туча на свадби у Горњем Милановцу, насрнули на доктора (ВИДЕО)
СВАДБЕНО весеље у Горњем Милановцу претворило се у хаотичну сцену када је дошло до несвакидашњег инцидента.
30. 09. 2025. у 16:10

НЕ ДА НА ЋЕРКУ Богданин отац очитао лекцију Вељку, јасно му ставио до знања: "Можда пре ниси имао овакву девојку..."
ВЕЉКО је увек истицао да жели велику породицу са много деце којима ће усадити праве вредности и традицију.
29. 09. 2025. у 16:17
Коментари (0)