ПИТА СА ЈАБУКАМА, МАКОМ И ОРАСИМА: Кад је будете пробали, отвориће вам нову димензију укуса
Уколико волите слатке пите, ова ће од сада бити ваш фаворит.

Foto: Shutterstock
Састојци:
Мак надев:
- 200 г млевеног мака
- 1 кашика пшеничног гриза
- 5 кашика шећера
- 2 кашике пекмеза
- 200 мл млека
Орах надев:
- 200 г млевених ораха
- 1 кашика пшеничног гриза
- 5 кашика шећера
- 2 кашике пекмеза
- 200 мл млека
Јабука надев:
- 4 - 5 јабука
- 5 кашика шећера
- 1 кашичица (5-10 г) цимета
Прелив:
- 3 цела јајета
- 5 кашика шећера
- ванилин шећер
- 2 кашике гриза
- 200 мл јогурта (1 чаша)
- 100 мл уља (1/2 чаше)
- 100 мл воде (1/2 чаше)
- 10 г прашка за пециво (1 кесица)
- 500 г готових кора
Припрема:
Прво направите сва три фила. Фил од мака правите тако што млеко проври па са врелим млеком прелијете мак и шећер и гриз. Измешате и када све лепо упије, додајте пекмез.
Фил од ораха направите на скоро исти начин као и од мака.
Фил од јабука правите тако што изренданте јабуке и додате им шећер и цимет. Можете јабуке да динстате, али и не морате.
Затим умутите прелив од јаја, шећера, гриза, јогурта, уља, воде и прашка за пециво.
Затим крените да слажете питу. На подмашћен плех ставите две коре за питу. Затим раширите једну кору и премажите је са филом од мака, па преко сложите другу кору, па премажите, па сложите трећу кору и премажите и направите хармонику коју ћете ставити у плех. Тако урадите са свим филовима. Целу питу залијте преливом и ставите у рерну да се пече на 200 степени Целзијуса око 45 минута.
(Стилл)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ЏЕЈ ДИ ВЕНС УДАРИО НА ЗЕЛЕНСКОГ: То што он ради је апсурдно
У ИНТЕРВЈУУ за интернет портал УнХерд , амерички потпредседник Џеј Ди Венс назвао је нападе украјинског председника Володимира Зеленског на САД „непродуктивном реториком“ и „апсурдним“.
15. 04. 2025. у 10:27

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

"СИНА СМО САХРАНИЛИ У НИКШИЋУ" Жељко Самарџић о највећој животној трагедији: "То је била туга за све нас"
ПЕВАЧ проговорио о болној теми.
15. 04. 2025. у 10:18
Коментари (0)